Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ - Ποια είναι τα σενάρια


Οι τροποποήσεις στο υπάρχον σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ, που όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί, θα συζητηθούν σε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη.
Στο αέρα βρίσκοντα 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι που ακόμα δεν γνωρίζουν πώς θα υπολογιστεί το βοήθημα απο την 1η Ιανουαρίου 2014.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Ταμεία Πρόνοιας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το μόνο δεδομένο είναι πως θα υπάρξει και νέο κούρεμα στο βοήθημα, καθώς με βάση το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το “ψαλίδι” αναμένεται να φτάσει και το 20% κατά μέσο όρο.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν δύο ταχύτητες στο καταβαλλόμενο εφάπαξ.

Συγκεκριμένα:
-Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα που είναι ακόμα σε ισχύ.
-Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα (που θα σχεδιαστεί εκ νέου). Η δημιουργία «ατομικών μερίδων» είναι εφικτή μόνο για τις ημέρες ασφάλισης μετά το 2001 (κάτι που ισχύει και στα επικουρικά ταμεία).

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων Πρόνοιας του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρξει δηλαδή ένα ενιαίο μοντέλο για το σύνολο των ασφαλισμένων, με στόχο τη σύνδεση των εισφορών και των παροχών.

Πάντως, το καταβαλλόμενο ποσό θα εξαρτάται άμεσα και από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου κάτι που σημαίνει πως κάθε φορά που θα προκύπτουν ελλείμματα, θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις στο ποσό.

newsit.gr