Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Σφοδρές σειμικές δονήσεις σε Λήμνο, Καστελόριζο και Κρήτη

http://www.newsit.gr/files/Image/2014/09/04/resized/SEISMOS1_514_355.png 
Νέα σφοδρή σεισμική δόνηση 5,2 ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγη ώρα και για την ακρίβεια στις 00:00 τα μεσάνυχτα, μεταξύ των νότιων ακτών της Τουρκίας και του Καστελόριζου. 
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, για πάνω από 30 δευτερόλεπτα, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπήρξαν στο Ευρωμεσογεικό Ινστιτούτο σεισμών, ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της Τουρκίας, στα Δωδεκάνησα, σε περιοχές της Κρήτης, στο Καστελόριζο αλλά και στην Κύπρο. Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίστηκε στα 72 περίπου χιλιόμετρα, μέσα σε θαλάσσιο χώρο. 
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός σε μεγάλη ακτίνα χιλιομέτρων, ωστόσο το γεγονός πως ο σεισμός σημειώθηκε μέσα στη θάλασσα, συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί. Είναι ένας νέος δυνατός σεισμός που προστίθεται στην λίστα των αρκετά αισθητών και δυνατών σεισμών που σημειώνονται σε Ελλάδα και Τουρκία. 
Προηγουμένως Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ και στη Βόρεια Ελλάδα, όταν οι κάτοικοι ένιωσαν τη γη να σείεται κάτω από τα πόδια τους.
Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ανοιχτά της Λήμνου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Η πρώτη μέτρηση τοποθετούσε το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο εντοπίζεται στην υποθαλάσσια περιοχή 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μύρινας, και 259 βορειοανατολικά της Αθήνας.
Περίπου 22 λεπτά νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, είχε καταγραφεί δόνηση 3,4 Ρίχτερ.
Στο μεταξύ μια νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε 5 λεπτά μετά τις 12:00 νότια της Κρήτης. Από χθες στην περιοχή τα Ρίχτερ έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,1 βαθμούς Ρίχτερ και σημειώθηκε 64χλμ νότια της Παλαιόχωρας, αρκετά κοντά στο νησί της Γαύδου.

Από χθες το απόγευμα έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στο σημείο όπου εφάπτονται η τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 2,2 ως 3,6 βαθμών