Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Προκαταβολικά θα παρακρατείται στο εξής ο φόρος εισοδήματος επί των συντάξεων!

Προκαταβολικά θα παρακρατείται στο εξής ο φόρος εισοδήματος επί των συντάξεων!
Σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν το επόμενο διάστημα πολλοί συνταξιούχοι, καθώς τίθεται σε ισχύ από το υπουργείο Οικονομικών διάταξη με την οποία αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων. Έτσι, στο εξής οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν προκαταβολικά, κάθε μήνα, το φόρο για το εισόδημα τους.  Μέχρι σήμερα, γινόταν ξεχωριστή παρακράτηση για την κύρια σύνταξη και άλλη για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα. Η αλλαγή σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη θα δουν μειωμένες τις συντάξεις που θα λαμβάνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Με την αλλαγή, επίσης, οι συνταξιούχοι παύουν να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους τους σε 12 δόσεις μετά την εκκαθάριση ή και να μην πληρώσουν καθόλου κάποια δόση, και αυτό καθώς όλες οι οφειλές τους θα έχουν εισπραχθεί προκαταβολικά από το ποσό της σύνταξης.
Με το νέο σύστημα, όταν ο συνταξιούχος υποβάλλει φορολογική δήλωση το 2015 για τα εισοδήματα του 2014 κανονικά δεν θα πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω φόρο για τις συντάξεις που έλαβε. Ωστόσο κατά το 2014 η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο για τα εισοδήματά τους του 2013, θα έχουν και μειωμένα έσοδα λόγω της προκαταβολικής παρακράτησης του φόρου για το 2014...
Σε ποσοστά οι μειώσεις που θα υποστούν τα συνολικά καθαρά ποσά αποδοχών μεγάλου αριθμού συνταξιούχων αναμένεται να κυμανθούν από 2,8% έως και 7,5% και σε απόλυτα νούμερα έως 200 ευρώ το μήνα.

eklogika.gr