Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Βλέπουν ακόμα πρόωρες και στο… βάθος ΝΔ-Χρυσή Αυγή

Στην εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν αποφευχθεί, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου «παίζουν» ακόμη και το σενάριο ψήφου ανοχής της «Χρυσής Αυγής» καταλήγουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις ο κ. Σαμαράς, όπως κατεδειξε και η χθεσινή στάση του, ακόμη και μετά την απόφαση του ΣτΕ δενείναι διατεθιμένος να κάνει πίσω, με αποτέλεσμα, καθώς και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης, δεν μπορούν να δεχθούν τίποτε λιγότερο από μία «κανονική» λειτουργία της ΕΡΤ, οι τρεις να τα «σπάσουν» και να οδηγηθούμε μοιραία σε πρόωρες εκλογές.
Τα ίδια στελέχη με τα οποία συνομίλησε η aftodioikisi.gr, αποκλείουν και το σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού, καθώς είναι κάτι το οποίο θα έπληττε ανεπανόρθωτα το κύρος του πρωθυπουργού και, βεβαίως, και την ίδια τη ΝΔ. Έτσι, εξηγούν και τις δηλώσεις υπέρ του Α. Σαμαρά υπουργών της ΝΔ μεταξύ των οποίων και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος φερόταν ως πιθανός αντικαταστάτης του κ. Σαμαρά. Παράλληλα, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr,  στο Μέγαρο Μαξίμου ανατριχιάζουν με σενάρια που διακινούνται από τη ΔΗΜΑΡ για πρωθυπουργό τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Το σενάριο της Χρυσής Αυγής…
Στο πλαίσιο αυτό τα συγκεκριμένα στελέχη αυτά με αφετηρία τη συζήτηση που είχε την περασμένη Πέμπτη ο γγ του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, με δημοσιογράφους, κατά την οποία ανέφερε το «απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο» η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής, τονίζουν ότι «το σενάριο αυτό, δηλαδή, να κυβερνήσει η ΝΔ με την ανοχή της Χρυσής Αυγής, είναι υπαρκτό.»
Παρά την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής με την οποία απορρίπτει το συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για «διαρροή» ψηφοφόρων της προς τη ΝΔ, οι προσεκτικοί πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν ότι η Χρυσή Αυγή το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει τους τόνους απέναντι στον κ. Σαμαρά, ενώ στο θέμα της ΕΡΤ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του λουκέτου.
Και αυτό της νέας τρικομματικής
Αυτά σε περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ. Όμως, μετά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη «σώμα με σώμα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμη πιο αμφίρροπη με την Κουμουνδούρου να καλύπτει τη μικρή διαφορά και να είναι σε θέση να περάσει μπροστά.
Σε αυτό το ενδεχόμενο τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ μία κυβερνητική συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με τα στελέχη των δύο τελευταίων κομμάτων να ζητούν η συνεργασία των δύο να είναι και προεκλογική στα πρότυπα της ΕΛΙΑΣ στην Ιταλία.
Δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά μετά από καιρό, κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Σύνταγμα δεν επιτέθηκε παράμονο στον κ. Σαμαράς, αφήνοντας εκτός κάδρου τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.