Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Χρίστος Δήμας: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ανοίξει ξανά το Μουσείο της Αρχαίας Σικυώνας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJCgkywaNk5heDWgn1HEpnyj9G5mP77sbfDLGMEijc7pCazBwKmpTz5TqhWi4yiKWLOVSb4ra5yuNgRwe1CELNTglOaDWXfXwUZhnTe0-yld6RgecDKGB8rnulZeX96widfLI8djreAiI/s320/b76ee2f03abe069e79fc4cac2bb6622e_XL.jpg http://dimas.gr.185-4-133-49.linuxzone36.grserver.gr/wp-content/uploads/2012/04/christos-dimas.jpg
Σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να ανοίξει και πάλι για το κοινό το Μουσείο της Αρχαίας Σικυώνας, καλεί με γραπτή ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι το μουσείο παραμένει κλειστό από τον περασμένο Αύγουστο λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ τονίζεται η ιδιαίτερη αρχαιολογική του αξία αλλά και το γεγονός ότι ετησίως αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:


Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Κλειστό το Μουσείο της Αρχαίας Σικυώνας

Το μουσείο της Αρχαίας Σικυώνας βρίσκεται στην Κορινθία και παραμένει κλειστό από τον περασμένο Αύγουστο, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το μουσείο σε συνδυασμό με το αρχαίο θέατρο και τα υπόλοιπα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Μάλιστα το περασμένο έτος με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων, η Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας πραγματοποίησε νέες έρευνες στο αρχαίο θέατρο ενώ γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την περαιτέρω ανάδειξή του.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο δημιουργήθηκε το 1935 και στεγάζεται σε τμήμα των πλινθόκτιστων ρωμαϊκών λουτρών-μνημείο μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Εκεί εκτίθενται σημαντικά ευρήματα της αρχαϊκής, της ελληνιστικής αλλά και της ρωμαϊκής εποχής, τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο της Σικυώνας όσο και από άλλες περιοχές της Κορινθίας. Μυκηναϊκά αγγεία, γλυπτά, ειδώλια, επιγραφές και ψηφιδωτά δάπεδα κοσμούν το εσωτερικό ενώ στον εξωτερικό του χώρο εκτίθενται αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη, αρχαία, βυζαντινά και παλαιοχριστιανικά.

Δεδομένου ότι η αδυναμία επίσκεψής του από το κοινό αποτελεί μια κατάσταση απαράδεκτη ενώ εγείρονται ζητήματα ασφάλειας για τον χώρο, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και το μουσείο να καταστεί άμεσα επισκέψιμο για το κοινό και με πλήρες ωράριο λειτουργίας;

- Για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν προνόησε ώστε να βρεθεί εγκαίρως το απαραίτητο προσωπικό χωρίς να χρειαστεί να κλείσει το μουσείο;