Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Συμπλοκές και εξεγέρσεις μεταναστών

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αυτό που συμβαίνει με τους μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν.
Προεκλογικά, ωστόσο, όσοι προειδοποιούσαν ότι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό θα οδηγούσαν σε ακραίες καταστάσεις κινδύνευαν να ριχτούν ανά πάσα στιγμή στο πυρ το εξώτερον – όπως άλλωστε και στις άλλες προβλέψεις που σήμερα αποδεικνύονται προφητικές.
Τα γεγονότα είναι συντριπτικά. 
Η κατάσταση στον χώρο της προκυμαίας γύρω από το περίκλειστο τμήμα του λιμανιού της πόλης, είναι μονίμως εκτός ελέγχου.

Εκατοντάδες άνθρωποι καταφθάνουν καθημερινά, στο λιμάνι επικρατεί χάος, η καταγραφή έχει εξελιχθεί σε περιπέτεια και όταν τα πράγματα ζορίζουν στο νησί, οι μετανάστες μεταφέρονται κατά χιλιάδες στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί μεταφέρονται – πού αλλού; - στην Ομόνοια, στην καρδιά της Αθήνας. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά μέσον όρο 600 μετανάστες φτάνουν καθημερινά από την θάλασσα στην Ελλάδα, ενώ περί τους 42.000 μετανάστες έφτασαν με πλοία στην Ελλάδα φέτος, εξαπλάσιοι απ' ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
Επιπλέον, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν αφιχθεί φέτος έχει σχεδόν φτάσει αυτόν του συνόλου των μεταναστών που είχαν αφιχθεί κατά το 2014.
Όπως ήταν αναμενόμενο, την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε εξέγερση μεταναστών μετά συμπλοκών μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο νησί. 
Εκατοντάδες μετανάστες κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν πορεία ως το λιμάνι της πόλης, διεκδικώντας την άμεση έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την αναχώρηση τους από το νησί.
Στη διάρκεια των συμπλοκών – με τις δύο κοινότητες να αλληλοκατηγορούνται για προνομιακή μεταχείριση ως προς την μεταφορά τους στην Αθήνα – εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές με τραυματισμούς και γυναικόπαιδα να τρέχουν πέρα-δώθε μέσα στον πανικό, ενώ στο Καρά Τεπέ οι δύο και μοναδικοί λιμενικοί που είχαν την ευθύνη της φρούρησης, αναγκάστηκαν να κλειστούν το κοντέινερ όπου στεγάζονται, έως ότου καταφθάσει η Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και να αποκαταστήσει την τάξη.
Όταν δε οι εξεγερμένοι έφθασαν στο λιμάνι, χρειάστηκε να αποκλειστούν με κλούβα ώστε να μην περάσουν στην προκυμαία, όπου αποβιβάζονται οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια.
Σημειώστε, ότι οι συμπλοκές συνέβησαν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, από τις οποίες πέρασε και η πορεία των εξεγερμένων.
Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει 100.000 ιθαγένειες – με τον εταίρο του να διαφωνεί!

eizoni.gr