Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το “φλερτ” που… δεν έσβησε, ανάμεσα σε Βενιζέλο και Ντόρα

Dora-Bakoyanni-Evangelos-Venizelos
(Photo Eurokinissi)
Twitter @EmOikonomidis
Οι δυο τους αποτέλεσαν επί σειρά ετών “φλογερό” δίδυμο στα ΜΜΕ, κυρίως στην τηλεόραση, εκεί όπου είχαν άτυπα  debates,  την εποχή που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία άθροιζαν το 80%-85% της ελληνικής κοινωνίας, ή τουλάχιστον… όσων έπαιρναν την απόφαση να σηκωθούν από τον καναπέ και να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη φάνταζαν, ή… παρουσιάζονταν ως οι επόμενοι ηγέτες των δυο μεγάλων παραδοσιακών παρατάξεων του τόπου, όταν την Κεντροαριστερά την είχε υπό τον έλεγχό του ο Κώστας Σημίτης και η Κεντροδεξιά βίωνε την απόλυτη πολιτική ηγεμονία του Κώστα Καραμανλή.
Η Ιστορία δεν δικαίωσε… μάλλον κανέναν. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έγινε διάδοχος του Κώστα Καραμανλή και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι… ουρές που συγκεντρώθηκαν στις 29 Νοεμβρίου του 2009 προτίμησαν τον Αντώνη Σαμαρά, που με θυελλώδη τρόπο επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή, από τα χρόνια της μοναχικής περιπλάνησης. Για να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχεια πρωθυπουργός και σήμερα το συγκριτικό πλεονέκτημα της παράταξής του απέναντι στην αντιπολίτευση, με… απλά λόγια η Γραμμή Μαζινό της κυβέρνησης, όπως  επιβεβαιώνει η ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απ΄την άλλη, έγινε τελικά αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως όπως το φανταζόταν, και σε καμία περίπτωση με τους όρους που θα επιθυμούσε. Δεν κληρονόμησε το παραπαίον αλλά ισχυρό ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη το 2004, δεν κατάφερε να γκρεμίσει το οικόσημο των Παπανδρέου μετά την εκκωφαντική ήττα του 2007, και τελικά είδε το “δαχτυλίδι” να προσγειώνεται στα χέρια του το 2012, όταν ο τελευταίος των Παπανδρέου είχε κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο από την ίδια την Ιστορία. Και το Μνημόνιο, φυσικά.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντόρα Μπακογιάννη θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν όλα τα παραπάνω, όταν θα συναντηθούν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα υποδεχθεί την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργό Εξωτερικών και σημερινή επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Προφανώς και θα έχουν πολλά να θυμηθούν. Και ακόμη περισσότερα να σκεφτούν για το μέλλον, στην κοινή πλέον μάχη για την αποτροπή της εκ νέου διολίσθησης της χώρας στην εθνική απαξίωση και τον διαρκή ακρωτηριασμό προσδοκιών.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr