Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Προηγείται ο Λάντνικ, πέμπτος ο Αναστασιάδης στο «31ο Σπάρταθλον»


Ο Ολλανδός Ζαν Άλμπερ Λάντνικ προηγείται στο μισό της διαδρομής στον 31ο διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον» που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από την Ακρόπολη και ολοκληρώνεται το Σάββατο, με τον τερματισμό των αθλητών μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Στη διοργάνωση που διεξάγεται στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων, παρουσιάστηκαν στην εκκίνηση 321 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες (είχαν δηλωθεί αρχικά 333).

Ο αγώνας, πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που στηρίζει τον αγώνα από το 2004.

Πίσω από τον Λάντνικ που προπορεύεται των υπόλοιπων αθλητών από το ξεκίνημα του αγώνα, ακολουθούν ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα, ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν που έχει κερδίσει δύο φορές το Σπάρταθλον και ακολουθεί έξυπνη τακτική, καθώς κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων.

Ο Γκουντίν έπιασε στην τρίτη θέση την Γερμανίδα Ρεγγίνα Μπέργκερ Σμιτ που υποχώρησε πλέον αρκετές θέσεις.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Αμερικανός Χαντ Ρίκλεφς και πέμπτος πλασαρίστηκε ο Έλληνας Στέργιος Αναστασιάδης που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και επιδιώκει την διάκριση στον επίπονο αγώνα.

Ένα τράβηγμα δεν επέτρεψε στον Αμερικανό Μάικλ Μόρτον να διακριθεί στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τον αγώνα, ενώ βρισκόταν στη πέμπτη θέση.

Το έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, Παναγιώτης Τσακίρης και ο δήμαρχος Σπαρτιατών Σταύρος Αργειτάκος.

Το Σάββατο το βράδυ στη κεντρική πλατεία της Σπάρτης θα γίνει η βράβευση των αθλητών που συμμετέχουν στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Ο αγώνας διεξάγεται πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μετέχουν μεγάλα ονόματα από το χώρο των υπεραποστάσεων, ενώ πολλά ξένα ραδιοτηλεοπτικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία θα καλύψουν τη διοργάνωση που αναβιώνει ένα κομμάτι από την Ελληνική ιστορία.

Όπως είναι γνωστό, ο Φειδιππίδης στάλθηκε στη Σπάρτη το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες ενάντια στους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.