Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ζάχολη Κορινθίας "Πλάνα από ένα ιστορικό και πανέμορφο χωριό"



Ζάχολη - Εβροστίνα
Αφήνοντας πίσω το Δερβένι, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια βόλτα προς το χωριό Εβροστίνα ή Ζάχολη,που κρατά ακόμη πολλά στοιχεία της παλιάς μορφής του χωριού, με τις βρύσες, τα αλώνια και τα ξωκλήσια, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος τα καλοκαίρια, γλεντώντας στα παραδοσιακά πανηγύρια. Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες και σε πευκοδάσος εμφανίζεται το οροπέδιο της Ευρωστίνης ή Ζάχολης, εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Ευρωστίνα, το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.
Η θέα προς τον Κορινθιακό είναι μαγευτική, αλλά και μία περιπλάνηση στο ρέμα των Μύλων - μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, ή στο οροπέδιο της Ζάχολης με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και απόλαυσης. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γεωργίου, ακριβό κειμήλιο και καμάρι όλης της περιοχής, χτισμένος το 1811, με τους δεκαεφτά τρούλους, τις παραδοσιακές βρύσες και τα επτά κυπαρίσσια που στολίζουν την αυλή του. Μια μαρμάρινη ομορφοσκαλισμένη πινακίδα στον περίβολο του ναού αποκαλύπτει στον επισκέπτη την ιστορία των 7 κυπαρισσιών, που εντοπίζεται στα χρόνια λίγο πριν την Επανάσταση του '21.
Οι πρόσφατα αναπαλαιωμένες εκκλησίες της Παναγίας των Καταφυγίων και της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινού ρυθμού, με το εξαιρετικής τέχνης λιθόχτιστο καμπαναριό, εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική δομή τους. Η Ευρωστίνη είναι μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε φυσιολάτρη, για κάθε ρομαντικό οδοιπόρο. Ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει προς Χελυδόρι ή προς Σαραντάπηχο.