Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Θαλασσοδάνεια και τρικυμία εν κρανίω (αναντικατάστατων)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Και η πτώση από τα σύννεφα συνεχίζεται κανονικά…

Αυτή τη φορά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – το οποίο, όπως προκύπτει από την δικαστική έρευνα, είχε γεμίσει τον κόσμο θαλασσοδάνεια.

(Η ΕΤΒΑ… έφυγε νωρίς, αν και γι’ αυτήν είχε πει πρώην διευθύνων σύμβουλός της πως… ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από τράπεζα).

Και καθώς τα δισεκατομμύρια υπερίπτανται των κεφαλών μας, ξεχνάμε και τα άλλα.

Ότι, για παράδειγμα, υπήρξε περίοδος που τα στελέχη αυτών των «τραπεζών» εισέπρατταν θηριώδεις μισθούς (15.300 ευρώ τον μήνα από την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή), κάποιοι άλλοι τα έπαιρναν από την «πίσω πόρτα», λαμβάνοντας στο τέλος του χρόνου μπόνους τετραπλάσια του ήδη υψηλού μισθού τους, ενώ, όπως επισήμως είχε παραδεχθεί υπουργός του ΠΑΣΟΚ, η ανακαίνιση των γραφείων της διοίκησης του Τ.Τ. είχε κοστίσει (τότε που λεφτά υπήρχαν) 2 εκ. ευρώ!
Όλα αυτά για να μπορούν με όλη τους την άνεση (στην κυριολεξία) να παρέχουν τα θαλασσοδάνεια της αρεσκείας τους (και της αρεσκείας των «πελατών» τους).

Παρήλαυναν, λοιπόν, τα γκόλντεν μπόις (ου μην αλλά και τα γκόλντεν γκερλς) και συνέχισαν τις παρελάσεις τους και μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 – τότε που η Μέρκελ είχε αποκαλέσει τους τραπεζίτες «ζώα σε χειμερία νάρκη» και η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε διερωτηθεί αν «αυτά τα βόδια» δεν είχαν καταλάβει τίποτε!

Βέβαια, στη Βρετανία – και αλλού – οι τραπεζίτες που έριξαν στα βράχια τις τράπεζες που διοικούσαν τιμωρήθηκαν με παραδειγματικό τρόπο – η Ελισάβετ τους αφαίρεσε και τους τίτλους ευγενείας, ενώ κατασχέθηκαν όλα τους τα υπάρχοντα.

Στην Ελλάδα, ήμασταν στη λογική «μην πειράζετε τις διάνοιες».

Και εξακολουθούμε.

Όπως συμβαίνει με την περίπτωση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε από τον υπουργό των Οικονομικών, ανήκει στη χορεία των «αναντικατάστατων» - από τους οποίους είναι… γεμάτα τα νεκροταφεία.

Γιατί; Μα, όπως ακούσαμε στην προχθεσινή συνέντευξη στο Σκάι, για να μην… αδικηθεί!

Δηλαδή, η δικαστική απόφαση βγήκε!

Δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε τους δικαστές!

Περισσότερη οργή προκαλεί η ανακοίνωση του ΤΧΣ:

«Η κα Α. Σακελλαρίου διετέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012. Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα, και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κα Σακελλαρίου. Οι επιτροπές προέβησαν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική. Η έρευνα των ενεργειών των επιτροπών και των μελών τους προφανώς συνεχίζεται και εν τέλει θα κριθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κα Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Συγγνώμη, αλλά ένας άνθρωπος που έχει το δικό του προσωπικό άγχος, μπορεί να ανταποκριθεί και στο εγχείρημα της σωτηρίας της χώρας;
Πιθανόν, αν πρόκειται για «αναντικατάστατο»!
Δεν θα εκδώσουμε εδώ δικαστική απόφαση, αλλά το ΤΧΣ παραδέχεται πως έγιναν αναδιαρθρώσεις (θαλασσο)δανείων από τη συγκεκριμένη «επιτροπή».
Για ποιο λόγο και με ποια στοιχεία – διότι ως γνωστόν τα δάνεια δίνονται με βάση κάποια business plan;
Προφανώς επειδή έκριναν πως έγιναν χρήσιμες επενδύσεις που πρέπει να συνεχιστούν – όπως, για παράδειγμα, η αγορά οικοπέδου-φιλέτου στην περίφημη κιτς Πλατεία των Σκοπίων, όπου συντελείται το εγχείρημα του «εξαρχαϊσμού» υπό τον τίτλο «Σκόπια 2014», προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί δύο κτίρια (εκ των οποίων το ένα πολυτελές ξενοδοχείο)με θέα στο ύψους 13 μέτρων άγαλμα του Μεγαλέξανδρου, έφιππου στο Βουκεφάλα.
Πράγματι, σπουδαίο επιχειρηματικό εγχείρημα, με τον πατριωτισμό να ρέει εκ των μπατζακίων του, για το οποίο άξιζε όχι μόνο να δοθούν, αλλά και να αναδιαρθρωθούν τα θαλασσοδάνεια.
Και επιτέλους, αν η δράση όλων αυτών των «αναντικατάστατων» ήταν τέτοια ώστε να είχαμε αποφύγει την χρεοκοπία, χαλάλι και οι μισθοί και τα μπόνους και τα δάνεια.
Αλλά χρεοκοπήσαμε – παρά το γεγονός ότι είχαμε στην υπηρεσία μας όλους αυτούς τους αναντικατάστατους εγκεφάλους.
(Σημειώστε εδώ πως στη χορεία των «αναντικατάστατων» συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ).
Και αυτά δεν είναι τωρινά προβλήματα.
Στις 20 Μαΐου 2004 – και ενώ το χρέος βρισκόταν ήδη στα 184,51 δις ευρώ ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας παρουσίασε την έκθεση της Τράπεζας για την Οικονομία και παραδέχθηκε ότι έγινε προσπάθεια να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2003 «με μη προσήκοντα τρόπο και αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία».
Κατά τον Γκαργκάνα, ένα από τα τρυκ που χρησιμοποιήθηκαν για να μειωθεί το έλλειμμα ήταν  το να εγγράψει  παράτυπα στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού ποσό 450 εκ ευρώ που είχε πάρει από τα διαθέσιμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μειώνοντας έτσι προσωρινά το έλλειμμα.
Είχε προηγηθεί, στα τέλη Απριλίου 2004, η έκτη και τελευταία παρέμβαση της Γιούροστατ, οπότε και διαπιστώθηκε ότι ήσαν παράτυπες ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον τομέα των εσόδων (εισπράξεις από ΦΠΑ και έσοδα από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) – με αποτέλεσμα την εκτόξευση του ελλείμματος.

Και δύο τελευταίες παρατηρήσεις (που αποδεικνύουν ότι βάζουμε συνεχώς ανάποδα τους πόλους):

Διαβάσαμε προχθές (13 Ιανουαρίου) πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας την ανησυχία ότι υπό το βάρος των αποκαλύψεων και της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας (για το Τ.Τ.), «να κλείσει ακόμη περισσότερο η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και η επιφυλακτικότητα, που επιδεικνύουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, να μετεξελιχθεί σε διαρκές «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων».

Συγγνώμη, αλλά τι έπρεπε να γίνει;

Να μην ψάξει η Δικαιοσύνη τα σκάνδαλα – πολύ περισσότερο που, όπως αποδείχθηκε, οι υπό δικαστική διερεύνηση «εγκέφαλοι» είχαν τις στρόφιγγές τους ανοιχτές για ορισμένους, ενώ τα δάνεια παρέχονταν με το σταγονόμετρο και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο;

Και ακόμη:
Την ίδια ημέρα, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωσε πως «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές το Ελληνικό Δημόσιο, και θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπαίτιους οι σοβαρότατες ευθύνες, που τους αναλογούν».

Δηλαδή τώρα τι γίνεται;

Δεν διερευνά η Δικαιοσύνη;

Εκτός κι’ αν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται οι ίδιοι να… φορέσουν γουνάκια!

Ελεύθερη Ζώνη