Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο Σόιμπλε αλλάζει... για να μην τον αλλάξουν

schΟ υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μοιάζει να έχει απεμπολήσει την επιμονή του να αρχίσει να αποπληρώνεται το χρέος της χώρας από το 2015 και κατόπιν, δεχόμενος να επικεντρωθεί στους στόχους της αποτροπής του περαιτέρω δανεισμού της χώρας και της αποφυγής της αύξησης των φόρων.
Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρόκειται να δημοσιευθούν στο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus αναμένεται να δώσουν στην παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μεγαλύτερα περιθώρια όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που ζητούν να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις σε υποδομές όπως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Σε μια προδημοσίευση μέρους της συνέντευξης σήμερα, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι στόχος είναι να μην υπάρξει νέο χρέος από το 2015 και κατόπιν και να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας κάτω από το 60% από περίπου 80% σήμερα μέσα σε 10 χρόνια.
Ο Σόιμπλε —ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να παραμείνει στο θώκο του υπουργού Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση— δεν έκανε καμιά αναφορά στη συνέντευξη αυτή στην πρόθεσή του να αρχίσει να αποπληρώνεται το χρέος της Γερμανίας, το οποίο ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, κάτι στο οποίο επέμενε ως και τον Ιούνιο.
«Θέλουμε να (. . .) μην προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό από το 2015 και να συνεχίσουμε έτσι από τότε και μετά», είπε ο Σόιμπλε στο Φόκους. «Ο λόγος του χρέος μειώνεται αυτόματα εάν δεν εκδώσουμε νέα χρεόγραφα και εάν η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται».
«Ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός μας έως και το 2017 μας δίνει κάποιο περιθώριο αλλά μπορούμε μόνο να βασιζόμαστε στο ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε στον δρόμο που ευνοεί την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
«Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις των φόρων είναι αντιπαραγωγικές. Αυτή είναι η βάση στην οποία διαπραγματευόμαστε», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι συντηρητικοί της Μέρκελ κέρδισαν με άνεση τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, μόλις αποτυγχάνοντας να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό που θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με το SPD, το οποίο στην προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε την ανάγκη να αυξηθεί η φορολογία και να τονωθούν οι επενδύσεις.
Η εφημερίδα Welt am Sonntag στο μεταξύ έγραψε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από την απερχόμενη, η οποία είχε 16 μέλη.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Βελτ αμ Ζόνταγκ το SPD αξιώνει επτά ως οκτώ υπουργεία, ενώ το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το κόμμα ζητεί επτά υπουργεία και προτίθεται να εγκαταλείψει την διεκδίκηση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ωστόσο διέψευσε τα δημοσιεύματα αυτά, δηλώνοντας ότι η κατανομή των υπουργείων θα είναι το τελευταίο που θα αποφασιστεί. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν σεναριολογία.

ysterografa.gr