Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τι κρύβει το τελεσίγραφο Πανούση Αποφασισμένος να παραιτηθεί, αν δεν αναλάβει τα ηνία της ΕΛ.ΑΣ.

Αποφασισμένος να παραιτηθεί, αν δεν αναλάβει τα ηνία της ΕΛ.ΑΣ.
Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος από «δεύτερο βιολί» στην κυβέρνηση επιθυμεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο. 
Η επιστολή του προς την εφημερίδα «Τα Νέα», που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους ως μια προσπάθειά του να βάλει ένα τέλος στο «καπέλωμά» του από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης. 
«Επιχειρεί να πάρει στα χέρια του τα ηνία του υπουργείου του. Μέχρι τώρα είναι ένας υπουργός που είναι παροπλισμένος μέσα στο ίδιο του το υπουργείο. Οι κεντρικές αποφάσεις για θέματα όπως η στάση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους καταληψίες και τους κουκουλοφόρους λαμβάνονται μετά από παρεμβάσεις άλλων στελεχών της κυβέρνησης, των οποίων οι απόψεις δεν συνάδουν με τις δικές του. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παίρνει ασαφείς εντολές και βρίσκεται σε μια παρατεταμένη αμηχανία. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση», λέει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
Ο «καθηγητής» -όπως θέλει να τον αποκαλούν οι δημοσιογράφοι- θέλει να πάρει πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τη θέση του. Με την επιστολή του επιχείρησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, να περάσει το μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν… ανέχεται να έχει «δεύτερο ρόλο» στις αποφάσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. 
Συνάδελφοί του σχολίασαν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο που έστειλε το «τελεσίγραφο» –μέσω δημόσιας επιστολής- αφήνει να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει, αν χρειαστεί, μέχρι το τέλος, δηλαδή την παραίτηση. Και αυτό γιατί το Μαξίμου εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το χειρισμό του θέματος από πλευράς του, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να επισπευστεί η διαδικασία υπαγωγής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 
Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός… εξυπηρέτησε τον κ. Πανούση, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα «απαλλαγεί» από την επιρροή του κ. Βούτση και θα συνεργάζεται πλέον με τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλο με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Η… διευκόλυνση, ωστόσο, του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την επιστολή-«τελεσίγραφο». 

«Καθηγητής» στις ισορροπίες 

Την περασμένη Παρασκευή, ο «καθηγητής» ξαναχτύπησε κάνοντας δριμεία κριτική στη δήθεν Αριστερά, υπερασπιζόμενος τους αστυνομικούς που δέχονται τα πυρά των κουκουλοφόρων. Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Πανούσης προσπαθεί να δείχνει ότι αφουγκράζεται το μέρος της κοινής γνώμης που αποστρέφεται τα επεισόδια και την υπέρμετρη ανοχή στις καταλήψεις. 
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε για την «ηλεκτρική καρέκλα» της Λεωφόρου Κατεχάκη. Ο κ. Τσίπρας ήθελε μια προσωπικότητα που θα αναλάβει το ρόλο του ισορροπιστή ανάμεσα στις ιδεοληψίες των ακροαριστερών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και του κεντρώου-κεντροαριστερού ακροατηρίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. 
Ακόμα και στο θέμα που ανέκυψε με τα συνθήματα των ΟΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο κ. Πανούσης ήταν η μοναδική «φωνή» της κυβέρνησης που εξέφρασε μία άποψη πιο κοντά στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. «Εγώ δεν συμφωνώ με τα τραγούδια που λένε ότι εμείς θα πάρουμε την πόλη. Ο καθένας, όμως, έχει ένα ρόλο. Θέλουμε να έχουμε καταδρομείς οι οποίοι θα έχουν ένα λουλουδάκι και τη δύσκολη ώρα θα τους λέμε “πού είστε;”», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. 

Διαψεύδει τη ρήξη

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Πανούσης, σε επικοινωνία του με τον «Ε.Τ.» της Κυριακής, διαψεύδει ότι υπάρχει οποιαδήποτε ρήξη με τον κ. Νίκο Βούτση ή με κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης. «Μόνο σχέσεις φιλίας και αγάπης υπάρχουν ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Βούτση», λέει χαρακτηριστικά. Για το θέμα της υπαγωγής του υπουργείου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπενθυμίζει ότι αυτό «είναι πρότασή μου τα τελευταία δέκα χρόνια». 

«Πάγωσαν» οι αλλαγές

Στο μεταξύ, οι περισσότερες από τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στην ΕΛ.ΑΣ. η νέα πολιτική ηγεσία έχουν παγώσει. Η ομάδα «Δέλτα» κανείς δεν ξέρει αν θα καταργηθεί ή όχι, η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται σε «νηπιακό» στάδιο, η αναμόρφωση των ΜΑΤ δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ εκατοντάδες αστυνομικά οχήματα παραμένουν «παροπλισμένα» λόγω έλλειψης χρημάτων για τη συντήρησή τους.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, δυσλειτουργία έχει προκαλέσει στην Ασφάλεια η αποστράτευση στις τελευταίες κρίσεις τού μέχρι πρότινος διοικητή της κ. Παναγιώτη Στάθη. Και αυτό διότι ο κ. Στάθης ήταν ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς που διέθετε το Σώμα και είχε βάλει τον πήχυ ψηλά, σημειώνοντας πολλές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πιο νευραλγική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Η φυγή του στις κρίσεις θεωρήθηκε από πολλούς στο Σώμα ως μια άδικη καρατόμηση που αποδίδεται σε πολιτική απόφαση που δεν υπολόγισε την επιχειρησιακή υποβάθμιση που θα επιφέρει.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
akalafatis@e-typos.com