Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μητσοτάκης: Εφικτός ο στόχος των 15.000 απολύσεων – «δεξαμενή» η διαθεσιμότητα (βίντεο)

 
Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για 15.000 απολύσεις, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα από το 2015 που να συνοδεύεται με απολύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ήταν λάθος η σύνδεση της κινητικότητας με τις απολύσεις καθώς αποτελεί ένα μέτρο που το χρειάζεται το δημόσιο προκειμένου να ενισχυθούν φορείς και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό.
Για τις ίδιες τις απολύσεις πάντως είπε: «Αθροιστικά το 2013 – 2014 έχουν απολυθεί 3.500 υπάλληλοι, από την ΕΡΤ και υπαλλήλους με πειθαρχικά παραπτώματα. Θα τιμήσουμε τη δέσμευση για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων. Έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 20.000 υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Τώρα θα προκηρύξει το ΕΣΥ θέσεις γιατρών που πραγματικά του χρειάζονται» διευκρινίζοντας ότι κάποιοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα δεν θα απορροφηθούν στο δημόσιο.
Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ συμπλήρωσε: «7.900 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τους γιατρούς που θα απολυθούν θα τους αντικαταστήσει με επικουρικούς. Τώρα θα μπορεί το ΕΣΥ να προκυρήξει νέες θέσεις γιατρών που του είναι απαραίτητες.»
«To μνημόνιο τελείωνει»
Ο υπουργός επεσήμανε ότι «η ουσία της υπόθεσης είναι ότι είμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ενός έλεγχου και εφόσον κλείσει, η χώρα δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο όπως το ξέραμε. Το τέλος του μνημονίου πλησιάζει… Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πάψει να έχει κάποιες δεσμεύσεις στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά εκ των πραγμάτων ο κύκλος των ασφυκτικών επιθεωρήσεων πλησιάζει προς το τέλος του όταν ανοίξει η συζήτηση για το χρέος με το που θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν πάμε καλά, η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο» κι έκανε λόγο για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2014, παρότι υπάρχουν ακόμη πολλά τεχνικά ζητήματα.