Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Δένδιας: ο πολιτικός για τα «κόκκινα»

dendias-stratos
Η απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τη συνάντηση της επίσημης κυβέρνησης με την Τουρκική αποστολή σηματοδοτεί μία νέα στάση απέναντι στην Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας, εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να απέχει από τις συνομιλίες με τους Τούρκους επιτελείς. Ο λόγος είναι απλός: δεν είναι δυνατόν να υφιστάμεθα απειλές και συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της πατρίδας μας και ταυτόχρονα να εναγκαλιζόμαστε (το στρατιωτικό σκέλος) με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.


Ακόμη υπάρχει και ένα επιχειρησιακό επιχείρημα. Ο Νίκος Δένδιας είναι ο υπουργός με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» και αυτές τις ώρες, ορθό είναι, να μην εκτίθεται επικοινωνιακά. Και η διπλωματία του «εξαντλείται» δια της αποχής του με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την κρίσιμη στιγμή που τα Ελληνοτουρικά βρίσκονται σε μία πολύ κακή στιγμή επελέγη ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος Δένδιας, λένε συνομιλητές του πως έχει σαφή αποστολή: Πρώτον να μην επιτρέψει νέα Ίμια και Δεύτερον να υποστηρίξει το έργο της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τις ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ύψιστη ετοιμότητα.

Η μέχρι τώρα παρουσία του Νίκου Δένδια στο Πεντάγωνο, έχει αποδείξει πως υπάρχει ένα νέο κλίμα συνεργασίας στις ένοπλες δυνάμεις του τόπου. Ο Νίκος Δένδιας έχει εξασφαλίσει και έχει κερδίσει την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του στρατιωτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.

Όλοι ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται πως η χώρα στα γεωστρατηγικά θέματα βρίσκεται (ίσως) λίγο πριν τα «κόκκινα»… και η παρουσία του νέου υπουργού σηματοδοτεί πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και για τα «κόκκινα». Άλλωστε έχει υπουργό που ..στο υπουργείο ανάπτυξης διαχειρίστηκε με επιτυχία τα «κόκκινα» δάνεια.. μήπως τελικά κερδίζει δίκαια τον τίτλο: Νίκος Δένδιας, ένας πολιτικός για τα «κόκκινα»;

Ιωάννης Καλαμίδης
www.tokentro.gr