Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ολονύχτια συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του μνημονίου Νο3

Ολονύχτια συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του μνημονίου
Για όσους χάσατε κάποια επεισόδια από το σίριαλ "Ψήφιση του Μνημονίου Νο3 στη Βουλή" ή για όσους σιγά - σιγά ξυπνάτε, ακολουθεί ένας μικρός απολογισμός από τα όσα έγιναν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ξεκινώντας από την αρχή και πολύ... πίσω χρονικά, ας πάμε στο πρωί της Πέμπτης, όταν περίπου στις 10:30 ξεκίνησε η συνεδρίαση των Επιτροπών. Μία συνεδρίαση "μαραθώνια", αφού διήρκεσε περισσότερες από 9 ώρες!

Στην συνέχεια η διαδικασία διακόπηκε, για να ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Πέμπτης, κατά την οποία η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να συνεδριάσει η Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής κι όχι αμέσως μετά την λύση της Διάσκεψης, όπως είχε προγραμματιστεί. Μετά από αρκετή ώρα διαβουλεύσεων μέχρι να λυθεί ο γρίφος της πλειοψηφίας που απαιτούνταν, τελικά αποφασίστηκε με 11 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 παρών, να ξεκινήσει άμεσα η Ολομέλεια! Άμεσα... τρόπος του λέγειν, αφού η συνεδρίαση της Ολομέλειας προγραμματίστηκε για 45 λεπτά μετά την Διάσκεψη των Προέδρων που ολοκληρώθηκε στις 00:45, δηλαδή για τις 01:30 τα χαράματα της Παρασκευής!
Τελικά η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε στις 02:00 το πρωί. Και ήταν ξανά επεισοδιακή. "Σκοτωμός" Νίκου Φίλη με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με απίστευτο υβρεολόγιο, άγριος καυγάς του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και αποχώρηση του Νικήτα Κακλαμάνη από την αίθουσα!
 Η Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε και δεύτερο "μπλόκο" στην διαδικασία, που όμως είχε την ίδια μοίρα με το προηγούμενο. Δηλαδή να πέσει στο κενό...
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, παρενέβη στην αρχή της διαδικασίας για να ξεκαθαρίσει πως στις... "αποσκευές του" για το Eurogoup της Παρασκευής (σήμερα στις 16:00 το απόγευμα) θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, διαφορετικά οδεύουμε προς δάνειο - γέφυρα!
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, δεν φάνηκε να... συγκινείται από το "στενό" χρονοδιάγραμμα του υπουργού Οικονομικών και έκανε την δεύτερη πρότασή της. Ποια ήταν αυτή; Να εξαντληθεί το 10ωρο που προβλέπει ο κανονισμός για συζήτηση! "Έχουμε άπλετο χρόνο", είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε "πως είναι καθήκον μας να εξαντλήσουμε το όριο του 10ώρου". Μάλιστα η ΠτΒ πρότεινε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διπλασιάζοντας τον προβλεπόμενο χρόνο των πιθανών ομιλητών και προτείνοντας ουσιαστικά να μιλήσουν... όλοι! Φυσικά η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Σώμα της Ολομέλειας, με την απόφαση που πάρθηκε να προβλέπει συζήτηση περίπου 3,5 ωρών.
Μετά την απόρριψη και τις δεύτερης πρότασής της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέβηκε από την έδρα της, παραδίδοντάς την στον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, ωστόσο πριν αποχωρήσει τόνισε: "Πολύ κακώς είχα πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο".
 Η αποχώρησή της μάλιστα από προεδρεύουσα, συνοδεύτηκε από παρατεταμένο και φυσικά ειρωνικό χειροκρότημα από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως εκείνους της Νέας Δημοκρατίας.
 Η αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για ψήφιση της συμφωνίας στις 07:00 το πρωί, κάτι που όσο περνάει η ώρα, μετατρέπεται σε υπεραισιόδοξη αν όχι αδύνατη!

Καραθανασόπουλος: Ούτε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν πήραν τέτοια μέτρα
Το μνημόνιο Τσίπρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά συμπλήρωμα των μνημονίων που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος,
Πρόκειται για νέα βάρβαρα μέτρα που δεν τόλμησαν να λάβουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου.
Αποτελεί ψευτοδίλημμα αν τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά ή αναπτυξιακά, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι ψεύτικος Λαφαζάνης: Λυπάμαι για την κυβέρνηση
Δριμεία επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να τα... ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση", είπε μεταξύ άλλων.
Φώφη κατά Τσίπρα
Με τη φράση "πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά Μνημόνιο, το πιο σκληρό Μνημόνιο αυτή τη φορά" ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να τελειώσει όσα είχε να πεί ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το τρίτο μνημόνιο δεν προέκυψε ως θεομηνία, είναι αποτέλεσμα των αδέξιων κυβερνητικών χειρισμών. Το copyright ανηκει αποκλειστικά σε εσάς κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως στο εξής κάθε απόλυση θα έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είπε η Φώφη Γεννημάτα, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συμφωνία για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και επεσήμανε ότι η θετική ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επεισοδιακή ομιλία Καμμένου
Για «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Ταυτόχρονα επισήμανε την σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, διότι αυτοί που «έστησαν τον Μηχανισμό Στήριξης» φρόντισαν να διασφαλίσουν τον εαυτό τους από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αναφέροντας τον Β. Σόιμπλε, την Α. Μέρκελ και κερδοσκόπους των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «το έφθασαν τόσο στα άκρα» που στο τέλος οι ίδιοι πρότειναν αυτό για το οποίο είχαν διασφαλίσει τον εαυτό τους.
Τόνισε ότι η σημαντική διαφορά αυτής της συμφωνίας από τις προηγούμενες συνίσταται στο ότι αυτή διέπεται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ στην συνέχεια εν μέσω φραστικών διαξιφισμών με βουλευτές της ΝΔ και απευθυνόμενος προς αυτούς είπε «η πατέντα που είχατε στήσει τελειώνει σήμερα».
Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων, ο κ. Καμμένος είπε «όσα πήρατε, πήρατε από τους μεσάζοντες», προσθέτοντας «τα κόκκινα δάνεια δεν περνούν από τις εταιρείες με τις οποίες συνομιλούσατε».
Επίσης ο κ. Καμμένος έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους καυσίμων που θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, ενώ θα ερευνηθούν και κονδύλια που διοχετεύθηκαν στους «πολιτικούς τους υπαλλήλους».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε επιμέρους πλευρές της συμφωνίας, με πρώτη εκείνη που αφορά το συνταξιοδοτικό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως εξήγησε ένας αριθμός στρατιωτικών που δεν περνούν από την Σχολή Πολέμου, φθάνουν ως έναν βαθμό της στρατιωτικής ιεραρχίας και κατόπιν αποστρατεύονται.
Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε από τα στελέχη αυτά να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και με τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο “Αμυνας θα παραμείνουν.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την δημιουργία πρώτα απ” όλα οικισμών για τα στελέχη τους εντός των μονάδων.

"Αντί να σκίζουν τα Μνημόνια, τα ψηφίζουν"
"Η χώρα παραμένει με το ένα πόδι έκτος Ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Βουλευτές που εκλέχθηκαν για να σκίσουν τα μνημόνια τα ψηφίζουν, βουλευτές που εκλέχθηκαν για να ασκήσουν αντιπολίτευση, συμπολιτεύονται. Ίσως είναι ώρα να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική. Το ψέμα καταστρέφει δεκαετίες την χώρα" ξεκίνησε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικάντη! "Είστε πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε το ψέμα για να βρεθείτε καβάλα στην εξουσία".
"Πέντε χρόνια εσείς και τα φερέφωνα σας αποκαλούσατε γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένους όσους δεν συμφωνούσαν μαζί σας. Μετά η μαντάμ Μερκελ έγινε καγκελάριος Μέρκελ και ο Ολαντρέου έγινε ο φίλος σας ο Όλαντ.
Τώρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψεματά σας. Ένα μεγάλο μέρος του λογαρισμού οφείλεται στα ψέματά σας. Μας χλεύαζαν οι σουπερ αριστεροί και οι ακροδεξιοί παραστάτες τους όταν λέγαμε όχι παιχνίδια με το ευρώ".
Τα "αίματα" άναψαν ξανά όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης κατηγορώντας την για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά που όπως είπε δημιουργήθηκε εξαιτίας "του δικού σας καλέσματος". Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αντέδρασε έντονα (ενώ ο πρωθυπουργός γελούσε) με τον Σταύρο Θεοδωράκη να λέει: "Αν θέλετε κύριε Βούτση μπορώ να σας κάνω φροντιστήριο για το τι έφταιξε".
"Δεν σας εμπιστευόμαστε άλλα δεν έχουμε εναλλακτική λύση" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής.
Χαμός για τη... Ζωή
Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, το λόγο ζήτησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάτι που προκάλεσε χαμό, φωνές και ένταση στην Ολομέλεια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ούρλιαζε για να μην πάρει το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου!
Μόλις ανέβηκε στο βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πέρα από τις αντιδράσεις Θεοχάρη και Μηταράκη (που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να μιλήσει η ΠτΒ), ο πρωθυπουργός έφυγε από τα κυβερνητικά έδρανα. Να ήταν μια διαβολική σύμπτωση άραγε;

Στην αρχή της ομιλίας της που άρχισε στις 7.48 η πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε ένα πάκο χαρτιά στα πρακτικά όπου ο Τσίπρας αποκαλούσε αντισυνταγματικά τα Μνημόνια.
"Είμαστε όχι αυτά που λέμα αλλά αυτά που πράττουμε. Είμαστε Κάθε λέξη του Συντάγματος αν δεν περνάει από το μυαλό μας να παραβιάσουμε τις συνταγματικές εγγυήσεις.
Είμαστε υπαρσπιστες του λαού και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας αν την εξουσία που λάβαμε από το λαό αν τιμάμε την ετυμηγορία του με το 37% που πήραμε στις εκλογές.
Πρωτοτυπούμε ειπε ο πρωθυπουργός τότε και μας γέμισε ελπίδα. Δεν είναι πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που φέρνει μνημόνια να ισχυρίζεται ότι είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης της χώρας. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Δεν είναι πρωτοτυπία να φέρνει μνημόνια σε μια νύχτα. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι".
"Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν μνημόνια να κατηγορούν εκείνους που αντιστέκονται σε αυτά για παλιμπαιδισμό. Πόσες φορές ο κ. Σαμαράς δεν κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο δεκαπενταμελούς. Δεν είναι πρωτοτυπία να κατηγορούν όσους αντιστέκονται για προδοσία και σύμπραξη με τον εχθρό, ειπε η κα Κωνσταντοπούλου.
Εκείνο που είναι πραγματική πρωτοτυπία σε όλη την Ευρώπη είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει την λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά της χώρας.
Δεν αρκεί να λέτε δεν υιοθετούμε το μνημόνιο όταν ψηφίζετε την  κατάλυση και των τελευταίων εγγυήσεων κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
Ντράπηκα όταν άκουσα τον κ. Μαρδα να υιοθετεί το τέχνασμα που του πρότεινε ο κ. Βενιζέλος να το μετανομάζει σε συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο".Είμαστε όχι ότι λέμε αλλά ότι πράττουμε. Σήμερα επέλεξα να κάνω αυτό που κάνω όταν σπιλώνεται και παραποιείται η αλήθεια. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να σταματήσω να το κάνω.
Δεν είχε δικαίωμα να εξανεμίσει το πολιτικό κεφάλαιο. Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσιπρα να καταχωρηθεί στους πρωθυπουργούς των Μνημονίων και να επιλέξει να πετάξει τους συντρόφους του στα σκυλιά και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού και διεφθαρμένου διαπλεκόμενου κατεστημένου".
"Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου την διαδρομή μου την αξιοπρέπεια και την υπόσταση μου.
Κύριοι της κυβέρνησης δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε την χώρα με ένα νέο δάνειο. Ο πρωθυπουργός την επομένη του εκβιασμού ζήτησε να του προτείνουμε εναλλακτικές. Πέρασε ένας μηνας που είπα από τότε ότι πιστεύω ότι υπάρχουν.
Μιλούμε για το τρίτο μνημόνιο που κανεις δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει. Επειδή ξημέρωσε θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα αυτά που ζούμε είναι ένας εφιάλτης. Θα αγωνισθούμε για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και όχι για να δικαιωθούν οι εφιάλτες".
 Μόλις η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέβηκε από το βήμα, στην αίθουσα της Ολομέλειας εμφανίστηκε, ως εκ θαύματος, ο πρωθυπουργός. Στο βήμα πια είχε ανέβει ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης