Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πιο κοντά από ποτέ οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου – Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Τα όποια προσχήματα τηρούνταν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσαν από χθες και μεσα από ένα βασανιστικό 24ωρο και μια ψηφοφορία από την οποία το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βγήκε βαθιά λαβωμένο.
Οι διαφωνούντες βγήκαν από τα χαρακώματα και οι μάχες που έγιναν στην Βουλή στον εμφύλιο που μαστίζει το κυβερνών κόμμα ήταν πλέον σώμα με σώμα.


Ο Αλέξης Τσίπρας κατανοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της 25ης Ιανουαρίου δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ της 13ης Αυγούστου αποφάσισε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Το κόμμα του, είναι πλέον βαθιά λαβωμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την έγκριση του Μνημονίου. Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει στις βαλίτσες του στο σημερινό Eurogroup το ναι του ελληνικού κοινοβουλίου στην συμφωνία, όμως η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει από ένα κόμμα που έχει χάσει πάνω από το 30% της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Αυτό που αναμένεται να γίνει από εδώ και πέρα συμφωνα με τους προγραμματισμούς του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εγκριθεί η συμφωνία από το Eurogroup, να εκταμιευθεί η δόση στις 20 Αυγούστου και αμέσως μετά ο κ. Τσιπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Δηλαδή επί της ουσίας θα πετάξει το μπαλάκι στους διαφωνούντες και θα τους καλέσει αν αυτό επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνησή του.
Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα περιμένουν μέχρι τότε και θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως και να έχει, όποιο και από τα δυο και αν γίνει, όλα δείχνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, σαφής ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Βουλή ο οποίος ειπε ότι το κόμμα του είναι η τελευταία φορά που στηρίζει την κυβέρνηση ενώ την ίδια ώρα καταψηφίζεται από βουλευτές της.
Και ας μην ξεχνάμε ότι τόσο τον Οκτώβριο όσο και στις αρχές του 2016 θα πρέπει να ψηφιστούν και άλλα πακέτα μέτρων τα οποία δύσκολα θα περάσουν στην Βουλή από μια κυβέρνηση η οποία δεν βασίζεται στις δικές της δυνάμεις αλλά στην καλή διάθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι:

«Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη συνεδρίαση, με ισχυρή πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση θα παρακολθήσει την εξέλιξη του Eurogroup. Έπεται η εκταμίευση της δόσης και στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη για την συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όσα μέτωπα είναι ανοικτά. Είχαμε όμως έναν αριθμό βουλευτών που επέλεξαν διαφορετική διαδρομή. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν όπως είπε και ο πρωθυπουργός με βάση όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική συγκυρία».


Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.