Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

“Σκούπισμα” 1 δισ. ευρώ από τo EΣΠΑ καταγγέλλουν οι περιφερειάρχες – Τι λέει ο Κ. Αγοραστός στην aftodioikisi.gr (έγγραφο)

Το «σκούπισμα» περίπου 1 δισ. ευρώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις Περιφέρειες και μεταφέρονται από τις 19 Απριλίου σε Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης, καταγγέλλουν οι περιφερειάρχες με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που στάλθηκε στις Διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ. Όπως δηλώνει στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος έχει στις 2 το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη «πρόκειται για πρωτάκουστη κίνηση που συνιστά υποβάθμιση των περιφερειών, δημιουργεί υποψίες για διακρίσεις σε πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη συνέχιση των έργων ».
«Με αυτό που γίνεται κινδυνεύει να μην κλείσει το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να μην ανοίξει το καινούργιο», τονίζει ο κ. Αγοραστός ο οποίους τονίζει ότι «μόνο από τη Θεσσαλία έχουν πάρει μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ 27 εκατ. ευρώ », υπολογίζοντας ότι« το συνολικό ποσό απ ‘όλα τα Περιφερειακά και τομεακά προγράμματα που αφορούν τις περιφέρειες φτάνουν το 1 δισ. ευρώ ».
Παράλληλα ο κ. Αγοραστός προαναγγέλλει ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, ενώ θα ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργού.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ .: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 03.04 / 2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα ».
ΕΓΓΡΑΦΟ