Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αυστηρό μήνυμα Σαμαρά στην Τουρκία

Antonis-Samaras-Herald-Tribune
Σαφή μηνύματα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης όσον αφορά τα ενεργειακά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
Λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν και να προετοιμάσει το έδαφος για την ενδεχόμενη ανακήρυξη ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.
Επισημαίνοντας πως τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα δηλώνουν πως επιθυμούν την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης, ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να υπενθυμίσει πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και όχι η Τουρκία.
” Καταθέσαμε στον ΟΗΕ «ρηματική διακοίνωση» όπου επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δίνει «οικόπεδα» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα και εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει!” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΝΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr