Αντιπρόεδροι της Βουλής με περισσότερους ψήφους από αυτούς του νέου Προέδρου της Βουλής; Κι όμως... Το φαινόμενο κάποιοι από τους αντιπροέδρους της Βουλής να απολαμβάνουν ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη από αυτή που έλαβε Πρόεδρος της Βουλής βέβαια δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς έχει πολλές φορές επαναληφθεί και στο παρελθόν.
Οι κάλπες ανέδειξαν με συντριπτική πλειοψηφία μακράν «πρώτο» τον προτεινόμενο από Νέα Δημοκρατία για το αξίωμα του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, που έλαβε 267 ψήφους, 27 λευκά και κανένα άκυρο. Δηλαδή 86 περισσότερες θετικές ψήφους από τους 181 με τους οποίους εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.
«Ψηλότερα» από τον Πρόεδρο της Βουλής και ο νέος Α’ Αντιπρόεδρος Τάσος Κουράκης που έλαβε 197 ψήφους, με 64 λευκά και 6 άκυρα, «καλύτερα» ακόμα και ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος που συγκέντρωσε 205 ψήφους, έναντι 64 λευκών και 6 άκυρων. Στα «χαμηλά» βρέθηκε η Γ’ Αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου που αναδείχθηκε στο αξίωμα με 183 ψήφους έναντι 64 λευκών και 6 άκυρων.
Διευρυμένη κοινοβουλευτική στήριξη έλαβε και ο νέος Στ’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κρεμαστινός που έλαβε 245 ψήφους έναντι 40 λευκών και 5 άκυρων. Με 229 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 49 άκυρα εκλέχθηκε Ζ’ Αντιπρόεδρος από το ΚΚΕ, εκ νέου, ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Η θέση του Ε Αντιπροέδρου, που έπρεπε να πληρωθεί από βουλευτή της Χρυσής Αυγής και για την οποία είχε προταθεί ο Ιωάννης Αϊβατζίδης, και αυτή τη φορά ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής δεν εξελέγη καθώς συγκέντρωσε μόλις 59 ψήφους έναντι 186 λευκών και 49 άκυρων, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ για να είναι παραδεχθεί η εκλογή του θα έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 θετικές ψήφους.
Με το ίδιο σκεπτικό έμεινε κενή και η μια θέση των Γραμματέων καθώς ο προτεινόμενος από την ΧΑ Νίκος Κούζηλος πήρε μόλις 27 θετικές ψήφους έναντι 184 λευκών και 49 άκυρων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως θα ασκηθεί ένταση. Πάντως οι 59 ψήφοι που έλαβε ο Γιάννης Αϊβατίδης και οι 27 ο Νίκος Κούζουλος, είναι πολλαπλάσιοι από τους 18 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας πράγμα που προκάλεσε τα γνωστά σχόλια για το ποιοι και ποιες εκτός ΧΑ ψήφισαν τους δύο βουλευτές…
Μια πρώτη εκτίμηση αναφέρει πως ίσως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλεύθηκαν τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει πως αν ένας βουλευτής ρίξει την ψήφο του σε λάθος κάλπη, έχει δικαίωμα να την "μεταφέρει" στη σωστή. Η Χρυσή Αυγή, που κατέθεσε ένσταση, πάντως, μιλά για "μεθόδευση".
Tα αποτελέσματα:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, α' αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Τάσος Κουράκης (197 υπέρ, 64 λευκά, 6 άκυρα),
β' αντιπροέδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (205 λευκά, 4 λευκά, 6 άκυρα),
γ' αντιπρόεδρος η Τασία Χριστοδουλοπούλου (183 υπέρ, 64 λευκά, 6 λευκά),
από τη ΝΔ εκλέγεται δ' αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (267 υπέρ, 27 λευκά, 0 άκυρα),
από τη Χρυσή Αυγή δεν εκλέγεται ο Γιάννης Αϊβατίδης (59 υπέρ, 186 λευκά, 49 άκυρα)
από το ΠΑΣΟΚ στ' αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός (245 υπέρ, 40 λευκά, 5 άκυρα) και από το ΚΚΕ ζ' αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Γιώργος Λαμπρούλης (229 υπέρ, 6 λευκά, 49 άκυρα).
Κοσμήτορες εξελέγησαν οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας από τον ΣΥΡΙΖΑ (208 υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα αμφότεροι) και ο Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (ΝΔ) με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και 12 άκυρα.
Γραμματείς: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός (και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα), καθώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Κεφαλογιάννης (268 υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα). Δεν εξελέγη, καθώς δεν έλαβε επίσης την απαιτούμενη πλειοψηφία των 75 ψήφων, ο υποψήφιος της ΧΑ Νικόλαος Κούζηλος (27 υπέρ, 184 άκυρα, 49 λευκά).