Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Όταν παραιτήθηκε ο Ανδρέας. Και άνοιξε την πόρτα της... χρεοκοπίας

Andreas-Papandreou-Kostas-Simitis
Twitter@EmOikonomidis
Θυελλώδη προσωπικότητα σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν συναντά κανείς εύκολα ούτε συχνά στις διαδρομές της Ιστορίας. Γι’ αυτό και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ίσως ο τελευταίος ηγέτης τον οποίο λάτρεψαν παθολογικά οι Έλληνες, παραμένει μέχρι και σήμερα αιτία για… ρητορικό πόλεμο επιχειρημάτων, αναφορικά με τη συνολική προσφορά του στον τόπο. Και την αποτίμηση της παρουσίας του στην πρωθυπουργία.
Αρκετοί ισχυρίζονται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ευθύνεται για την κακοποίηση του εθνικού dna, καθώς μετά τη σαρωτική επικράτησή του το 1981, που του επέτρεψε να κερδίσει με σχεδόν ανάλογο περίπατο και τις εκλογές του 1985, μαζί με τον “λαό στην εξουσία”, γεννήθηκαν και οι παθογένειες που εμπόδισαν την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κανονικό κράτος.
Για αρκετούς άλλους, ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα με την αποχώρησή του, που άνοιξε το δρόμο για την επέλαση του “εκσυγχρονισμού”, και μια οκταετία στη διάρκεια της οποίας διαμορφώθηκε το πλαίσιο και γεννήθηκε ο πρόλογος της βαθιάς κρίσης την οποία βιώνουμε σήμερα, στην εποχή της εθνικής χρεοκοπίας.
Ήταν η εποχή του  Κώστα Σημίτη αλλά και του… Άκη Τσοχατζόπουλου. Η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και των μεγάλων, υπερτιμολογημένων έργων. Η εποχή των απευθείας αναθέσεων και της μετάλλαξης της εγχώριας διαπλοκής, με αιχμή του δόρατος τον χώρο των ΜΜΕ.
Εκείνη η εποχή ξεκίνησε… σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου του 1996, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε το κείμενο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, μετά από ένα σκοτεινό παρασκήνιο, που εν πολλοίς καθόρισε όχι μόνο τη δική του διαδοχή, αλλά και εκείνη του… διαδόχου του, από τον γιό του.
Εκείνο το βράδυ, η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι η εθνική ευημερία για την οποία μιλούσε περήφανος ο διάδοχός του, θα ήταν… μακέτο.

ysterografa.gr