Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμιος εφιάλτης! Φόβοι των ΗΠΑ για γενικευμένο πόλεμο στη Συρία - Τουρκία προς Μέρκελ: Δεν κάνουμε πίσω!

Τσάρος εναντίον Σουλτάνου! `Σπίθα` Γ' Παγκοσμίου Πολέμου οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες Πούτιν - Ερντογάν;

Παρά τις εκατέρωθεν υποσχέσεις για εκεχειρία, μια λύση στη συριακή κρίση μοιάζει ολοένα και πιο μακρινή καθώς οι κυριότεροι διεθνείς πρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία, αλληλοκατηγορούνται ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε και πάλι σήμερα από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία "ενάντια στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης".
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την "παύση των εχθροπραξιών" στη Συρία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Όμως από τότε οι συγκρούσεις στα μέτωπα του πολέμου συνεχίζονται ακατάπαυστα και η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη στα βόρεια της χώρας το Σάββατο: οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν, από το τουρκικό έδαφος, θέσεις των Κούρδων της Συρίας γύρω από τη συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού.
Η Δαμασκός καταδίκασε "τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος (...) της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας" και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών "να βάλει τέλος στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος".
Τηρώντας την ίδια γραμμή με την Ουάσινγκτον, η Γαλλία εξέφρασε επίσης "την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην επαρχία του Χαλεπιού και τη βόρεια Συρία".
Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλη τη μεθόριο. Η προώθηση των YPG στα δυτικά του Ευφράτη συνιστά "κόκκινη γραμμή" για την Άγκυρα, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει "με σταυρωμένα τα χέρια".
Η Τουρκία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία με σκοπό, όπως δηλώνεται επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ο Σαουδάραβας ομόλογός του Άντελ αλ Τζουμπέιρ είπε σήμερα ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν σαουδαραβικές "ειδικές" δυνάμεις στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπιμού που πολεμά τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η δήλωση αυτή του Τζουμπέιρ έγινε την ώρα που έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη σαουδαραβικών μαχητικών αεροσκαφών στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ προκειμένου "να ενταθούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις" εναντίον του ΙΚ.
Ο Σαουδάραβας υπουργός επέκρινε σφοδρότατα και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα "δεν θα καταφέρει να σώσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ". Η αποχώρησή του από την εξουσία "είναι θέμα χρόνου και, αργά ή γρήγορα, το καθεστώς του θα ανατραπεί", προέβλεψε.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν το Ριάντ και η Άγκυρα σημειώνονται σε μια περίοδο που οι ανταρτικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζουν οι δύο σουνιτικές δυνάμεις υποχωρούν ολοένα απέναντι στους Κούρδους αλλά, κυρίως, απέναντι στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
Το Ιράν και η Ρωσία, οι κυριότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, προειδοποίησαν τις δύο χώρες να μην στείλουν χερσαία στρατεύματα στη Συρία. "Ασφαλώς δεν θα επιτρέψουμε η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί όπως επιθυμούν οι «αντάρτισσες χώρες». Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις την κατάλληλη ώρα", προειδοποίησε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μασούντ Τζαζαγιερί.
Η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία ότι επιτρέπει να περνούν στη Συρία όπλα και μαχητές για να ενισχύουν τους αντάρτες. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασαν "περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ Σαμ".
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στα βόρεια του Χαλεπιού και σήμερα βρίσκονταν σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων νοτίως του Ταλ Ριφάτ, ενός από τα τρία προπύργια των ανταρτών στην περιοχή αυτή. Η τοποθεσία, που επλήγη το Σάββατο από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, δέχεται επίσης την επίθεση των Κούρδων από τα ανατολικά.
Οι ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που ξεκίνησε το καθεστώς την 1η Φεβρουαρίου προκάλεσε την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στα βόρεια της Αζάζ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές θα τους επιτρέψουν να περάσουν.
Η συμφωνία του Μονάχου επικρίθηκε σήμερα δριμύτατα από τον συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης, τον Ριάντ Χιτζάμπ, γιατί, όπως είπε, επιτρέπει να συνεχιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. "Αυτός που προστατεύει σήμερα το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι η Ρωσία", είπε ο Χιτζάμπ.
Μεντβέντεφ προειδοποιεί ΗΠΑ: Μην προσπαθούν να εκφοβίσουν κανέναν 
Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν "ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο", προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews.
Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο μια "παύση" των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μεντβέντεφ τόνισε: "Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν". Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
"Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος", τόνισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. "Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία", πρόσθεσε.
Νταβούτογλου προς Μέρκελ: Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν στις επιθέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους των YPG τις δύο τελευταίες ημέρες και ο Νταβούτογλου έχει ζητήσει να αποσυρθούν οι Κούρδοι της Συρίας από τις περιοχές που έχουν καταλάβει, στα βόρεια του Χαλεπιού, μεταξύ των οποίων είναι και η αεροπορική βάση Μέναγκ.
Η Τουρκία "δεν θα επιτρέψει στο PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχισουν να το κάνουν", είπε ο Νταβούτογλου στην Γερμανίδα καγκελάριο.
29 νεκροί Κούρδοι
Τουλάχιστον 29 Κούρδοι μαχητές της Συρίας σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, που ξεκίνησαν το Σάββατο εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, συνεχίστηκαν και σήμερα. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή ορισμένοι μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις.
Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη στη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι οι YPG, συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που το χαρακτηρίζει "τρομοκρατική οργάνωση".
Οι ΗΠΑ ωστόσο αρνούνται να χαρακτηρίσουν "τρομοκράτες" τους Κούρδους του PYD και μάλιστα έχουν ενισχύσει τις YPG με όπλα και πυρομαχικά γιατί τις θεωρούν ως τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους τους στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 newsit.gr