Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σοκ στην Τουρκία: Ένοπλοι κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα που διαχειρίζεται την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν

Σοκ στην Τουρκία, καθώς μέλη της DHKP-C εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και μπήκαν στο γραφείο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σαλίμ Κιράζ όπου τον κρατούν όμηρο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν οι τρομοκράτες να κρατούν το όπλο στον κρόταφο του εισαγγελέα.

Ο Κιράζ είχε αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν που είχε σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Γκεζί ενώ έφηβος  πήγαινε να αγοράσει ψωμί.



Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο πριν από λίγη ώρα και έχουν ξεκινήσει να εκκενώνουν τις αίθουσες ενώ ταυτόχρονα έχουν αποκλείσει τον έκτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του εισαγγελέα. Μάλιστα, η εφημερίδα Hürriyet ισχυρίζεται ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα από το χώρο.




Η ακροαριστερή ομάδα DHKP-C έχει δώσει στην αστυνομία χρονική διορία μέχρι τις 3:36μμ για να ανταποκριθεί στα αιτήματά της. Μεταξύ άλλων, η οργάνωση ζητά ομολογία των αστυνομικών που φέρονται να σκότωσαν τον Ελβάν και την αθώωση όλων όσων έχουν συλληφθεί για τη συμμετοχή σε διαμαρτυρίες για τον άτυχο 15χρονο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πως οι ένοπλοι κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας, μεταφέροντας όπλο.
Ο Κιράζ ανέλαβε να διερευνήσει αμφιλεγόμενη υπόθεση πριν από έξι μήνες. Ο Ελβάν πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014, 269 ημέρες αφότου έπεσε σε κώμα.


O 15χρονος Μπερκίν Ελβάν
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Vedat Yiğit τόνισε ότι οι συζητήσεις μεταξύ δύο ένοπλων και της αστυνομίας συνεχίζονται διαμέσου διαπραγματευτή που επιλέχθηκε από τα μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης.


Μανώλης Κωστίδης / e-typos.com