Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Κύπρος 14 Αυγούστου 1974: 39 Χρόνια από την μαύρη επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής


 -Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής του βάρβαρου Αττίλα
-Στις 14 Αυγούστου 1974, οι ορδές του τουρκικού Αττίλα ολοκλήρωσαν το έγκλημα κατά της Κύπρου με τη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου. 
-Σχεδόν 4 δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή και το δίκαιο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί

 39 χρόνια, διαίρεσης, πόνου και νοσταλγίας.


Η Κύπρος μοιράζεται στα δύο και η Τουρκία, καταφέρνει να εκτελέσει τα επεκτατικά της σχέδια στο μεγαλόνησο, κατακτώντας το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδιώκοντας τους νόμιμους κατοίκους της από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και αρνούμενη μέχρι το δικαίωμα της επιστροφής, στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις πατρογονικές τους εστίες, την ώρα που η διακρίβωση της τύχης εκατοντάδων αγνοουμένων παραμένει ακόμα ανοικτή πληγή.

Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί δεκάδες καταδικαστικά ψηφίσματα εναντίων της, μεταξύ των οποίων και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία την καλούν να σεβαστεί τα δικαιώματα της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα καλείται μέσα από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιστρέψει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου, με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της, για εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε ένοχη την Τουρκία για μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία επιδίδεται σε μία πρωτοφανή προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, ενώ αρνείται να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η τουρκική πρόκληση κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, με τις απειλές που διατυπώνει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά τα σχέδια για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης, διεκδικώντας με τραμπουκισμούς για ακόμη μία φορά, αυτά που δεν είναι δικά της.

 newsit.com.cy