Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1: Ο Βαρουφάκης σαμποτάριζε τη διαδικασία, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες


Συνέντευξη
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στον ΑΝΤ1
και στη δημοσιογράφο κα Μαρία Χούκλη



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να κουβεντιάσουμε τις θερμές πολιτικές εξελίξεις. Βεβαίως κυριαρχεί το ζήτημα Βαρουφάκη. Καλησπέρα, καλώς ήρθατε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας κα Χούκλη. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωρήσατε σε δύο πολύ σοβαρές κινήσεις. Ζητάτε να κληθεί ο κ. Βαρουφάκης αμέσως από την Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια και επιπλέον καταθέτετε και επίκαιρη ερώτηση. Μήπως σηκώνετε πάρα πολύ το θέμα; Δεν σας έπεισαν και οι διευκρινίσεις του ιδίου και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου; Οι πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου, ότι αυτό δεν ήταν ένα σχέδιο εξόδου προς τη δραχμή, αλλά ένα αμυντικό σχέδιο σε περίπτωση που μας έβγαζαν από το ευρώ.


ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κα Χούκλη, για να προχωρήσουμε σε αυτές τις κινήσεις σημαίνει ότι δεν μας έπεισαν. Και γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, θα τον σύρουμε να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται. Πρέπει ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί πλήρως για ό,τι έχει γίνει. Διότι προσέξτε, σενάρια για δυσμενείς εξελίξεις κάνουν όλα τα υπουργεία. Και εγώ όταν ήμουν στο υπουργείο Άμυνας εξετάζαμε πολλές φορές διάφορα σενάρια. Δεν το έκανα, όμως, με τους παιδικούς μου φίλους. Δεν έφερνα την παρέα μου. Δεν έφερνα τον κ. Γκαλμπρέιθ από το εξωτερικό να μάθει όλα τα σχέδια της αμυντικής πολιτικής. Προς Θεού! Το έκανα με τους αρχηγούς των επιτελείων, το έκανα με τους ανθρώπους οι οποίοι θεσμικά είχαν το ρόλο αυτό και οι οποίοι θα συνέχιζαν και με τον επόμενο υπουργό να κάνουν τα ίδια, όπως τα έκαναν και με τον προηγούμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Γκαλμπρέιθ δεν είναι ένας τυχαίος όμως!

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, βεβαίως. Αλλά είναι ο άνθρωπος ο μοιραίος, τελικά. Συσκέπτονταν με τους «σοφούς» πριν ο Γ. Παπανδρέου πάει στο Καστελόριζο. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι μας πήγαν. Ήταν μια παρέα. Εγώ δεν έχω κάτι με τους ανθρώπους αυτούς, αλλά ξέρετε έχω πράγματι πρόβλημα με αυτούς που είναι υποκριτές. Δεν έχω πρόβλημα με αυτούς που ευθέως μας λένε να μας πάνε στη δραχμή. Το λένε. Και αν γίνει η θέση τους πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία έχει καλώς. Έχω όμως πρόβλημα με εκείνους τους υποκριτές οι οποίοι ύπουλα μας λένε ότι στηρίζουν τη χώρα για να είμαστε στο ευρώ και ταυτόχρονα συζητούν -από ό,τι φαίνεται πάρα πολύ σοβαρά- την πιθανότητα ενός άλλου νομίσματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, όμως, το εξής: Μήπως είναι υποκριτικό το γεγονός ότι εγκαλείται ο Βαρουφάκης και εμμέσως ο Τσίπρας όταν όλοι -η αντιπολίτευση, οι δημοσιογράφοι- ζητούσαμε και συζητούσαμε που είναι αυτό το περίφημο plan B της κυβέρνησης αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη διαπραγμάτευση; Επομένως, γιατί να εγκαλούμε αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση όταν πράγματι φαίνεται ότι προσπαθούσαν να χτίσουν μια άμυνα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είναι απλό. Διότι δεν μπορούσε να υπάρχει plan B, έξοδος από το ευρώ. Ή έπρεπε να μας το είχανε πει, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι το plan B είναι η έξοδος από το ευρώ. Δεν μπορεί τυχαία να μην έχουμε βγει από το ευρώ, επειδή όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν ήταν τόσα, η κοινή γνώμη ήταν κατά 70%, 80% υπέρ του ευρώ. Δηλαδή, γι’ αυτό αποδέχεται τώρα, μια πιο δυσμενή συμφωνία; Για να αυξηθεί η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών προς τους Ευρωπαίους; Εμείς, θεωρούσαμε ότι ως plan B, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που θα μας πήγαινε σε μια συμφωνία καλύτερη ή λίγο χειρότερη, ώστε να παραμείνουμε στο ευρώ. Το plan B δεν ήταν εκτός ευρώ. Δεν συζητήθηκε ποτέ η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Μπορεί να αφήνανε πράγματι, κάποιες τέτοιες υπόνοιες -ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ», που είχε πει ο κ. Τσίπρας ή «πρέπει να τα εξετάσουμε όλα»- αλλά ουδέποτε στα σοβαρά εξετάστηκε το θέμα να βγούμε από το ευρώ. Και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης μας έλεγε ότι -και συμφωνώ- πως, εφόσον μπήκαμε, δεν μπορείς να βγεις. Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι το πιο εύκολο. Όπως μας έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα, γιατί είναι μία ευθύνη που πρέπει να πάρουν στις πλάτες τους οι κυβερνώντες. Και τελικά, αποδείχθηκαν όλα ψευδή.
Αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω ότι εμείς εξαντλούμε πολιτικά  - αν θέλετε – τα μέσα. Διότι, δεν πάμε στα δικονομικά, δεν ζητάμε την ποινική δίωξη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καταδειχθεί η πολιτική ευθύνη, δηλαδή.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να καταδειχθεί η πολιτική ευθύνη. Και, ταυτόχρονα, -για να απαντήσω σε όλους εκείνους που μας λένε γιατί δεν πάμε στη Δικαιοσύνη- να τους πω ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε στις πολιτικές, υποθέσεις που μπορεί να έχουν ποινικές προεκτάσεις, από την πίεση που αισθανόμαστε από τους πολίτες ή πολλές φορές από την ένταση που δημιουργείται, διότι, από την ώρα που ασκείται η δίωξη, μέχρι να βγει η απόφαση μεσολαβεί ένα πολύ μεγάλο διάστημα, καταλαγιάζουν τα πάθη, ηρεμούν οι καταστάσεις, μπορεί τα στοιχεία να μην είναι και από ό,τι φαίνεται και η απόφαση, συνήθως, δεν απηχεί την εντύπωση που υπάρχει τη φάση της δίωξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως, όμως, βρήκατε την ευκαιρία να κάνετε έναν συμψηφισμό; Γιατί σε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, εγκαλείται η δίχρονη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τα έργα και τις ημέρες της. Μήπως, λοιπόν, η υπόθεση Βαρουφάκη είναι η χρυσή ευκαιρία για να γίνει ένας συμψηφισμός και να βγουν όλοι «λάδι»; Ούτε εσείς είχατε ευθύνες, ούτε εδώ υπάρχει ευθύνη.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αν υπάρχουν ευθύνες για εμάς, θα εξεταστούν. Γιατί εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχουν.
Εδώ, όμως, φαίνεται ότι ευθύνες υπάρχουν. Τι σκεφτήκαμε; Ότι για να ζητήσουμε μία νέα Εξεταστική, που πρέπει να συζητηθεί με ευθύνη της Προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια και επειδή πιστεύουμε ότι δεν θα βάλει το θέμα, δεν θα πειθαρχήσει, δεν θα πάει σύμφωνα με τον Κανονισμό, για αυτό ακριβώς προτείνουμε η ήδη υπάρχουσα Εξεταστική Επιτροπή να καλέσει τον κ. Βαρουφάκη. Αφού, ούτως ή άλλως, η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή είναι πολιτική επιτροπή, εξετάζει πολιτικά τα πράγματα. Δεν προχωρά σε ποινικές συζητήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο αυτό το διάστημα, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αντιληφθεί τίποτα; Μέχρι το Γενάρη ήταν στη διακυβέρνηση. Θέλω να πω: Στο Υπουργείο Οικονομικών, προφανώς υπάρχουν στελέχη τα οποία είναι φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία. Τίποτα δεν είχε πέσει στην αντίληψή σας; Γιατί, κάποιες δηλώσεις σας στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν λέγατε ότι τον κ. Βαρουφάκη δεν τον εμπιστεύομαι, ξέρω τον Λαφαζάνη, αλλά δεν ξέρω τον Βαρουφάκη και κάτι δεν μου πάει καλά, είχατε κάτι στο μυαλό σας; Ξέρατε κάτι;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ε, κάτι ήταν στην ατμόσφαιρα για να το μυριστούμε και εμείς. Αλλά να σας πω το εξής:
Καταρχήν είμαι από τους ανθρώπους που, ορισμένες φορές, δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα.  Δηλαδή, είπε η κα Βαλαβάνη ότι «με παρακολουθεί η ΕΥΠ με το βαλιτσάκι» και τα λοιπά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Υπουργός το λέει αυτό το πράγμα με σοβαρότητα.
Και είδατε ότι είμαστε σε μία χώρα και μία περίοδο που, ενώ είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες, δεν εξετάζονται ανάλογα με τη σοβαρότητα με την οποία καταγγέλλονται …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συγκυρία είναι πρωτόγνωρη, χωρίς αμφιβολία.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το δεύτερο είναι αυτό που είπαν ότι θα πάνε στο Νομισματοκοπείο, θα συλλάβουν το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Πάλι, για να είμαι ειλικρινής, δεν το πίστευα, αλλά έλεγα: Λες; Το τρίτο ήταν το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα -που είναι έγκριτη, σοβαρή- και ο κ. Βαρουφάκης απήντησε ότι είναι μυθεύματα και ότι δεν υπάρχουν και μετά βγήκε το ηχητικό….
Εδώ, λοιπόν, βρισκόμαστε, πράγματι, μπροστά σε μία κατάσταση που, σε λίγο, ό,τι και να λένε, και το πιο απίθανο, πρέπει να το εξετάζουμε.
Κα. Χούκλη, εγώ δεν μπορώ να το πιστέψω. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η υπόθεση θα αλλάξει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στις πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες που θα έρθουν στη Βουλή;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όπως είπατε, την προηγούμενη περίοδο είχα διακρίνει έντονα το όχι του κ. Βαρουφάκη με το όχι όλων εκείνων οι οποίοι το πίστευαν και μας το έλεγαν από την αρχή. Αναφέρατε τον κ. Λαφαζάνη. Και είχα πει κιόλας ότι είναι υποκριτικό αυτό που συμβαίνει από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη. 
Το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης, μόλις φεύγει από το υπουργείο, είναι έτοιμη σχεδόν η συμφωνία, κλείνει, υπογράφει τα προαπαιτούμενα, τα ψηφίζουμε στη Βουλή. Ο Βαρουφάκης και πάλι υποκριτικά καταψηφίζει. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο. Αλλά πολιτικά το εξετάζω, έτσι;
Και βλέπω ότι ενώ προχωράμε προς μία συμφωνία, από ό,τι μαθαίνω πολλά από τα ζητήματα τα οποία και οι ξένοι προσπαθούσαν να συζητήσουν, -όπως ήταν και το αγροτικό-, δεν είχαν ενημέρωση. Είχαν άγνοια ως προς το ότι και οι αγρότες είχαν φορολογηθεί με ένα νομοσχέδιο του 2014. Δηλαδή, και εκείνοι δεν έχουν την κατάλληλη και πλήρη ενημέρωση. Και βλέπω ότι έχουμε μπει σε μία άλλη φάση συζήτησης, η οποία δεν υπήρχε όσο ήταν ο κ. Βαρουφάκης στο υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι, πράγματι, είχε ένα ρόλο που, αν δεν πω ότι σαμποτάριζε, ότι δεν μπορούσε, δεν είχε τη χημεία που απαιτείτο, δεν είχε τη σοβαρότητα που απαιτείτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ρώτησα κάτι άλλο, κ. Πρόεδρε. Αν από εδώ και πέρα, η Νέα Δημοκρατία – γιατί αυτό γράφεται, αυτό διαβάζω – θα επανεξετάσει τη στάση της στο αν κρατούν τη χώρα θα ψηφίζει είτε μεμονωμένα νομοσχέδια, είτε τη μεγάλη συμφωνία οψέποτε συνομολογηθεί…
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν, η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει νομοσχέδια τα οποία στην πορεία την Ευρωπαϊκή. Όλα τα άλλα είναι της κυβερνητικής πολιτικής. Και έχουμε πει ότι όσα είναι σωστά, επειδή είμαστε μία Αντιπολίτευση σωστή, θα τα ψηφίζουμε και όσα δεν είναι θα τα καταψηφίζουμε.
Εμείς δεν ψηφίζουμε την Κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, ψηφίζουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στηρίζουμε την πορεία αυτή της χώρας, διότι μόνο στην Ευρώπη μπορούμε να δώσουμε λύσεις.
Έχουμε δύο δρόμους. Ο ένας είναι συμφωνία, ο άλλος είναι μη συμφωνία. Ο δρόμος της μη συμφωνίας είναι καταστροφή. Ο δρόμος της συμφωνίας είναι κακός, είναι επώδυνος, αλλά, όμως, μας δίνει τη δυνατότητα, αν σταθούμε στα πόδια μας, να τα ξανασυζητήσουμε τα ζητήματα. Να τα βελτιώσουμε, αν θέλετε. Να τα παλέψουμε με διαφορετικό τρόπο.
Άρα, ακόμα και αυτήν  την κακή συμφωνία που φέρνει ο κ. Τσίπρας, μπορούμε στηρίζοντάς τη και μένοντας στην Ευρώπη, να δούμε πως θα τη βελτιώσουμε. Γιατί διαφορετικά, με το δρόμο της μη συμφωνίας θα βρεθούμε στο έλεος του Θεού.
Και θέλω εδώ να σας πω, επιτρέψτε μου, ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον διεθνές, το οποίο επίσης αλλάζει καθημερινά. Βλέπετε τι γίνεται στα Βαλκάνια. Βλέπετε ότι η Τουρκία, που ήταν κατά κάποιο τρόπο απαξιωμένη, τώρα παίζει κυρίαρχο ρόλο, επειδή ανέλαβε πρωτοβουλίες εναντίον της ISIS. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκίνησε το δικό της πόλεμο.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί η χώρα με όλους αυτούς τους κυρίους για το ζήτημα το οικονομικό, να αδυνατίσει και εθνικά. Τα προβλήματα είναι μεγάλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω καλά ότι διαχωρίζετε τον κ. Βαρουφάκη από τον κ. Τσίπρα; Για παράδειγμα, αποδίδεται σε συνεργάτες του κ. Σαμαρά η φράση, «αν ήξερε ο κ. Τσίπρας είναι συνένοχος, αν δεν ήξερε είναι επικίνδυνος». Ενστερνίζεστε, το πιστεύετε και εσείς;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Σωστό. Αν δεν ήξερε, είχε παρασυρθεί….
Κοιτάξτε! Αναγνωρίζω στον κ. Τσίπρα μία απειρία. Θεωρώ ότι είναι, πράγματι, πάρα πολύ δύσκολες και κρίσιμες οι καταστάσεις και ίσως και αυτό ο Έλληνας πολίτης θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί όταν ψήφιζε, ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την εμπειρία που υπάρχει από τους ανθρώπους οι οποίοι τα είχαν συζητήσει, έστω και αν σε κάποια σημεία διαφωνούσε ή έκρινε ότι έγιναν λάθη.
Αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν θέλετε επιεικώς να πούμε ότι υπήρχε απειρία, είναι επικίνδυνο. Δεν επιτρέπεται η άγνοια σε τέτοια ζητήματα, τόσο σοβαρά αυτήν την κρίσιμή ώρα.    
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε να ξέρει, όμως, όλες τις λεπτομέρειες ενός τόσο ειδικού θέματος, όπως είναι το παράλληλο ΤΑΧΙS, το παράλληλο νόμισμα και λοιπά. Βεβαίως, εκείνος έδωσε εντολή για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις από τυχόν έξοδο από το ευρώ αν μας αναγκάσουν να βγούμε από το ευρώ. 
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, και μόνο η ερώτηση που κάνετε δεν δείχνει την επικινδυνότητα του ανδρός; Εάν, δηλαδή, πράγματι δεν τα ήξερε και τι σημαίνει το άλλο νόμισμα και τα σχετικά πως είναι Πρωθυπουργός; Πως πάει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, όλο το πολιτικό προσωπικό δεν έχει πλήρεις γνώσεις επ’ αυτού.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε! Γίνονται οι εκλογές για το συγκεκριμένο λόγο και προχωράμε για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και πας με έναν άνθρωπο για να σώσεις τη χώρα. Πας να επιτελέσεις ένα πολύ μεγάλο project. Είναι δυνατόν να μην τον ξέρεις αυτόν; Να μην έχεις χημεία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση κ. Πρόεδρε δεν έχει βλάψει, ούτε τη  δημοφιλία του κ. Τσίπρα, ούτε τις δημοσκοπικές αντοχές της κυβέρνησης.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άσχετο το ένα με το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό είναι ένα πολιτικό παράδοξο που επισημαίνεται και στο εξωτερικό. Δηλαδή, πως γίνονται αυτά τα σημεία και τέρατα, πάμε σε μια πολύ σκληρή συμφωνία, έχουν γίνει ό,τι έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει η υπόθεση Βαρουφάκη και παρ’ όλα αυτά και ο κ. Τσίπρας είναι δημοφιλής και η κυβέρνηση εξακολουθεί δημοσκοπικά να είναι πολύ, πολύ πιο μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία και μετά από την ηγεσία σας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Έχει την  τύχη ο κ. Τσίπρας να έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι πάρα πολύ υπεύθυνη, πάρα πολύ σοβαρή, πιο υπεύθυνη και από αυτόν, και από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, λοιπόν, ας μην το εκμεταλλεύεται πάρα πολύ και να μην το θεωρεί ως αδυναμία. Εγώ νομίζω, ότι με την πάροδο του χρόνου, οι πολίτες θα καταλάβουν. Θα καταλάβουν πόσο συνέβαλε η συνετή και υπεύθυνη και σώφρονα στάση της αντιπολίτευσης στο να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα θα καταλάβουν και πως ο κ. Τσίπρας δεν τα χειρίστηκε με τον τρόπο που έπρεπε να τα χειριστεί. Και εν πάση περιπτώσει, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτή η ώρα που θα κάνουμε αυτή την αντιπολίτευση ή που θα λύσουμε τους λογαριασμούς μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογές βλέπετε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ, κα Χούκλη, στεναχωρήθηκα όταν οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρθηκαν κατά αυτόν τον τρόπο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μπορεί ο κ. Τσίπρας εσωτερικά να θεωρώ ότι πρέπει να κουβεντιάσουμε, να υπάρχει ένταση, είναι ο πολιτικός αντίπαλος, δεν είναι όμως ο εχθρός, δεν είναι ο πολιτικός εχθρός αλλά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Και αυτά με στεναχωρούν. Και όχι μόνο εμένα, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Κατά συνέπεια σε αυτά τον στηρίζουμε και εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, θα καταγγείλετε τους δανειστές αν επιμείνουν και σε πρόσθετα προαπαιτούμενα πριν προχωρήσουμε στην εκταμίευση;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας πω, ότι στις δημοσκοπήσεις μετρήστε θετικά και τη δική μας γνώμη, ως προς το πρόσωπό του. Εμείς δεν έχουμε αρνητική γνώμη, αντιθέτως θα έλεγα ότι είναι συμπαθής. Δεν είναι κάτι που μας διώχνει, δεν είναι αντιπαθής. Άρα στα θετικά του και στη δημοφιλία του, προσθέστε και τις δικές μας γνώμες. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι η δημοφιλία είναι πολύ υψηλή, ενώ σε ψήφους είναι πολύ πιο χαμηλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιμείνω στο ερώτημα: Οι δανειστές φέρονται να ζητούν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει η εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης, του νέου δανειακού πακέτου. Επ’ αυτού δεν θα έπρεπε και η αξιωματική αντιπολίτευση να υπενθυμίσει ότι άλλα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου, άλλα λέει η συμφωνία των Βρυξελλών.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Οι δανειστές ζητούν διότι βλέπουν ότι πιθανόν να μην κλείσει στις 18 Αυγούστου, όπως πιστεύει ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία. Αν κλείσει μέχρι τότε, τα προαπαιτούμενα που λέγεται ότι ζητούν θα μπουν μέσα στη συμφωνία. Αν όμως δεν κλείσει  και επειδή πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση για να πληρώσει πολλές υποχρεώσεις της …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δάνειο γέφυρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τότε είναι πολύ πιθανό, πράγματι να ψηφίσουμε κάποια προαπαιτούμενα, τα οποία από ό,τι καταλαβαίνω, ούτως ή άλλως, θα είναι μέσα στη συμφωνία. Δεν είναι κάτι έξτρα, δεν είναι κάτι πρόσθετο, αλλά για να μπορέσουν αυτοί στα δικά τους Κοινοβούλια να πείσουν τους πολίτες και να δώσουμε και εμείς κάποια δείγματα νοικοκυρέματος, αν θέλετε, και αξιοπιστίας και να δοκιμαστούν ξανά και οι αντοχές μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ίσως πράγματι να θέλουν αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέντευξή σας στην ΕΡΤ λέγατε ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές, θα ήταν ολέθριο για τη χώρα. Εξακολουθείτε να έχετε αυτή τη θέση και άποψη;  

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. Κατ’ αρχήν, γιατί να πάμε σε εκλογές; Γίνεται μια συζήτηση εκλογική…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί, όμως, μια κυβέρνηση να σταθεί με τις ψήφους της αντιπολίτευσης; Υπάρχει ζήτημα σοβαρό μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα έχει ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείον 40 βουλευτές.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Που; Σε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης ή σε ψήφο δυσπιστίας. Μια κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εντολή, δεδηλωμένη ή όχι εφόσον δεν  υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης ή γίνει δεκτή πρόταση μομφής. Εάν αυτά δεν υπάρχουν έχει τη δεδηλωμένη. Άρα γιατί θα πάει για εκλογές; Διάβαζα και εγώ και άκουγα το 120 και το 140. Δεν υπάρχουν πουθενά αυτά. Αυτά είναι δικά τους εφευρήματα για να προχωρήσουν,  αν θέλουν στις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο γεύμα που είχατε στο Προεδρικό Μέγαρο, τι σας άφησε να καταλάβετε ο κ. Τσίπρας; Πήρε θέση όταν του είπατε ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές; Ετέθη από πολιτικούς αρχηγούς.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω, ότι και ο κ.  Τσίπρας δεν θα ήθελε εκλογές. Έχω την αίσθηση ότι φοβάται ότι θα πάει σε εκλογές, επειδή ακριβώς μπορεί να τον ρίξουν και πρέπει να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του και να πετάξει το γάντι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αποκατασταθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Έτσι λένε, τουλάχιστον.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Αλλά κοιτάξτε τα ζητήματα τα κομματικά δεν μπορεί να γίνονται εθνικά και να κοστίζουν στην χώρα. Έχεις ένα εσωτερικό πρόβλημα, λύσε το μόνος σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι ο μείζον ζήτημα, κυβερνητικός εταίρος. Δεν μπορεί να υπάρχουν κραδασμοί και αναταράξεις τέτοιου είδους όταν είμαστε και σε μια τόσο πολύ δύσκολη περίοδο.
  
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ας προσπαθήσει να βρει λύσεις. Εγώ, πιστεύω ότι μπορεί να βρει λύσεις  από την παρούσα Βουλή, εφόσον το ψάξει, εφόσον κινηθεί, εφόσον το θέλει, αλλά θα  είναι πάρα πολύ καταστροφικό για τη χώρα σε αυτή τη φάση να ξαναμπούμε πάλι στη διαδικασία της αστάθειας, που οι εκλογές οδηγούν. Διότι, προσέξτε, λέμε μεν ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά τα αδιέξοδα όπως λύνονται στη δημοκρατία, δημιουργούν αδιέξοδα στην οικονομία. Και μάλιστα, πολύ μεγάλα  στην οικονομία που τα πληρώνουμε μετά όλοι μαζί. Αν τα οικονομικά προβλήματα λύνονταν με εκλογές ή με δημοψηφίσματα, ας κάναμε κάθε εβδομάδα. Δεν λύνονται όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βοηθούσε στη σταθερότητα να συγκροτηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης; Και σε αυτή την περίπτωση θα συμμετείχε η Νέα Δημοκρατία;


ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δε μας το ζητήσανε και αν μας το ζητήσουν θα το σκεφτούμε θετικά. Διότι εμείς όταν ήμασταν στη διακυβέρνηση το ’12 και είχαμε τη συγκεκριμένη ευθύνη, ζητούσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Πρέπει και να γνωρίζει κιόλας πως βαδίζει η χώρα γιατί αυτά έχουν μια συνέχεια και όταν η χώρα δεσμεύεται, δεσμεύεται και για τις επόμενες κυβερνήσεις. Και γι αυτό ακριβώς σας λέω το τι θα κάνουμε τώρα, αυτή τη στιγμή, μπορεί για πάρα πολλά χρόνια να επηρεάζει την πορεία της χώρας. Κατά συνέπεια εάν αυτό ζητηθεί η Νέα Δημοκρατία δε θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον. Σας θυμίζω ότι το ’12, παρότι ήμασταν σε μεγάλη ένταση με το ΠΑΣΟΚ και είχαμε βγει από τις εκλογές τότε, επειδή δεν ήταν δυνατόν να πάμε και για τρίτη εκλογή, βάλαμε στην άκρη τα κομματικά μας και προχωρήσαμε για να βρούμε μια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργήθηκε η συγκυβέρνηση.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Και υπήρξε μια σταθερότητα. Και μου επιτρέπετε να πω ότι τότε για πρώτη φορά μια τρικομματική κυβέρνηση ανέλαβε να λύσει πολλά ζητήματα και κρατήθηκε δυόμιση χρόνια και έλυσε και ζητήματα και τώρα είναι μια ομοιόμορφη κυβέρνηση -έτσι όπως φαίνεται, γιατί έχει απορροφήσει τον κύριο Καμμένο- και μέσα σε έξι μήνες τα έχει κάνει μπάχαλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια που είπατε για τον κύριο Καμμένο, στα του οίκου σας διαβάζω ότι για παράδειγμα ο κύριος Βουλγαράκης επιστρέφει, μετά από συνάντησή σας στη Νέα Δημοκρατία, κάνετε άνοιγμα. Θα απευθύνετε πρόσκληση και σε άλλα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κατ αρχήν να σας πω ότι η πρόσκληση είναι προς τους πολίτες και τους ψηφοφόρους. Δεν είναι προς τις προσωπικότητες και τα στελέχη. Βεβαίως όποια προσωπικότητα ή στέλεχος θέλει να με δει είτε βρίσκεται στο χώρο είτε όχι μετά χαράς θα τον δω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά και τον κύριο Καμμένο; Το είπατε, το μισοείπατε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον καλέσατε να επιστρέψει τώρα που είστε εσείς πρόεδρος.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αν ζητήσει να με δει και θέλει θα με δει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τον θέλατε πίσω στη Νέα Δημοκρατία;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω το εξής. Εγώ κυρία Χούκλη είπα ότι θα ξεκινήσουμε τις εγγραφές των μελών στους καταλόγους με πρώτον εμένα. Γιατί το κόμμα πρέπει να γνωρίζει τα μέλη του και πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι. Όλοι μα όλοι είτε θεωρούν τον εαυτό τους προσωπικότητα είτε όχι, πρέπει να ξαναγραφτούν. Ή να επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους ή να ‘ρθουν να γραφτούν. Δεν υπάρχουν ντίβες και προσωπικότητες οι οποίες θα έρθουν και θα κάνουν ό,τι θέλουν. Απευθύνεστε, λοιπόν, στο σύνολο των πολιτών και όποιος θέλει θα έρθει να εγγραφεί και θα βρει τη σειρά του μέσα από τις ομάδες εργασίας που θα δημιουργήσουμε και μέσα από τις επιτροπές που θα φτιαχτούν για να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω, δηλαδή, ότι πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο, σε επίπεδο νομαρχιακό ας πούμε, σε όλους τους προέδρους ΝΟΔΕ, που ήταν από το ’74 μέχρι σήμερα. Και να έρθουν και όσοι έχουν φύγει, να τους ξαναγράψουμε. Να ξαναβρούμε σιγά - σιγά το χαρακτήρα μας και να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε ως κεντροδεξιό κόμμα και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, το μεσαίο δρόμο, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ώστε να μπορέσουμε πράγματι χωρίς ακρότητες, με σύνεση, με μέτρο, με σύνθεση, να ακολουθήσουμε τη λογική, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Θέλω να σας πω πριν κλείσουμε ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε πάντως να πει κανείς ότι είχε την ευκαιρία η Νέα Δημοκρατία και δε το έκανε, βεβαίως με έναν άλλο αρχηγό.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πολλές φορές έχουν τις ευκαιρίες αυτές τα κόμματα και άλλοτε γίνεται, άλλοτε δε γίνεται, άλλοτε γίνεται με επιτυχία, άλλοτε χωρίς επιτυχία, αλλά εγώ θέλω να σας πω ότι τη διαχωριστική γραμμή δε τη βάζω μεταξύ των ιδεολογιών, που υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, αριστεροί, αλλά τη βάζω μεταξύ λογικών και παραλόγων, υπευθύνων και ανευθύνων, σοβαρών και λαϊκιστών. Μπορώ -στα αλήθεια σας το λέω- να συνεννοηθώ πολύ καλύτερα με έναν λογικό, υπεύθυνο της Αριστεράς ή του Σοσιαλισμού, παρά με έναν Φιλελεύθερο ο οποίος είναι παράλογος ή λαϊκίζει. Αυτή την περίοδο δυστυχώς περνάμε μια φάση που οι λαϊκιστές σε όλα τα κόμματα κυριαρχούν λόγω και της κατάστασης, αν θέλετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό βεβαίως θα πρέπει να το απευθύνετε και προς το κόμμα σας φαντάζομαι γιατί μπροστά μας έχουμε μέτρα που θα θίξουν συντεχνίες και εκλογικά ακροατήρια και θα πρέπει και εκεί να δοκιμαστεί, μάλλον θα δοκιμαστεί η Νέα Δημοκρατία.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Να χτυπήσω ξύλο εμείς δεν έχουμε πολλούς. Εμείς θα έλεγα ότι όλοι μπορούμε να συνεννοηθούμε και έχουμε επιδείξει μια απίστευτη σοβαρότητα και ωριμότητα και σύνεση. Βεβαίως και πρέπει να ακούγονται φωνές διαφορετικές, απόψεις, άλλωστε αυτό είναι η Κεντροδεξιά. Είναι η σύνθεση και αυτών που εκφράζουν τις προτάσεις του κέντρου και της δεξιάς. Και θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι προτάσεις και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει, εκφράζοντας αυτούς. Και αν τελικά προχωρήσουμε ίσως στην εκλογική αναμέτρηση, εγώ πιστεύω ότι μπορεί να διεκδικήσει και πάλι σοβαρά την πρώτη θέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε πρόεδρε για αυτή την ενδιαφέρουσα νομίζω συνομιλία που είχαμε.