Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Φόροι έκπληξη


Ακόμη και οι λογιστές έχουν χάσει το λογαριασμό με τους νόμους για τα φορολογικά. Οσο συνεπής και να είναι κάποιος επαγγελματίας του κλάδου, αδυνατεί να συγκρατήσει τις αλλαγές που αφορούν τα εισοδήματα και τα ακίνητα. Και δεν είναι μόνον οι νόμοι που έχουν ισχύ το πολύ μια διετία, είναι και οι αλλαγές που πραγματοποιούνται κάθε φορά εκ των υστέρων. Με τον ΕΝΦΙΑ γίνεται παζάρι, για το αν θα καταβληθεί σε πέντε, σε έξι, σε επτά δόσεις ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα τύχουν έκπτωσης.
Υποτίθεται ότι θα υπάρξουν ευκολίες σε άτομα με αναπηρία και σε πολύτεκνες οικογένειες. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως θα λειτουργήσει η ειδική μέριμνα. Τι σημαίνει αυτό: οι φορολογούμενοι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα πληρώσουν ούτε πότε θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο ακινήτων. Αρα δημιουργείται πρόβλημα στον οικιακό προϋπολογισμό. Πιθανώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάποιες εκατοντάδες ευρώ χρέους ανατρέπουν τα οικονομικά μιας οικογένειας_ εθελοτυφλούν όταν έρχεται η ώρα να συγκρίνουν τα εισοδήματα με τις υποχρεώσεις.
Πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν για τα νοικοκυριά προκύπτει ερώτημα: πώς χαράσσεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσα έχει λαμβάνειν το κράτος από τον νέο φόρο ακινήτων. Πώς λοιπόν θα γίνει προγραμματισμός των δαπανών για το επόμενο έτος εφόσον δεν υπάρχει εικόνα των εσόδων;  Είναι απλό. Το επιτελείο του υπουργού θα σκαρφιστεί κάτι της τελευταίας στιγμής, κάτι σαν κι αυτά που έχουμε ήδη υποστεί. Αιφνιδιαστική αύξηση του φόρου στα καύσιμα, παράλογη αύξηση του ΦΠΑ, νέα κλίμακα στα τέλη κυκλοφορίας. Κι αν αυτά δεν αποδώσουν άμεσα, υπάρχουν και τα πρόστιμα.
Δεν θα δικαιολογήσουμε την αμέλεια απλά να επισημάνουμε το εξής: είναι ακραίο να πληρώνει κάποιος μισό βασικό μισθό επειδή δεν πέρασε το αυτοκίνητο έγκαιρα από το κτεο. Είναι επίσης ακραίο να αλλάζουν οι κανόνες για την ασφάλιση του αυτοκινήτου, το συμβόλαιο να μην καλύπτει τον καταναλωτή για ένα μήνα μετά τη λήξη και τούτο εντελώς ξαφνικά να επιφέρει νέο πρόστιμο, σε όποιον τυχόν δεν ενημερώθηκε.
Αν υπήρχε σοβαρό κράτος, με σοβαρούς πολιτικούς και ώριμους πολίτες, θα διατυπωνόταν στα σοβαρά αίτημα για φορολογική σταθερότητα. Κατάργηση όλων των νόμων, όλων των διατάξεων κι ένα νέο ξεκίνημα. Φορολογικός κώδικας από λευκή σελίδα. Πλην όμως κάτι απαιτεί πολλή δουλειά και μακροπρόθεσμα σχέδια. Η κυβέρνηση απλά προσπαθεί να βγάλει το εξάμηνο.  
(της Λώρης Κέζα, ΤΟ ΒΗΜΑ)