Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΥΠΔΜ προς υπουργεία: Επισπεύστε την καταγραφή των 25.000 κενών

Το συντομότερο δυνατό και πάντως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους συναδέλφους του να του έχουν στείλει τον αριθμό των κενών θέσεων προκειμένου να τοποθετηθούν σε πρώτη φάση οι 12.500 «διαθέσιμοι» του Σεπτεμβρίου και σε δεύτερη και οι υπόλοιποι 12.500 του Δεκεμβρίου.
Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι να μην υπάρξει μεγάλο κενό χρόνου που θα παραμείνουν στη διαθεσιμότητα οι 12.500. Δηλαδή, να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των 1.862 του «διαθέσιμων» του περασμένου Νοεμβρίου που τοποθετήθηκαν μέχρι και μετά από ένα εξάμηνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάποια υπουργεία έχουν ήδη στείλει την καταγραφή των αναγκών τους τόσο των κεντρικών υπηρεσιών όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Δικαιοσύνης που ζητά 800 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Τα οκτώ βήματα
Υπενθυμίζεται ότι την καταγραφή των απαιτήσεων ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με την οποία διευκρινίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας. Στην εγκύκλιο αυτή και σε συνέχεια της έκδοσης των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων αναλύονται τα βήματα με τα οποία θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί η ένταξη συνολικά 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι φορείς θα υποδεχτούν υπαλλήλους από το πρόγραμμα αυτό.
Εξίσου σημαντική για το δημόσιο συμφέρον και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, αποτελεί η διαδικασία μετάταξης – μεταφοράς του κάθε υπαλλήλου στη νέα θέση, βάση αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Για τον λόγο αυτό, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο καταγράφονται με πλήρη λεπτομέρεια οι διαδικασίες κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από τους φορείς προέλευσης στους φορείς υποδοχής, θέτοντας έτσι τη νομοθετική βάση για την επιτυχία της κινητικότητας ως θεσμού ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα.
Συνοπτικά, οι διαδικασίες αυτές έχουν ως εξής:
1.         Ο κάθε φορέας υποδοχής γνωστοποιεί τις κενές θέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης των φορέων στο Τριμελές Συμβούλιο.
2.         Εντός δέκα ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.
3.         Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΔΙΜΗΔ εκδίδει σχετική ανακοίνωση, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα (ΦΕΚ).
4.         Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευσή της, να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
5.         Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας για τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, οι φορείς προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας πρόσληψης του υπαλλήλου που υποβάλει αίτηση, τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων και την έκδοση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ.
6.         Εντός 15 ημερών από την λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής.  Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, η οποία καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης για όλους τους φορείς υποδοχής.  Ο πίνακας αυτός διαβιβάζεται στο Τριμελές Συμβούλιο.
7.         Το Τριμελές Συμβούλιο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του, εκδίδει τον τελικό πίνακα.
8.         Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής (ΦΕΚ).