Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑ ΑΘΙΚΙΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ

ΦΩΤΟ ΑΘΙΚΙΑ.jpg 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, παραβρέθηκε στην εκδήλωση «Αγαπάμε τον Τόπο μας, προβάλουμε τις αξίες του» που πραγματοποιήθηκε στα Αθίκια από το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Αθικίων «Ελένη Σωτ. Διδασκάλου». Στην εκδήλωση που αφορούσε την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις αξίες της περιοχής των Αθικίων, παραβρέθηκαν πλήθος Αυτοδιοικητικών παραγόντων, θεσμικών και τοπικών φορέων και αναδείχτηκαν μέσα από ένα ταξίδι προβολής και ανάδειξης των ιδιαίτερων ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής, οι παραδοσιακοί χοροί, τα τραγούδια και οι γεύσεις των χωριών που απαρτίζουν τον πρώην Δήμο Σαρωνικού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης προσήλθε στην εκδήλωση, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βέλγιο και το ΝΑΤΟ, κ. Σεν Τζου και τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Μπιν Βου, που απέσπασαν την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση. Ο κ. Δέδες, στην ομιλία του προσφώνησε τους δύο Πρέσβεις και τόνισε πως η επίσκεψή τους στην Κορινθία και η παρουσία τους σε εκδηλώσεις του Νομού, είναι συνέχεια μιας συστηματικής προσπάθειας προώθησης τουριστικών και εμπορικών σχέσεων με μια χώρα, που είναι γνωστή από το παρελθόν, για τις μεγάλες μάχες της για την εθνική της ανεξαρτησία, αλλά γνωστή και σήμερα για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας της. Ιδιαίτερα ο κ. Μπιν Βου, μέσα από τις πολλές επισκέψεις του στην περιοχή μας, δηλώνει λάτρης της Πελοποννήσου και της Κορινθίας και ο ίδιος χιουμοριστικά αυτοαποκαλείται εκτός από Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, «Πρέσβης του Βιετνάμ στην Κορινθία». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης στην έντονη παρουσία του κόσμου που τίμησε την εκδήλωση και συνεχάρη τους διοργανωτές για την ημέρα αναβίωσης και ταξιδιού στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι δύο Πρέσβεις ευχαρίστησαν για τη θερμή υποδοχή, δήλωσαν την ξεχωριστή χαρά για την παρουσία τους στην παραδοσιακή βραδιά και εξέφρασαν την επιθυμία για συστηματική ενίσχυση των τουριστικών κι εμπορικών σχέσεων με την Κορινθία, αφού αποτελεί ελκτικό προορισμό για τους ίδιους λόγω των υποδομών της, των τοπικών προϊόντων της, αλλά και της ιδιαίτερης φιλοξενίας των ανθρώπων της.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων και υπεύθυνος της διοργάνωσης, κ. Π. Λέκκας, εξέφρασε την τιμή και την χαρά του για την παρουσία των δύο Πρέσβεων στην εκδήλωση, την οποία χαρακτήρισε ως οδοιπορικό που αναδεικνύει την ιστορία και τις κοινωνικές και τοπικές αξίες της περιοχής. Υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσίαση των εθίμων της περιοχής του πρώην Δήμου Σαρωνικού, μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τα τοπικά εδέσματα που οι κάτοικοι ετοίμασαν και προσέφεραν ως ένδειξη φιλοξενίας στους παρευρισκόμενους.

Ο Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χ. Δήμας, από την πλευρά του, τόνισε πως εκτός από την παραθαλάσσια Κορινθία υπάρχει και πρέπει να ενισχυθεί έντονο τουριστικό ρεύμα προς τα παραδοσιακά χωριά του Νομού, όπως τα γραφικά χωριά του Σαρωνικού και με την ανάδειξη της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της περιοχής, να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός σημαντικού τουριστικού πόλου έλξης.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, κ. Α. Πνευματικός συνεχάρη εκτός των διοργανωτών και τους κατοίκους των Αθικίων που «αγκάλιασαν» την οργανωτική επιτροπή και χαρακτήρισε την εκδήλωση ως βραδιά πολιτισμού και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν χοροί στην γεμάτη από κόσμο πλατεία των Αθικίων, τραγούδια από τη νεοσύστατη χορωδία του ΚΑΠΗ Αθικίων και πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις συμπατριωτών που κατάγονται από τα Αθίκια και χαίρουν ιδιαίτερης κοινωνικής καταξίωσης. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι βραβεύσεις του Καθηγητή – Κοσμήτορα του ΕΜΠ από τα Αθίκια, κ. Τσαμάκη, του Πυροσβέστη κ. Τούσουλη που με κίνδυνο της ζωής του έσωσε ζωές συναδέλφων του στις φωτιές του 2007 και του αείμνηστου Σ. Διδασκάλου, δωρητή του Πνευματικού Κέντρου Αθικίων, για τον οποίο παρέλαβε την τιμητική πλακέτα η ανιψιά του.