Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



Μεϊμαράκης: Ζητούμε ισχυρή εντολή τετραετίας για να αλλάξουμε την Ελλάδα
Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα Χανιά. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η συγκίνησή μου γιατί βρίσκομαι στην Κρήτη, γιατί βρίσκομαι στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα και με όλους εσάς έχω διανύσει τα περισσότερά μου χρόνια. Η Κρήτη είναι η ζωή μας. Και η Νέα Δημοκρατία οι αγώνες, οι αξίες και τα ιδανικά είναι το μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Αυτοί οι αγώνες είναι που μας ενώσανε, αυτοί οι αγώνες είναι που μας κάνουν να θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά.
Θα ήθελα, πριν απ’ όλα, να σας πω ότι σήμερα η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα βλέποντας τις ειδήσεις και το παιδάκι το οποίο ξεβράστηκε νεκρό στις τουρκικές ακτές, κατάλαβε το μεγάλο κίνδυνο που λέγαμε ότι υπήρχε στο πρόβλημα της μετανάστευσης. 

Το λέγαμε εδώ και καιρό εμείς. Είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και θεωρώ ότι, μέχρι και το Δεκέμβριο, η κατάσταση στο μεταναστευτικό ήταν ελέγξιμη. Και προσπαθούσαμε να ελεγχθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό το εξάμηνο όμως η κατάσταση ξέφυγε. Και ξέφυγε γιατί ούτε τα σύνορα φυλάχτηκαν. Αδιαφόρησαν πλήρως για το μεταναστευτικό. Το μόνο που κάνανε ήταν να κλείσουν την Αμυγδαλέζα χωρίς να ενδιαφερθούν για το που θα πάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Έκαναν και δηλώσεις του τύπου «οι μετανάστες λιάζονται» και μετά «έρχονται και εξαφανίζονται». Επισημάναμε συνεχώς τους κινδύνους για το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού, αλλά δεν υπήρξε  καμία αντίδραση και καμία πολιτική. Μάθαμε πρόσφατα ότι ούτε επιτροπή δεν σύστησαν για να συζητήσουν με τον Επίτροπο που είναι Έλληνας, τον κ. Αβραμόπουλο, ούτε την Αρχή που χρειάζεται για να εισπράξουν τα χρήματα από την Ευρώπη τα οποία μας περιμένουν.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι όσα έκανε σε δυο μέρες η υπηρεσιακή  κυβέρνηση, δεν έγιναν στους έξι μήνες που κυβερνούσε η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Και σκεφτείτε ότι ο κ. Καμμένος με τους ΑΝΕΛ το είχε και πρώτο σύνθημα το θέμα. Και το είχε και πρώτο ζήτημα για τα νησιά. Και υπήρξαν Έλληνες πολίτες ψηφοφόροι που τους πίστεψαν το Γενάρη και τους ψήφισαν για αυτούς τους λόγους. Όπως και για άλλα ψέματα που είχαν πει. Και υπήρξαν και κάποιοι Έλληνες συμπολίτες μας, που ψήφισαν ακραία κόμματα για να λυθεί το μεταναστευτικό, το οποίο τελικά φούντωσε, μεγάλωσε ελλείψει πολιτικής. Εμείς ακόμα και τώρα που ήμασταν στην αντιπολίτευση, δώσαμε τις κατευθύνσεις και τις θέσεις μας για αυτό το ζήτημα. Και επειδή συνεχώς μας ρωτάνε ποιες είναι οι απόψεις μας, ποιες είναι οι προτάσεις μας. Καταρχήν να σας πω ότι ήδη είχαμε εφαρμόσει μια πολιτική μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Να σας πω ότι η κα Μπακογιάννη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης - και τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της  Ευρώπης - είχε καταθέσει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου και τους είχαμε αναγκάσει να πάρουν θέση και άποψη.
Η πολιτική μας εκτός του ότι πρέπει να ελεγχθούν τα σύνορα, στηρίζεται και σε τρεις άλλες βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει.
Η πρώτη είναι ότι η Frontex πρέπει να μετατραπεί σε μια δύναμη διαφορετική που μπορεί και τα σύνορα να ελέγξει και στις κινήσεις που έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις, να προχωρήσει. Η δεύτερη είναι να προσπαθήσουμε με τις επιτροπές που πρέπει να κάνουμε, να εισπράξουμε τα χρήματα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τρίτη είναι να ξεχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες και ειδικά από τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν και κανένα χαρτί. Γιατί για τους πρόσφυγες πρέπει να ακολουθηθεί άλλη πολιτική από ό,τι στους μετανάστες.
Θέλω με αφορμή της σκηνές που είδαμε σήμερα  επειδή κάποιοι θέλησαν να τις σχολιάσουν αρνητικά να ρωτήσουν γιατί οι αρχηγοί των κομμάτων κάνουν προεκλογική κίνηση και να πουν πως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το ζήτημα, θέλω να τους ρωτήσω: Τώρα που είδαν την εικόνα κατάλαβαν ότι υπάρχει το πρόβλημα; Τόσο καιρό, τόσους μήνες που πνίγηκαν πάνω από 20.000 μετανάστες και που τους δίναμε τις προτάσεις μας, γιατί δεν τις πρόβαλλαν; Γιατί δεν το έβλεπαν μέσα στις τηλεοράσεις; Γιατί δεν υπήρχε συγκεκριμένη κατηγορία, διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική; Γιατί ακριβώς σήμερα θέλουν να παρουσιάσουν τους αρχηγούς των κομμάτων ότι αυτοί περιοδεύουν, ενώ υπάρχει ένα ζήτημα, μια τραγωδία στο μεταναστευτικό; Τους απαντώ με καθαρές κουβέντες. Είμαστε άνθρωποι και με τα ανθρώπινα θέματα δεν παίζουμε. Είμαστε άνθρωποι και το αντιμετωπίζουμε ανθρώπινα. Είμαστε άνθρωποι και τους βλέπουμε ως απελπισμένους ανθρώπους που πρέπει να τους δώσουμε πράγματι τη σημασία που απαιτείται, αλλά και να ακολουθήσουμε και τις πολιτικές που πρέπει. Αυτό ήθελα να το τονίσω γιατί διαπίστωσα σήμερα στις ειδήσεις ότι υπήρξε μια προδιάθεση έτσι υποτιμητικά να μιλήσουν για την προεκλογική περίοδο και για τις επαφές που έχουμε με τους πολίτες.
Στέλνω λοιπόν το μήνυμα από τα Χανιά ότι μας ενδιαφέρει το μεταναστευτικό, είναι κυρίαρχο ζήτημα. Τη μεγάλη ευθύνη την είχε η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Τότε φούντωσε το θέμα. Δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν. Και καταγράφεται και σε αυτό το ζήτημα η ανικανότητα και η ανεπάρκεια του Τσίπρα και των υπουργών του να διαχειριστούν ένα ζήτημα που έχει γίνει εθνικό. Σε αντίθεση με εμάς. Αλλά ταυτόχρονα στέλνω και μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά, συλλογικά. Χαιρόμαστε που η καγκελάριος Μέρκελ έδωσε τα σημεία πολιτικής για το Δουβλίνο 2 και χαιρόμαστε που η Ευρώπη αρχίζει να διαμορφώνει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει όμως γρήγορα αυτή να εφαρμοστεί και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι 22 Σεπτεμβρίου που θα είμαστε το κυρίαρχο κόμμα, το πρώτο κόμμα που θα σχηματίζει κυβέρνηση, θα εφαρμόσει πολιτικές για το μεταναστευτικό, ώστε να περιοριστεί η κατάσταση που υπάρχει τώρα.
Από τα Χανιά όλοι μαζί ενωμένοι στέλνουμε το μήνυμα πάμε ξανά την Ελλάδα μπροστά. Την πάμε μπροστά γιατί αξίζει και το δικαιούται. Εμείς βάζουμε πάνω από όλα την Ελλάδα, πάνω από όλα την πατρίδα μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι δύναμη ενότητας, ομοψυχίας των Ελλήνων. Εμείς ποτέ δεν διχάσαμε τους Έλληνες. Είμαστε η μεγάλη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, κεντροδεξιά, κοινωνική, με ανθρώπινο πρόσωπο, πραγματικά προοδευτική. Και αυτό θα το βροντοφωνάζω γιατί εμείς είμαστε οι συνεχιστές της ιστορίας, των Βενιζέλων και των Μητσοτάκηδων. Των ανθρώπων που έδωσαν μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τη φλόγα σε όλους εμάς να παλεύουμε για τις αρχές και τα ιδανικά μας. Αυτά είναι τα οποία μας ενδιαφέρουν και για αυτά παλεύουμε.
Εμείς δεν είμαστε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με διχαστικά συνθήματα. Δεν θέλουμε να κάνουμε διαχωρισμούς. Δεν μας νοιάζει το νέο και το παλιό και να πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο λες και πρέπει να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, λες και πρέπει να διχάσουμε τις οικογένειες. Λες και πρέπει οι νέοι να στραφούν κατά των γονιών τους και οι γονείς να μην ενδιαφέρονται για τους νέους. Εμείς κηρύσσουμε το λόγο της ενότητας, της αγάπης και λέμε: Και οι νέοι και οι γονείς μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να μην τη φέρουμε μπροστά σε διχαστικά διλήμματα. Δεν μπορεί συνεχώς να μας διχάζουν. Δεν μπορεί να θέλουν τους ‘Έλληνες, να τους καλλιεργούν αυτό το διχασμό. Και στο κάτω-κάτω ας ρωτήσουμε ποιο είναι το νέο; Είναι νέο να πηγαίνεις το ΦΠΑ στην παιδεία στο 23%; Είναι νέο η κατάργηση της αριστείας; Είναι νέο οι αιώνιοι φοιτητές; Είναι νέο να μπαίνουν οι κουκουλοφόροι στα πανεπιστήμια και να μένουν οι φοιτητές στα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε να σπουδάσουν; Είναι νέο να λέμε όχι στις επενδύσεις; Είναι νέο να λέμε να φύγουν όλοι και να αυξάνει η ανεργία; Εμείς λέμε ότι όλα αυτά εκπροσωπούν το παλιό, εκπροσωπούν το φαύλο, εκπροσωπούν το ξεπερασμένο.
Αντιθέτως είναι νέο αυτό που λέμε εμείς, να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν. Η άρνηση είναι το παλιό. Είναι νέα η συνέπεια που έχουμε δείξει, η ασυνέπεια είναι το παλιό. Είναι νέο η καθαριότητα, το θολό είναι το παλιό. Είναι νέο η ειλικρίνεια, το ψέμα είναι το παλιό. Για αυτό ακριβώς πρέπει να τονίσω ότι το νέο συμβαδίζει με το παλιό. Ο ενθουσιασμός της νεολαίας με την εμπειρία των μεγαλυτέρων είναι ο καλύτερος συνδυασμός που πρέπει να δείξει η Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς τα εμπρός.
Όπως είπα και στους άλλους νομούς, σε κάθε νομό που θα πηγαίνω, θα βρίσκω πάντα πριν έρθω τις ομιλίες Τσίπρα το Γενάρη του 2015 για να ξέρουν  οι πολίτες με τι ψέματα υφάρπαξε την ψήφο τους. Το 2015 εδώ στην Κρήτη μας είπε ότι θα ιδρύσει τράπεζα ειδικού σκοπού, ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα άρθρο, ότι θα προσπαθήσει για την ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο στις 12.000 και ότι δεσμεύεται για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Δεσμευόταν να εφαρμόσει στο ακέραιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Από εδώ, από την Κρήτη είχε πει πως θα παίζει τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Επτά μήνες μετά αναρωτιόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα. Το αφορολόγητο  δεν αυξήθηκε, η 13η σύνταξη δεν δόθηκε, οι συντάξεις μειώθηκαν ήδη 2% οι κύριες και 6% οι επικουρικές. Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε. Οι τράπεζες έκλεισαν, έβαλαν και capital controls. Βούλιαξαν ξανά την οικονομία στην ύφεση. Έσυραν ξανά τα δημόσια οικονομικά στα ελλείμματα. Αύξησαν ακόμα περισσότερο τους φόρους. Άφησαν την ανεργία να μεγαλώσει.
Όλα αυτά λοιπόν τι αποδεικνύουν;   Ότι μας είπε ψέματα. Και γιατί λοιπόν παρεξηγήθηκε που του το είπα; Έγινε τίποτα από αυτά; Ρωτάω κάτι ακόμη: Ήξερε ότι δεν μπορεί να τα υλοποιήσει και άρα έλεγε ψέματα ή δεν το ήξερε και άρα είναι αφελής και είναι επικίνδυνος; Γιατί δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να μην γνωρίζει ότι αυτά που λέει δεν μπορεί να υλοποιηθούν! Και στη μια περίπτωση και στην άλλη, ρωτάω όσους τον πίστεψαν τότε και τον ψήφισαν: Τον ξαναπιστεύετε και μπορείτε να τον ξαναψηφίσετε; Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος είτε είναι αφελής τόσο είτε ενσυνείδητα είπε ψέματα, να βγάλει τη χώρα από την κρίση; Πέρα από όλα αυτά τα πράγματα τα έκανε πολύ δύσκολα σε όλους τους τομείς. Όχι μόνο στην οικονομία. Αλλά και στην Παιδεία. Και στην Υγεία. Και στην Ασφάλεια του πολίτη. Τα σχολεία ανοίγουν φέτος με 25.000 θέσεις κενές που έπρεπε αυτές να έχουν αρχίσει να καλύπτονται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν. Και 48.000 παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός. Στην Υγεία, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όπως ξέρετε λειτουργούν με πάρα πολλές δυσκολίες και με μεγάλες ελλείψεις. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί παντού στις πόλεις και στα χωριά μας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Σ’ αυτές τις εκλογές θα κριθεί τελικά πως θα πάει η χώρα. Γι’ αυτό και ζητούσα αυτές οι εκλογές είτε να μην γίνουν και να καθυστερήσουν πολύ, είτε - αφού πήρε απόφαση να τις κάνει - να έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε. Να έχουμε το χρόνο να περιοδεύσουμε όλη την Ελλάδα. Να μιλήσουμε με τους πολίτες. Εγώ ξέρετε είμαι και της παλιάς σχολής. Εγώ δεν αρκούμαι μόνο στην τεχνολογία να στέλνουμε email ή sms. Καλά είναι κι αυτά. Αλλά εμείς οι παλιοί θέλουμε και ξέρουμε να συναντώμεθα, να τα λέμε στα χωριά, να βρισκόμαστε στα καφενεία, να μας ρωτάτε, να απαντάμε. Κι εγώ ξέρω ότι τους βουλευτές που δεν βλέπαμε, λέγαμε δεν πέρασαν από το χωριό μας. Γιατί δεν ήρθαν από το χωριό; Γιατί δεν ήρθαν να κουβεντιάσουμε; Γιατί δεν ήρθαν από τους θεσμούς; Γιατί δεν ήρθαν από τα Επιμελητήρια; Θέλω κι από εδώ να ξεκαθαρίσω ότι εγώ είμαι υπέρ μιας προσπάθειας που κάνουμε η Βουλή να μην μπορεί εύκολα να διαλύεται. Να δίνει κυβέρνηση η Βουλή.
Οι συνεχείς εναλλαγές κυβερνήσεων δημιουργούν αστάθεια και αβεβαιότητα. Και δυστυχώς σε αυτά τα 6 δύσκολα, κρίσιμα, μνημονιακά χρόνια, δεν είχαμε την απαιτούμενη συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων να κλείσουμε τα θέματα. Αντιθέτως, θα σας πω –και είδα ότι σήμερα κάποιοι το συνειδητοποίησαν- που τους είπα ότι στα 6 χρόνια από το 2009 μέχρι το 2015 –τα δύσκολα χρόνια- στα 6 χρόνια αλλάξαμε εφτά πρωθυπουργούς. Εφτά Πρωθυπουργούς στα 6 χρόνια!! Λιγότερο σχεδόν κατά μέσο όρο αν το βάλει κανείς από 1 χρόνο κάθε Πρωθυπουργός. Και εγώ αναρωτιέμαι: Μπορεί να προχωρήσει μια χώρα όταν έχει συνεχείς επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες, όταν αλλάζει έτσι πρωθυπουργούς και υπουργούς; Μπορεί να μας κρίνετε εάν τελικά πράγματι είχαμε καλή πρόθεση αφού δεν εξαντλήσαμε την τριετία ή την τετραετία; Μήπως γίνεται για να έχουμε και μια δικαιολογία ότι δεν πρόλαβα ρε παιδί μου να τα κάνω. Εξαιρούμε βέβαια την κυβέρνηση την προηγούμενη η οποία για λόγους εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αναγκάστηκε. Σημειώστε όμως ότι είχαμε και 6 εκλογές από τον Απρίλιο με Ευρωεκλογές, εκλογές Αυτοδιοίκησης, εκλογή Προέδρου, Εθνικές εκλογές, δημοψήφισμα και τώρα εκλογές. Έξι εκλογές, είναι δυνατόν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα; Είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα και οι επενδυτές να περιμένουν πότε θα σταθεροποιηθεί η χώρα και πως θα προχωρήσει; Γι’ αυτό επέμενα να βρεθεί κυβερνητική λύση από αυτή την Βουλή.
Η Νέα Δημοκρατία με δικό της κόστος στήριξε την πορεία στην Ευρώπη. Και μας λέγανε: «Φοβάστε τις εκλογές; Φοβάστε να μιλήσει ο λαός;». Όχι δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Και πρέπει ο λαός να μιλάει. Αλλά ο λαός μίλησε το Γενάρη και έδωσε την εντολή να λύσουμε τα προβλήματα. Τώρα τι του λέμε; Έχουμε το πρόβλημα, δεν μπορούμε να το λύσουμε. Έλα να ξαναμιλήσεις. Σαν να του λέμε άνοιξε την κουρτίνα 2 να μιλήσει ο κόσμος για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Δεν είναι όμως έτσι η Δημοκρατία. Δεν είναι προς όφελος του λαού αυτό. Δεν είναι προς όφελος της οικονομίας. Και γιατί άλλωστε, η θητεία των Δημάρχων και των περιφερειαρχών να διαρκεί 5 απρόσκοπτα χρόνια και να μην μπορεί να δώσει λύση η Βουλή;
Εγώ, λοιπόν, σας το ξεκαθαρίζω. Ζητούμε εντολή τετραετίας. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να έχουμε εκλογές. Γι’ αυτό και σας ζητούμε να μας δώσετε ισχυρή εντολή. Εάν, πράγματι, θέλουμε να αλλάξει κάτι στη χώρα η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι μακράν το πρώτο κόμμα στις 21 Σεπτεμβρίου για να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Αλλιώς η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από το τέλμα. Και γι’ αυτό ακριβώς μας βλέπετε παρότι είναι προεκλογική περίοδος, παρότι θα μπορούσαμε κι εμείς να μπούμε σε υποσχέσεις, να αρχίσουμε να λέμε θα αλλάξουμε το μνημόνιο, λεφτά υπάρχουν, θα τα βρούμε, παρόλα αυτά, είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί τελικά από αυτή τη λύση που δόθηκε και από αυτές τις εκλογές που πάμε τουλάχιστον να έχουμε το μεγάλο όφελος. Ποιο; Να διώξουμε το ψέμα από τον πολιτικό διάλογο. Να φύγουν οι λαϊκιστές από την πολιτική σκηνή. Να ξανάρθει η αλήθεια και η ειλικρίνεια και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Είναι μια ευκαιρία αυτό.
Σας καλώ να βρείτε όλους εκείνους που σκέφτονται σήμερα τι θα ψηφίσουν. Ή που ψήφισαν ένα άλλο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Ή που πήγαν στην αποχή. Πρέπει να τους βρούμε, εσείς τους ξέρετε καλύτερα απ’ όλους μας. Να τους πείσουμε να έρθουν να ψηφίσουν. Και να έρθουν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Να τους πούμε ότι η αποχή, σ’ αυτή τη φάση, δεν βοηθά. Άλλωστε, και η αποχή που έκαναν το Γενάρη εμμέσως βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος. Να τους πούμε ότι δεν είναι ώρα για ψήφο διαμαρτυρίας και για ψήφο τιμωρίας του πολιτικού συστήματος. Γιατί η διαμαρτυρία μας κόστισε τελικά. Πολλά δισεκατομμύρια φεσωθήκαμε. Αξίζει, άραγε, μια διαμαρτυρία 90 δις, τα οποία θα τα πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια;
Οφείλουμε να τους βρούμε όλους. Να τους καλέσουμε φιλικά, με χαρά. Εμείς είμαστε άλλωστε γενναιόψυχο κόμμα. Έχουμε γενναία καρδιά. Εμείς τους αγαπάμε. Τους καλούμε πίσω όλους. Να έρθουν να συναντηθούμε. Να μπορέσουν να καταλάβουν ότι με τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Και θέλω να σας παρακαλέσω να βάλουμε στην άκρη, όλες τις στενοχώριες, όλα τα παράπονα. Για να δούμε το δάσος. Για να δούμε την Ελλάδα στο σύνολό της. Γιατί οι στενοχώριες, οι πικρίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν πιο μετά.
Είναι η κατάλληλη ώρα να μπορέσουμε να δούμε ο ένας τον άλλον, να προχωρήσουμε ενωμένοι για να αλλάξουμε σελίδα στη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το κάνουμε. Γιατί ο Νεοδημοκράτης αγαπά την Ελλάδα και θέλει να τη δει να προοδεύει. Και είμαι σίγουρος -βλέποντας το στα πρόσωπα όλων - ότι συστρατεύονται πολλοί μαζί μας. Έρχονται και όσοι είχαν στεναχωρηθεί. Έρχονται και όσοι είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα το ’15. Έρχονται και όσοι είχαν πάει στην αποχή. Και βλέπετε και οι μετρήσεις ακόμα θέλουν δεν θέλουν θα αρχίσουν να δείχνουν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας γιατί συστρατεύεται ο κόσμος μαζί μας. Πυκνώνει τις τάξεις μας σε όλη την Ελλάδα. Τους βλέπω και ανησυχούνε τελευταία. Και να ξέρετε ότι μπορεί και να μας προκαλέσουν. Εμείς με το χαμόγελο θα απαντήσουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε στην τεχνητή ένταση που αυτοί θα προκαλέσουν. Εμείς τους λέμε ότι ώρα θέλουν, όποια μέρα θέλουν να έρθουν να κάνουμε διάλογο. Αυτοί έχουν το πρόβλημα πότε θα έρθουν. Δεν θέλει να έρθει ο Τσίπρας. Θα τον σύρουμε στην τηλεόραση και θα μιλήσουμε. Και εκεί θα αποκαλύψουμε όλα του τα ψέματα. Και θα τους πούμε και το δικό μας πρόγραμμα.   

Φίλες και φίλοι, πιστεύω ότι είναι μια ιστορική ώρα για όλους μας. Μια σημαντική ιστορική ώρα για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Για να αλλάξει, πράγματι, σελίδα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι δημιουργικοί Έλληνες το θέλουν. Οι Έλληνες που τους γονάτισε η κρίση θέλουν να ξανασηκωθούν όρθιοι. Είμαστε λαός με φιλότιμο. Εμείς οι κρητικοί ξέρουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε. Εμείς οι κρητικοί γνωρίζουμε ότι αν ενώσουμε δυνάμεις, αν προσθέσουμε δυνάμεις, αν προσθέσουμε ικανούς και άξιους ανθρώπους με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε. Και το πιστεύουμε. Και γι’ αυτό θα το πετύχουμε. Γιατί είμαστε δημιουργικοί άνθρωποι.
Άκουγα προχτές τον κ. Τσίπρα να λέει ότι έχει πέσει αριστερή μελαγχολία. Βλέπετε τώρα και η μελαγχολία πότε είναι δεξιά πότε είναι αριστερή γι’ αυτόν. Εμείς του λέμε δεν πειράζει που έχουν αριστερή μελαγχολία. Εθνική μελαγχολία μην μας πιάσει. Και γι’ αυτό ζητάμε να πάμε μπροστά να έχουμε εθνική δημιουργία. Ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Ήρθε η ώρα όσο είμαστε όρθιοι να τραβήξουμε και τους άλλους προς τα πάνω. Και μπορούμε να το κάνουμε. Είμαι σίγουρος. Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, σας καλώ να δώσουμε την πιο κρίσιμη μάχη στη μεταπολιτευτική ιστορία. Και να ξέρετε ότι είμαι υπερήφανος που είμαι κρητικός και που η Ελλάδα θα αποκτήσει κρητικό Πρωθυπουργό με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο του λαού.
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είδα σήμερα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και μου έθεσε και πάλι την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, τα στελέχη, τις γυναίκες, τις μητέρες, τα παιδιά, τους ανέργους, τους αγρότες και όλους μαζί θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Επιτρέψτε μου κάτι ακόμη, για τους αγρότες. Το πρόβλημα για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και σοβαρό. Και δεν το βλέπουμε ως πρόβλημα συντεχνιακό. Το βλέπουμε ως πρόβλημα εθνικό. Εμείς πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα. Πιστεύουμε ότι για να υπάρχει ισχυρή Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια. Και για να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια, πρέπει να υπάρχει ισχυρός πρωτογενής τομέας. Κτηνοτρόφοι, γεωργοί, αγρότες, προϊόντα για μεταποίηση και για κατανάλωση μετά από τον τουρισμό. Τονίσαμε, λοιπόν, πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, στη Βουλή ότι εμείς με το νόμο του 2013 θεωρούμε ότι οι αγρότες εξάντλησαν την αντοχή τους. Θεωρούμε ότι συμμετέχουν στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Και γι’ αυτό ακριβώς, είπαμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την άγρια φορολόγηση που πάει να γίνει στον αγρότη. Δεν μπορεί να δεχτούμε την άγρια φορολόγηση στην επιδότηση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την άγρια αύξηση της εισφοράς στον ΟΓΑ. Δεν σας το λέω επειδή είναι εκλογές. Και προσέξτε δεν σας λέω ότι θα το καταργήσουμε πλήρως. Σας λέω θα παλέψουμε για να μην γίνει.
Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Τσίπρας μας είπε ότι θα το τελειώσει το μνημόνιο με ένα νόμο. Αν μας είχε πει ότι θα το παλέψει για να το τελειώσει, ίσως να είχε μια δικαιολογία. Αλλά ήταν κατηγορηματικός ότι θα το τελειώσει. Εμείς, λοιπόν, σας καλούμε και εδώ να συγκρίνετε. Πρώτον, ότι αυτά δεν τα λέμε προεκλογικά, τα είπαμε πολύ πιο πριν. Και δεύτερον, ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά γιατί θα αφανίσουν την αγροτιά, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Ελλάδας. Δεν μπορούν να περάσουν αυτά. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν προϊόντα τα οποία είναι ανταγωνιστικά με τις χώρες της Ευρώπης, που δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιο ανταγωνισμό.
Επειδή ερχόμενος, είδα και τους φίλους ένστολους, θέλω να τους πω ότι και με αυτούς είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τον οποίο δίνουν και που αυτούς τους είχαμε εμείς δικαιώσει και που ξέρω ότι με πόνο καρδιάς στάθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Είμαι σίγουρος ότι το έχουν ξανασκεφτεί. Είμαι σίγουρος ότι και αυτοί στρατεύονται στη Νέα Δημοκρατία. Και να ξέρετε ότι η Νέα Δημοκρατία μαζεύει στις τάξεις της σιγά – σιγά όλους αυτούς που είχε κατά κάποιο τρόπο στενοχωρήσει, πικράνει και απογοητεύσει.
Θα δώσουμε μάχη να μπορέσουμε να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, να φέρουμε νέες επενδύσεις, να φορολογηθεί ο αγρότης όπως προβλέπει ο Νόμος του ’13. Στόχος είναι να μπορέσουμε, πράγματι, με τη μάχη που θα κάνουμε να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα. Μένουν δύο εβδομάδες. Σας καλώ να κινηθείτε ασταμάτητα, αξίζει να μην κοιμηθούμε καθόλου, να μην επαναπαυθούμε από τις δημοσκοπήσεις. Οι κάλπες κλείνουν Κυριακή βράδυ. Να μας δούνε με αυτοπεποίθηση έξω από τα εκλογικά κέντρα. Να πάτε τα ψηφοδέλτιά μας και στο τελευταίο χωριό, στην τελευταία πόρτα, στο τελευταίο καφενείο, για να μπορέσουμε να σιγουρέψουμε τη μεγάλη νίκη, που πρέπει να έχουμε. Κι αυτό για να φέρουμε το χαμόγελο των Ελλήνων στις 21 Σεπτεμβρίου, με κυβέρνηση που θα έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία.
Καλή μάχη, καλή δύναμη.
Ζήτω η Νέα Δημοκρατία.