Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Βλάσης Τσιώτος: Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΓΑ ΟΥΣΙΑΣ ΟΧΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Του Βλάση Τσιώτου
αρχηγού της μείζωνος αντιπολίτευσης
Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης


Βλάσης ΤσιώτοςΈχουμε υποστηρίξει πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και λεπτομερούς ελέγχου, οι Δήμοι για να επιβιώσουν θα πρέπει άμεσα να θέσουν προτεραιότητες στους στόχους τους και να οργανώσουν τις δυνάμεις τους στοχεύοντας σε απαραίτητα έργα υποδομών καθώς και σε έργα ανάπτυξης με σκοπό την αύξηση του δημοτικού πλούτου. Τα έργα βιτρίνας τα οποία υλοποιούντο με τον πακτωλό των χρημάτων που έρεαν από την κεντρική εξουσία αποτελούν μακρινό παρελθόν και όποιος Δήμος συνεχίζει με την ίδια νοοτροπία βαδίζει προς τον αφανισμό.

Για να βαδίσει όμως μια Δημοτική Αρχή σε ένα καινούργιο μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην νέα εποχή θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ. Να θέλει να ξεφύγει από την εύκολη λογική των εντυπώσεων με έργα μηδενικής ανταπόδοσης τα οποία όμως αποφέρουν εκλογικό όφελος. Να θέλει να μην εξαντλήσει τον χρόνο της σε σχεδιασμούς πλατειών, πεζοδρομίων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Όλα αυτά θα πρέπει να έπονται και όχι να προηγούνται. Θα πρέπει όμως και να μπορεί να σχεδιάσει και να διεκδικήσει έργα τα οποία θα δώσουν στο Δήμο μας την απαιτούμενη ώθηση ώστε να αντιστραφεί η ακολουθούμενη καθοδική πορεία του. Ο σχεδιασμός όμως αυτός απαιτεί ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου και εμπειρία στην παραγωγή έργου.
Ας δούμε όμως γιατί τα λέμε όλα αυτά:
Άγιες μέρες και ο Άγιος Βασίλης συνηθίζει να φέρνει δώρα στα μικρά παιδιά. Για τα μεγάλα παιδιά και συγκεκριμένα για τους 6 Δήμους της Κορινθίας ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ.Νίκος Ταγαράς έφερε τα δικά του δώρα. Ανακοίνωσε ότι ξεκινούν άμεσα περιβαλλοντικά έργα και στου 6 Δήμους συνολικού προϋπολογισμού περίπου 120.500.000 ευρώ! Δυστυχώς όμως το τι δώρο θα πάρει κανείς εξαρτάται από το τι έχει ζητήσει και με ποιόν τρόπο. Για να δούμε λοιπόν τι πήραν οι Δήμοι της Κορινθίας.
Οι Δήμοι Κορινθίων, Βέλου-Βόχας και Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων πήραν έργα αποχέτευσης συνολικού ύψους περίπου 88.000.000 ευρώ, δηλαδή το 79% του συνολικού προϋπολογισμού!! Οι 3 παραπάνω Δήμοι έχουν πληθυσμό περίπου το 68% του συνολικού πληθυσμού της Κορινθίας.
Ο Δήμος Νεμέας πήρε έργα αποχέτευσης 16.000.000 ευρώ δηλαδή το 13,4% του συνολικού ποσού παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν ορεινό Δήμο με πληθυσμό μόλις το 4,5% του συνολικού πληθυσμού του Νομού!!
Ο Δήμος Συκιωνίων πήρε έργα αποχέτευσης και ύδρευσης 5.000.000 ευρώ δηλαδή το 4,3% του συνολικού ποσού έχοντας περίπου το 16% του συνολικού πληθυσμού του νομού.
Τέλος ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης πήρε ένα έργο αποχέτευσης 4.000.000 ευρώ δηλαδή το 3,4% του συνολικού προϋπολογισμού, έχοντας περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού του νομού.
Εκτός από τα παραπάνω το ΥΠΕΚΑ μέσω του πράσινου ταμείου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» χρηματοδότησε πριν από λίγες μέρες τα εξής προγράμματα για τους Δήμους της Κορινθίας:
Στον Δήμο Κορινθίων 152.000 ευρώ για προμήθεια υπόγειων κάδων απορριμμάτων καθώς και για γερανούς για την αποκομιδή των υπόγειων κάδων.
Στον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων 116.000 ευρώ για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ.
Στον Δήμο Νεμέας 150.000 ευρώ για διαμόρφωση υφιστάμενου κοινόχρηστου χώρου.
Στον Δήμο Σικυωνίων 150.000 ευρώ για ανάπλαση πεζοδρομίων.
Στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης 150.000 ευρώ για ανάπλαση πλατειών.
Από όλα τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν κάποια καθόλου ενθαρρυντικά συμπεράσματα:
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Δυτική Κορινθία από Κιάτο μέχρι Μαύρα Λιθάρια με πληθυσμό το 28% του νομού πήρε έργα μόλις 7,7% του συνολικού προϋπολογισμού!! Μάλλον δεν ξέραμε τι θέλαμε και δεν το ζητήσαμε με τον σωστό τρόπο.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι για τον Δήμο μας χάθηκε και αυτή η ευκαιρία χωρίς να μπορέσουμε να πάρουμε ένα έστω μικρό έργο άρδευσης, ώστε το ενδιαφέρον μας για τους αγρότες να μην είναι φιλολογικό.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι είμαστε πλέον ο μοναδικός Δήμος της Κορινθίας που δεν θα έχουμε αποχετευτικό δίκτυο σε ένα μεγάλο τμήμα της παραλιακής ζώνης από Λυκοποριά μέχρι τα Μαύρα Λιθάρια. Άλλοι ορεινοί Δήμοι το κατάφεραν, εμείς όχι.
Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι οι αναπλάσεις και οι δημιουργία πλατειών αποτελούν κεντρικό άξονα της δημοτικής μας πολιτικής. Μετά το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει 90.000 ευρώ καταφέραμε και πήραμε άλλες 150.000 ευρώ. Όλος ο Δήμος μια πλατεία!!
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα από τα παραπάνω ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να αλλάξουμε λογική. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Δεν αρκεί να μοιράζουμε υποσχέσεις στην Ευρωστίνη, ούτε να στοχεύουμε σε έργα βιτρίνας όπως πλατείες και πεζοδρόμια για να τους πείσουμε ότι τους νοιαζόμαστε και τους υπολογίζουμε. Οι καιροί που μοιράζαμε καθρεφτάκια στου ιθαγενείς και αυτοί χοροπηδούσαν ενθουσιασμένοι έχουν παρέλθει πια. Αν δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε βασικά τους δικαιώματα όπως η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ουτοπία και κοροϊδία να μιλάμε για ανάπτυξη και καλύτερο μέλλον.
Κ.Δήμαρχε καλές οι φωτογραφίες από τις κάθε είδους εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου, βρείτε όμως και λίγο χρόνο να διεκδικήσετε απαραίτητα για τον τόπο μας έργα. Έργα που δεν θέλουν Δημοτικό χρήμα αλλά διάθεση, γνώση, στόχευση, μελέτες και αποφασιστική διεκδίκηση.