Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Πέτρος Τατούλης «Προσπάθεια «στράτευσης» της τέχνης στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής»



«Σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και εξαθλίωση των συνταξιούχων, η κυβέρνηση επιλέγει να φορτώσει το δημόσιο χρέος με επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ, συν μερικά ακόμη εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών για να «σώσει» το Μέγαρο Μουσικής. 
Την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δεν βρίσκει ισοδύναμα για να διασώσει το ασφαλιστικό και σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή κατά της ελεύθερης οικονομίας, βρίσκει πόρους για το πολιτισμό της «ελίτ» όπως κατήγγειλε στο παρελθόν, την συντήρηση του Μεγάρου Μουσικής, ενώ η πόλη της Αθήνας παρουσιάζει εικόνα παρακμής, τα μουσεία μας κλείνουν αίθουσες και ο σύγχρονος πολιτισμός τρώει τις σάρκες του.
Κάποτε μιλούσαμε για κρατικοδίαιτο πολιτισμό. Τώρα πλέον περάσαμε στο επόμενο στάδιο: στον πολιτισμό σοβιετικού τύπου σε μια χώρα που σκοτώνει την ιδιωτική οικονομία, εξορίζει τα παιδιά της. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να ποδηγετήσει την καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία με κίνδυνο να «στρατευθεί» στην επίτευξη αλλότριων προς την τέχνη πολιτικών σκοπιμοτήτων με τακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές».

Πέτρος Τατούλης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Τέως Υφυπουργός Πολιτισμού