Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ταϊβάν

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ταϊβάν
Η Ταϊβάν για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, την 59χρονη Τσάι Ινγκ – Βεν, που ηγείται του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος και επιθυμεί την ανεξαρτησία του νησιού από την Κίνα.
Στη νικητήρια ομιλία της η Ινγκ – Βεν έκανε λόγο για «μια νέα εποχή» για την Ταϊβάν και υποσχέθηκε συνεργασία με τα άλλα κόμματα σε σημαντικά θέματα
Ο Λευκός Οίκος τη συνεχάρη για τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν «μεγάλο ενδιαφέρον» για την ειρήνη ανάμεσα στην Ταϊβάν και στην Κίνα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάιλς Κάγκινς, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον λαό της Ταϊβάν που απέδειξε την ισχύ του «ρωμαλέου» δημοκρατικού της συστήματος.
«Διατηρούμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ των Στενών. Προβλέπουμε στη συνεργασία με τη νέα πρόεδρο και τους ηγέτες και των δύο κομμάτων προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανεπίσημη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του λαού της Ταϊβάν», είπε ο Κάγκινς.