Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑFM: «Αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πρώτη στις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι σταθερή»

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/02/dora.jpgΗ βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε συνέντευξη στο BHMA FM 99,5 και τους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εικόνα, την οποία αν έχει κάποια βεβαιότητα είναι ότι δεν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση από οποιονδήποτε οπότε την κάνουμε ακριβώς την επόμενη μέρα;
Ντόρα Μπακογιάννη: Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε , αυτή τη στιγμή τουλάχιστον με βάση τις μετρήσεις, αυτοδυναμία αποκλείεται. Από εκεί και πέρα είναι επίσης βέβαιο ότι θα χρειαστούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην Ελλάδα αργήσαμε αλλά πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα συνεργασίας και να μάθουμε να λειαίνουμε τις γωνίες μας και να μην επιδεικνύουμε την αλαζονεία, την οποία επιδεικνύαμε στο παρελθόν.  Τώρα, τι δυνατότητες υπάρχουν; Εγώ εκεί θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ σαφής. Πιστεύω ότι εάν η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα και δεν λάβει εκείνη την εντολή σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει σταθερότητα.


Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό; ακούγεται λιγάκι εκβιαστικό.
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι, δεν το θέτω εκβιαστικά. Το θέτω ως μία ανάλυση που νομίζω ότι αν την ακούσετε θα την  κατανοήσετε. Ποιος ο λόγος για τον οποίο η χώρα σήμερα πηγαίνει σε εκλογές; Ο λόγος είναι για τον οποίο η χώρα μας πηγαίνει σε εκλογές σήμερα είναι διότι ο κ. Τσίπρας έκανε τη στροφή,  έφερε ένα μνημόνιο, το οποίο τον οδήγησε στο να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, την οποία και κατηγορεί ότι τον έριξε. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σήμερα έχει στα ψηφοδέλτια του, υποψήφιους βουλευτές από την ομάδα των 53, οι οποίοι  ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται το μνημόνιο. Και είχαν ψηφίσει μερικοί από αυτούς παρών στην συμφωνία. Άρα ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε άρνηση και σε δεύτερο πρόβλημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτότατος με τα μέτρα  που έχει να ψηφίσει η επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Νοέμβριο.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε ότι δεν έχει ξεμπερδέψει με το εσωκομματικό του θέμα ο κ. Τσίπρας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Είμαι απολύτως σίγουρη γι αυτό. Και εδώ ευθέως και κατηγορηματικά σας λέω ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα παιχνίδια. Η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές. Πιστεύω δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία αποφασισμένη να συνεργαστεί  και έχοντας μπετόν αρμέ τη δύναμή της θα είναι ο πυλώνας σταθερότητας εκείνος, ο οποίος θα μπορεί να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση τετραετίας.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμα από τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θέλω να μου πείτε πως θα πάει αλλά η αίσθηση είναι ότι έχει αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις.
Ντόρα Μπακογιάννη: Θετική έκπληξη.
Δημοσιογράφος: Ναι αυτό εννοώ. Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει κάποιος που σας καταψήφισε πριν από επτά μήνες, τι καινούργιο του λέτε; απλώς του λέτε ότι είσαστε λιγότερο κακοί από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του; τι του διασφαλίζετε; ποια προοπτική του δίνετε; ποιο όραμα υπάρχει; Πάνω σε αυτό κ. Μπακογιάννη υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα το οποίο συνδέεται με αυτό που είπε ο Μπάμπης  Παπαπαναγιώτου ότι υπάρχει η στάση του κυρίου Μεϊμαράκη, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να μην είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα. Εδώ ξέρουμε πολύ καλά ότι πηγαίνουμε σε μία αναμέτρηση και ψηφίζουμε πρωθυπουργούς.
Ντόρα Μπακογιάννη: Ακούστε, για πρωθυπουργό ψηφίζουμε τον κ. Μεϊμαράκη καταρχήν, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ο  κ. Μεϊμαράκης είπε κάτι το οποίο πρέπει να του αναγνωριστεί ως πάρα πολύ θαρραλέα κουβέντα.  Ακούστε κύριοι, η χώρα χρειάζεται την κοινωνική συνοχή, χρειάζεται λοιπόν, νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και μεταξύ και της επόμενης κυβέρνησης και των θεσμών. Στους θεσμούς βάζω αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, κλπ. Αυτή έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό. Σε αυτό νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Άρα αυτό που χρειάζεται λοιπόν, ως βάση της συζήτησής μας είναι ότι έχουμε κάποια δεδομένα. Ποιο είναι το δεδομένο; ότι μετά την παταγώδη αποτυχία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρισκόμαστε σε ένα νέο μνημόνιο, με νέες επιβαρύνσεις, με αύξηση στη φορολογία, με συγκεκριμένες αποφάσεις εξαιρετικά δύσκολες στην εφαρμογή τους αλλά και με την ανάληψη της υποχρέωσης απέναντι στους δανειστές να εφαρμοστούν αυτά. Έρχεται λοιπόν, ο κ. Μεϊμαράκης και λέει “κύριοι εδώ, εσείς  το υπογράψατε, εσείς τα διαπραγματευτήκατε. Εγώ ως Μεϊμαράκης  ή ως Νέα Δημοκρατία δεν θα διαπραγματευόμουν πότε αυτή την αύξηση της φορολογίας, που κατάφερα να μειώσω». Να σας θυμίσω ότι κάναμε κριτική, εγώ τουλάχιστον προσωπικώς έκανα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ 7% και ήθελα να τον μειώσουμε 30% και σήμερα ξαναπληρώνουμε τον παλιό ΕΝΦΙΑ. Είχαμε μειώσει το φόρο στην εστίαση και σήμερα τον ξανανεβάζουμε.  Άρα εν πάση περιπτώσει η επόμενη κυβέρνηση λοιπόν, πρέπει να είναι μία κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας. Τώρα, εάν ο κ. Τσίπρας θέλει έχει καλώς, εάν δεν θέλει με γεια του, με χαρά του. Εκείνος θα πάρει τις αποφάσεις του για το κόμμα του.
Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντήσατε όμως, σε αυτό το οποίο θεωρώ εγώ πολύ σημαντικό.
Ντόρα Μπακογιάννη: Τώρα έρχομαι σ’ αυτό. Ποιο λοιπόν, είναι το διαφορετικό. Πρώτο πράγμα που είναι διαφορετικό είναι ότι πλέον σήμερα στην ευρύτερη δυνατή κοινωνία, με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, οι μάσκες έχουν πέσει και οι ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν. Άρα σήμερα πλέον ο κόσμος κρίνει με διαφορετικά κριτήρια από ότι έκρινε τον Ιανουάριο που από τη μία μεριά είχε τα πεπραγμένα μια κυβέρνησης με τα καλά της και τα άσχημά της και από την άλλη μεριά, είχε τις υποσχέσεις ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες. Εμείς λοιπόν, σήμερα ερχόμαστε και του λέμε. Πρώτον μάθαμε το μάθημά μας. Δεύτερον, είδαμε και ποια ήταν τα λάθη μας. Τρίτον προσερχόμαστε λέγοντας την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα έχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα. Ένα όραμα μια ευρωπαϊκής Ελλάδας, η οποία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τη ζωή των Ελλήνων προς το καλύτερο. Και ταυτόχρονα ο στόχος της ΝΔ  είναι το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, το οποίο θέλει να  αλλάξει το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή τη φορολογία.
Δημοσιογράφος: Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή όλα αυτά που περιγράψατε μια μετεκλογική ανάλυση, η οποία όμως, δεν συμπεριλαμβάνει, τους λόγους για τους οποίους καταψηφιστήκατε εντόνως πριν από επτά μήνες.
Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Παπαπαναγιώτου, καταψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία και για ορισμένες πολιτικές, τις οποίες επέλεξε, βλέπε ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τον κόσμο να καταλάβει πως είναι δυνατόν ένα φιλελεύθερο κόμμα να μπαίνει σε μία λογική υψηλής φορολόγησης. Αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο.
Δημοσιογράφος: Μα και τώρα θα έχετε ΕΝΦΙΑ.
Ντόρα Μπακογιάννη: Επαναλαμβάνω. Ο κόσμος ήταν πάρα πολύ κουρασμένος από την ύφεση. Και να σας πως κάτι,  κι εσείς προτιμάτε να πάτε σε κάποιον, ο οποίος θα σας πει ότι έχω ένα μαγικό τρόπο να περάσεις καλύτερα. Και σας διαβεβαιώ, ακόμα και στο γιατρό να πας δεν θες να σου πει ότι έχεις πρόβλημα και θα σε εγχειρήσει. Προτιμάς να σου δώσει ασπιρίνη. Ο ελληνικός λαός δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό.
Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε το ότι η ασπιρίνη που έδωσε ή που μου υποσχέθηκε να μου δώσει και δεν μου την έδωσε δεν με ανακούφισε από τον πονοκέφαλο που είχα. Και τον πονοκέφαλό μου μού τον προκαλέσατε κι εσείς.
Ντόρα Μπακογιάννη: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Από την ώρα που χρεοκόπησε, υπήρχε ένα δομικό πρόβλημα. Γιατί οι άλλες χώρες, οι οποίες πάθανε το ίδιο με εμάς, μπήκανε στα μνημόνια, έχουν βγει και έχουν σήμερα τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού κι εμείς έχουμε τα υψηλότερα επιτόκια παγκοσμίως. Κατά την άποψή μου για έναν και μόνο λόγο. Διότι στην Ελλάδα κυριάρχησε ο λαϊκισμός και πάντοτε είχαμε κυβερνήσεις που προσπαθούσαν  και λαϊκίστικες αντιπολιτεύσεις από την άλλη μεριά που υποσχόντουσαν τα πάντα. Αυτό λοιπόν, σήμερα τελείωσε. Ότι και να γίνει. Κι ο κ. Τσίπρας να μείνει στην αντιπολίτευση αύριο, ένα πράγμα δεν θα μπορεί να κάνει, να αρνηθεί την υπογραφή του.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το εξής ερώτημα όμως. Ψηφίσατε ένα μνημόνιο στις 14 Αυγούστου. Άρα ο ελληνικός λαός πίνει το μουρουνέλαιο και λέει πάμε τρία χρόνια να το εφαρμόσουμε ή θα του δώσετε και μία ελπίδα για το αύριο να αλλάξουν κάποια πράγματα; Δηλαδή πάει σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία τι του λέμε όλοι τώρα; Θ εφαρμόσουμε απόλυτα το μνημόνιο που ψηφίστηκε αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα αλλάξω κάποια μέτρα κάποια σημεία;
Ντόρα Μπακογιάννη: κ. Ραβανέ, το να βγει και να πει κάποιος σήμερα την οποιαδήποτε υπόσχεση στον ελληνικό λαό που δεν θα μπορεί να τηρήσει νομίζω ότι θα τον οδηγήσει στο να τρώει λεμονόκουπες. Άρα αυτό που του λέμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, πρώτον. Δεύτερον, ότι εμείς διαφωνούμε δομικά με ορισμένα στοιχεία αυτού του μνημονίου. Δομικά, ιδεολογικά αλλά και πρακτικά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε κι έχουμε περιθώρια από την ώρα που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις ταχύτατα να επαναδιαπραγματευτούμε αυτά, βλέπε φορολογία. Φορολογία στην ιδιωτική εκπαίδευση...
Δημοσιογράφος: Δηλαδή να το ρωτήσω αλλιώς. Προτεραιότητές σας εάν και εφόσον αποδώσει η προσαρμογή και τα δημοσιονομικά ποιες θα είναι; τι θα πρωτοαλλάξετε;
Ντόρα Μπακογιάννη: Το πρώτο που θα αλλάξουμε θα είναι η φορολογία.
Δημοσιογράφος: Ποια φορολογία γιατί έχουμε πήξει στη φορολογία;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η φορολογία τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχεται. Ο στόχος μας λοιπόν, είναι να πείσουμε ότι η Ελλάδα για να έχει το αναπτυξιακό σοκ, το οποίο χρειάζεται, για να απελευθερωθεί η οικονομία χρειάζεται τρεις προτεραιότητες. Προτεραιότητα νούμερο ένα, οι μεταρρυθμίσεις. Αναγνωρίζουμε ότι κάναμε λάθος που δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα έπρεπε. Άρα, νούμερο ένα οι μεταρρυθμίσεις. Νούμερο δύο οι αποκρατικοποιήσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουνε χρήματα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Νούμερο τρία, το δημοσιονομικό. Έβλεπα την πορεία των εσόδων. Ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι εμείς είμαστε το παλιό κτλ κτλ κι ότι χαρίζαμε και δεν ξέρω τι και τους φόρους κι ότι δεν κάναμε τη δουλειά μας. Ξέρετε πόση ήταν η υστέρηση των φορολογικών εσόδων επί των δικών μας ημερών, ήταν 1,54 δις και επί ΣΥΡΙΖΑ είναι 3,463. Διανοείστε τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν πιάσανε καμία φοροδιαφυγή. Απολύτως καμία. Δηλαδή μας κάνουν εμάς κριτική... Τι σημαίνει αυτό;  Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι εάν εμείς κάνουμε την κριτική μας,  δεν ήμασταν τέλειοι και σίγουρα  είχαμε πολλά πολλά περιθώρια βελτίωσης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί.
Δημοσιογράφος: Επομένως αλλαγή της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον ΕΝΦΙΑ και για τα φυσικά πρόσωπα έχετε κάτι;
Ντόρα Μπακογιάννη: Ξέρετε την άποψή μου. Καταρχήν  διάβαζα σήμερα αυτά τα οποία είπε στην ένωση ιδιοκτητών, ο κ. Αλεξιάδης  και τα βρήκα πάρα πολύ αστεία. Αποφάσισε ο κύριος Αλεξιάδης ότι πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο ΕΝΦΙΑ, να πληρώσουν  ΕΝΦΙΑ όσοι δεν πληρώνουν σήμερα και δεν αναφέρθηκε καθόλου, να μην τον αδικώ τον άνθρωπο γιατί δεν ήμουν παρούσα τουλάχιστον από αυτά που γράφουν οι εφημερίδες, στις αντικειμενικές αξίες. Μα όλοι έχουμε συμφωνήσει σε αυτή τη χώρα ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν είναι οι εμπορικές. Ότι πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχει καμία σχέση η εμπορική με την αντικειμενική αξία