Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δυναμική παρέμβαση – ανάσα, για τις ΜΜεπιχειρήσεις

dendias-weber
Τα χρόνια της κρίσης η πολιτική ηγεσία (και η αντιπολίτευση) έχει κατηγορηθεί πως είναι αποκομμένη από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ειδικότερα της αγοράς.

Ιδιαιτέρως οι πολιτικοί κατηγορούνται πως είναι πρόσωπα της «γυάλας» και πως οι παρεμβάσεις τους δεν αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά την εξυπηρέτηση των όρων του μνημονίου.

Ομολογουμένως οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί βαθύτατα από τα χρόνια της ύφεσης. Κύρια προβλήματα ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια, ο ΦΠΑ και οι ρυθμίσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Κάποια από αυτά φαίνεται να μπαίνουν σε μία σειρά.

1) Τα κόκκινα δάνεια και οι ρυθμίσεις για τις οφειλές είναι σε φάση διαπραγμάτευσης.

2) Η μελλοντική νομοθετική ρύθμιση, για τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ στη λογική «δεν έχω εισπράξει, δεν αποδίδω», θα φέρει σημαντική ισορροπία στα έσοδα-έξοδα μίας επιχείρησης και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ο επιχειρηματίας δεν θα χρωστάει στο κράτος για έσοδα που δεν έχει δει ποτέ του ..και

3) Η πλεον σημαντική ανάσα που σχετίζεται με τον Τραπεζικό δανεισμό, αφορά στην επιδότηση επιτοκίου των επιχειρήσεων από κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Εκεί ο Νίκος Δένδιας, (να παραδεχθούμε), έδωσε ρεσιτάλ μαχητικότητας και αποτελεσματικότητας, καθώς μετά από συνάντηση με Σόιμπλε προ ημερών στο Βερολίνο και χτες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαικού κόμματος Μάνφερντ Βέμπερ, φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα όπως και την τρομοκρατία.. να θέλει να το «καθαρίσει».

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις σύμφωνα με το σχέδιο και τα κριτήρια, θα είναι 35.000 περίπου με 120-130.000 εργαζόμενους.

Η επιδότηση από κεφάλαια ΕΣΠΑ θα ρίξει το επιτόκιο δανεισμού κατά 30%, με ετήσιο όφελος για κάθε επιχείρηση 2-3.000 ευρώ.

Πολλοί θα πουν είναι λίγες οι ωφελούμενες. Σύμφωνοι, όμως η αγορά είναι ντόμινο, και αν κάποιος έχει ωφέλειες, αυτό ανταποκρίνεται και στις επιχειρήσεις που συνεργάζεται. Ανταποκρίνεται στην ανεργία, ανταποκρίνεται στις τιμές προς τον τελικό καταναλωτή.

Ας δεχθούμε λοιπόν πως γίνεται μία σημαντική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μένουν πολλά να γίνουν. Πάρα πολλά. Επισημαίνονται διαρκώς από τους επαγγελματικούς φορείς. Ειδικά για την ασταθή και άδικη φορολογία και την τρελή γραφειοκρατία. Αυτή η στήλη, έχει και συνεχίζει να καταδικάζει όλες τις παθογένειες.

Ας δούμε όμως και ό,τι θετικό γίνεται ..και απ ότι φαίνεται ο Δένδιας έχει καταλάβει ..πως πρέπει «σωθεί» η υφιστάμενη μικρομεσαία επιχείρηση και οι θέσεις εργασίας της.. και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Γράφει ο Τάκης Αναστασάκης
για το www.news4all.gr