Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Επέλαση χιονιά - Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες από την κακοκαιρία

Θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τα πάντα - Ξεριζωμένα δέντρα σε όλη τη χώρα - Χιόνια από το βράδυ και στην Αττική
To πρώτο κύμα του χιονιά με θυελλώδεις ανέμους που σε κάποιες περιοχές ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σφυροκοπάει ήδη τη χώρα μας και έχει προκαλέσει πολλές σοβαρά προβλήματα τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, καθώς πολλά χωριά έχουν ήδη αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις.


Μόνο στην Αττική η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 700 κλήσεις με 70 συνεργεία να τρέχουν από σημείο σε σημείο για πεσμένα δέντρα και πτώσεις πινακίδων. Είναι τέτοια η μανία των ανέμων που ένα δέντρο 30 μέτρων ξεριζώθηκε στην Σταδίου και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς το μεγάλο δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο. Από την πτώση τραυματίστηκε ένας μοτοσικλετιστής ο οποίος νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου.
Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελείται από τα λιμάνια της Ραφηνας και του Λαυρίου. Από τον Πειραιά φεύγουν μόνο τα συμβατικά πλοία για Αργοσαρωνικό.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ & ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

- Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.
- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
- Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.)


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μέτρων. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν.
 Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο προβλέπονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μέτρων. Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νότια στα 7 με 9 μποφόρ και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 6 έως 8 βαθμούς από βορρά προς νότο.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες:
 -Ν. ΕΒΡΟΥ: Χαμηλές θερμοκρασίες
- Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ: Χαμηλές θερμοκρασίες
- Ν. Ξάνθης: Χαμηλές θερμοκρασίες
- Ν. Φλώρινας: Χαμηλές θερμοκρασίες
- Ν. Καστοριάς: Χαμηλές θερμοκρασίες
- Ν. Καβάλας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Χαλκιδικής: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Μαγνησίας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Άρτας: Θυελλώσεις άνεμοι
- Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Κεφαλληνίας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Ζακύνθου: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Ευβοίας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Αττικής: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Βοιωτίας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Ηλείας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Αχαΐας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Μεσσηνίας: Θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρή βροχόπτωση
- Ν. Λακωνίας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Αργολίδας: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Κυκλάδων: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Χανίων: Θυελλώδεις άνεμοι
- Ν. Χίου: Θυελλώδεις άνεμοι

Χιόνια πέφτουν τις τελευταίες ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου. Ήδη στο Μαίναλο, το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά, στη Βυτίνα υπάρχει χιονόστρωση, ενώ χιονίζει ως τις παρυφές της Τρίπολης.


Αποκλεισμένο είναι το χωριό Κοσμάς στη Νότια Κυνουρία και με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία προς τα χωριά του Φαλάνθου, χωρίς όμως τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, σημειώνεται χιονόπτωση τόσο στην ορεινή Λακωνία όσο και την ορεινή Κορινθία, γι' αυτό και οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.
Χιόνια θα συναντήσουν επίσης όσοι κινούνται στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό δίκτυο και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα.

Εξάλλου, προβλήματα υπάρχουν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, στη Λακωνία και συγκεκριμένα στο επαρχιακό και το αγροτικό δίκτυο των χωριών βόρεια του Γυθείου, Πλάτανος, Κονάκια, Κρήνη, Σιδηρόκαστρο, στα χωριά του τέως δήμου Σμήνους, στην περιοχή της Άρνας και σε χωριά του τέως δήμου Θεραπνών. Μάλιστα, για τις περιοχές αυτές, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα είπε ότι οι δρόμοι μοιάζουν βομβαρδισμένοι και πρόκειται να υποβάλει αίτημα ώστε να κηρυχτούν οι περιοχές αυτές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

newit .gr