Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Χρίστος Δήμας: Το «μυστήριο» με το λιμάνι της Μαυρολίμνης και ο έλεγχος που επιτέλους έρχεται

Νέα ερώτηση απηύθυνε στα συναρμόδια Υπουργεία ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας για το θέμα του λιμανιού της Μαυρολίμνης Κορινθίας. Από την προηγούμενη ερώτηση
Πρώτη Ερώτηση για Μαυρολίμνη του Χρίστου Δήμα πριν κάποιoυς μήνες πρόεκυπτε από τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομικών, Ναυτιλίας, Τουρισμού), τον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, το Λιμενικό Ταμείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ότι κανείς δεν ήταν αρμόδιος (κάποιοι δικαιολογημένα) ενώ κάποιοι ήταν απρόθυμοι να λάβουν κάποιου είδους πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος.
Το αποτέλεσμα ήταν για πολλές δεκαετίες -παρά την λειτουργία του λιμανιού- το Ελληνικό δημόσιο να μην εισπράττει καθολου χρήματα για τέλη ελλιμενισμού και ακόμη χειρότερα να μην αναγνωρίζει καν την λειτουργία του λιμανιού της Μαυρολίμνης. Ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας υπογραμμίζει πως «το θέμα του λιμανιού της Μαυρολίμνης είναι ένα σύγχρονο μυστήριο, ενώ είναι λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, το Ελληνικό κράτος δεν το αναγνωρίζει. Επίσης, εδω και πολλά χρόνια το Ελληνικό κράτος δεν εισπράττει τέλη ελλιμενισμού παρά το γεγονός ότι το λιμάνι λειτουργεί κανονικά. Αμέσως δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι έχουν συντελέσει με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους ώστε το δημόσιο να χάσει τόσα χρήματα.»
Με την απάντηση του, το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζει πλέον πως υπάρχει ζήτημα και δεσμεύεται να διενεργήσει άμεσα ελέγχους το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει στην απάντηση του πως:
 • Χρειάζεται να εξακριβωθεί εάν η περιοχή της Μαυρολίμνης ανήκει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων καθώς η περιοχή δεν ανήκε ούτε στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίας από το οποίο μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων.
 • Χρειάζεται να διευκρινισθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο/ Δήμο ή το Υπουργείο Ναυτιλίας, εάν έχει καθοριστεί χερσαία και θαλάσσια ζώνη λιμένα στην περιοχή καθώς αυτό δεν προκύπτει έως τώρα από σχετικά έγγραφα τους.
• Χρειάζεται να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας εάν ο καθορισμός χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα συνιστά προϋπόθεση για την εκμετάλλευση της περιοχής και την επιβολή τελών ελλιμενισμού.
Για τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απάντηση του Υπουργείου, δείτε το έγγραφο της απάντησης.