Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

NON PAPER ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ



Το δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας

Όπισθεν η ανάπτυξη, πρόσω ολοταχώς τα μέτρα!
Χθες, ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, δια του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, απέστειλε στο Euroworking Group (EWG), «λίστα μεταρρυθμίσεων». Την πληροφορήθηκε από διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης. Απαξιώνοντας, γι΄ ακόμη μια φορά, το Κοινοβούλιο, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε προκαλέσει στη Βουλή των Ελλήνων έκτακτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δύο ημέρες πριν, χωρίς να ενημερώσει τελικά για καμία από τις προτάσεις αυτές, ούτε για τη δημοσιονομική τους απόδοση, ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους…
Επίσης ο ελληνικός λαός διαβάζει στην Εισαγωγή (σελ. 2, πρώτη παράγραφος) αυτής της λίστας επί λέξει: "It is presented to Greece's European partners as a step towards completion of the Final Review of the present arrangement by the agreed target date of the end of April, 2015". Από το συνδυασμό αυτής της πρότασης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup (δεύτερη παράγραφος), επιβεβαιώνεται, εκ νέου, σαφώς ότι:
·         Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFAFA) και του Μνημονίου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, καθώς αποτελεί την άρρηκτη εξειδίκευση των όρων που τη συνοδεύουν, και
·         Δεύτερον, ότι τώρα στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος Προγράμματος από την Τρόικα, όπως ρητά αναφέρει.
Όλοι βέβαια, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, το καταλάβαιναν. Μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα συντηρούσε μέχρι χθες τη «γλώσσα εσωτερικού» και τη «γλώσσα εξωτερικού". Τώρα πια που το παραδέχτηκε και εγγράφως, ας σταματήσει τουλάχιστον τη διγλωσσία που υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και δεν προσφέρει τίποτα άλλο από ειρωνικά σχόλια για τη χώρα.
Με το «e-mail Βαρουφάκη», ο ελληνικός λαός πληροφορείται επίσης τα εξής:
·         Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται». Η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015 (Νοέμβριος 2014), περιορίζεται στο  1,4% στις νέες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών (σελ. 2).
·         Ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα (σελ. 3 και 4, Table 4). Μάλιστα η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρώτη φορά και αντίθετα απ’ ό,τι έλεγε ως τώρα, ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ!
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο «υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα θεωρούσαν ως χθές «τοξικά». Τώρα τα υιοθετούν πλήρως και καθ’ υπερβολήν!


blogs@nd.gr