Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση Σαμαρά από τη Ρώμη: Δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα - Καμία περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα

- Να προσέχουν οσοι μιλούν για επιβολή κεφαλικού φόρου στα ακίνητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός
- Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πραγματικός εφιάλτης
- Ο ελληνικός λαός θέλει να να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος

Διέψευσε ο πρωθυπουργός τα περι επιβολής "κεφαλικού φόρου" στα ακίνητα. Σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα απάντησε:"Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση. Ας είναι πιο προσεκτικοί, εκείνοι οι οποίοι τα κυκλοφορούν αυτά".

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα."Οχι, ασφαλώς όχι" απάντησε στη σχετική ερώτηση.

Νωρίτερα σε ομιλία του στη διάσκεψη της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς είπε :«σας εκφράζω την απόφαση του ελληνικού λαού να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Κάποιοι έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικός εφιάλτης, διότι η κερδοσκοπία θα χτυπούσε τον επόμενο αδύναμο κρίκο».

Με... κατοχικό διάταγμα βάζουν «χέρι» στις αδρανείς καταθέσεις!

Πρόσβαση στις λεγόμενες «αδρανείς καταθέσεις» επιθυμεί να αποκτήσει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας ένα κατοχικό διάταγμα του 1942. Πρόκειται για το Νομοθετικό Διάταγμα 1195 του 1942 «περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τράπεζας και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», το οποίο προβλέπει ότι οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους περιέρχονται οριστικώς στο Δημόσιο εφόσον δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους για μια 20ετία. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για μετοχές, αλλά και για ομόλογα και άλλα και...
περισσότερα eklogika.gr

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ: ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ !

Μπορεί να αμφισβητήσει και ο πιο απλός φίλαθλος που δεν είναι ίσως “μπασμένος” με γνώσεις για πρόσωπα και πράγματα του Κορινθιακού ποδοσφαίρου, ότι το ποδόσφαιρο μας εδώ και πολλά χρόνια έχει την δική του “παράγκα”;
Μήπως δεν γνωρίζουν οι Κορίνθιοι ότι πολλοί άνθρωποι με τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής αναγνώρισης αλλά και οικονομικό έλλειμμα… στις τσέπες τους, ασχολήθηκαν με το Κορινθιακό ποδόσφαιρο για να αποκομίσουν οικονομικά και άλλα οφέλη;
Αμφισβητεί κανείς ότι όλο αυτό το συνονθύλευμα του Κορινθιακού ποδοσφαίρου κυριαρχεί τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στην ποδοσφαιρική πιάτσα και κάνει κουμάντο σε όλους και σε όλα;
Μήπως άραγε λίγο πολύ όλοι μας δεν αναγνωρίζουμε ανθρώπους που σε καμία περίπτωση δεν είχαν την οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στη αγαπημένη των Κορινθίων “Μπάρτσα” και όμως βρέθηκαν ως καπετάνιοι στο τιμόνι της ομάδας για να το ρίξουν ε κ του ασφαλούς πάνω στα βράχια;
Ελάχιστοι ήταν οι άνθρωποι που μπήκαν στη Μπάρτσα με αγνά φίλαθλα αισθήματα. Και αυτοί βεβαίως πολύ σύντομα έφυγαν αηδιασμένοι!
Περισσότερα στο http://www.sfedona.gr

Κώστας Κόλλιας: «Να επανέλθει η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια »


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την ολοκληρωτική απαγόρευση των μετεγγραφών φοιτητών. Στην ερώτησή του ο κ. Κόλλιας έθεσε το ζήτημα της επαναφοράς της δυνατότητας μετεγγραφών, με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως το εισόδημα ή σοβαρά προβλήματα υγείας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα επιτραπεί, σύμφωνα με τον νόμο, καμία μετεγγραφή φοιτητή. Η συλλογιστική του σχετικού νόμου ήταν να μπει τέλος στη «βιομηχανία» των μετεγγραφών, η οποία ανέτρεπε τον προγραμματισμό των ιδρυμάτων και, ενδεχομένως, αποδυνάμωνε τις σχολές της επαρχίας. Πλην όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή του νόμου προκαλεί τεράστιες αδικίες και ανισότητες, ιδιαίτερα για τα παιδιά της επαρχίας.
Όπως αναφέρω και στην ερώτησή μου, η συλλήβδην απαγόρευση των μετεγγραφών έχει ουσιαστικά αποκλείσει ορισμένες κατηγορίες φοιτητών από την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, στις οποίες τουλάχιστον ένα παιδί ήδη φοιτά σε ίδρυμα εκτός του τόπου κατοικίας της οικογένειας, αδυνατούν να υποστηρίξουν τη φοίτηση και δεύτερου παιδιού. Ιδιαίτερα για οικογένειες της επαρχίας, οι οποίες εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια μακριά από το χωριό ή τη μικρή επαρχιακή πόλη όπου κατοικούν, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθίσταται ουσιαστικά απαγορευτική.
Αναγνωρίζω ότι γίνεται μία προσπάθεια από το Υπουργείο να αυξηθούν οι θέσεις στις πανεπιστημιακές εστίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά από φτωχές οικογένειες να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σχολές όπου πέτυχαν την εισαγωγή τους. Πλην όμως όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και ένα τεράστιο κομμάτι των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει. Τα παιδιά που θα ζητήσουν να φιλοξενηθούν σε εστίες θα πολλαπλασιαστούν, ώστε οι θέσεις δεν πρόκειται να επαρκέσουν.
Για τα παιδιά της επαρχίας η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές θα κρίνει το αν θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή εάν θα τους δοθεί μία δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να προετοιμαστούν σωστά για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Για τον λόγο αυτό κατέθεσα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ερώτηση προς τον Υπουργό, με αίτημα να επανέλθει ο θεσμός των μετεγγραφών, με συγκεκριμένα, αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ευελπιστώ ότι το πρόβλημα θα αναγνωριστεί και ότι θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα και έγκαιρα από το Υπουργείο, ώστε η πολιτεία να διασφαλίσει έμπρακτα το απαράβατο δικαίωμα πρόσβασης στα πανεπιστήμια.»

Οι γιατροί του καθήκοντος και του ανθρωπισμού

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Τους συναντούμε καθημερινά. Στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιατρεία των ασφαλιστικών οργανισμών, στα χειμαζόμενα ιατρεία τους.

Τις πιο πολλές φορές, απορροφημένοι από τα δικά μας προβλήματα – οικονομικά, οικογενειακά, υγείας (που είναι και τα σοβαρότερα) – τους αντιμετωπίζουμε ως κομμάτι του αρρωστημένου δημόσιου τομέα της χώρας.

Και τους ομαδοποιούμε – αδιάφοροι, «φακελάκηδες», φοροφυγάδες, διαρκώς συνδικαλιζόμενοι.

Κατά βάθος, ξέρουμε πως δεν είναι έτσι, πως τους αδικούμε, πως δεν είναι όλοι ίδιοι.

Είναι οι γιατροί. Οι γιατροί μας. Παλαιότεροι και νεώτεροι. Πιστοί στον Όρκο του Ιπποκράτη και στο καθήκον. Αφοσιωμένοι στον Άνθρωπο και στη Ζωή.

Ο Χρίστος Δήμας συζητήσε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στην Κορινθία

Ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που έλαβε από το ΔΣ την Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας για να συζητήσουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στην Κορινθία. Στην συνάντηση συμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Αδάμ, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Βλαχοπάνος, ο Γραμματέας κ. Δημήτρης Λιάκος, ο κ. Απόστολος Σπυράκος και ο κ. Αγαμέμνων Πατουχέας. Στη συνάντηση συζήτησαν τις συνθήκες στο Στρατόπεδο, την ανάγκη να αυξηθεί η αστυνομική δύναμη στον νομό Κορινθίας, να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός της και την οικονομική πορεία της χώρας.

Νέα Δημοκρατία: Χαμένος στις συνιστώσες του, ο ΣΥΡΙΖΑ Οραματίζεται νέα Δεκεμβριανά


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την επιχειρηματολογία που ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα στελέχη του να αναπτύσσουν, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Χαμένος στις συνιστώσες του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα συμπλέγματά του, χωρίς καμία πρόταση εξόδου από την κρίση.
Καλεί τους βουλευτές σε αποστασία και απεργάζεται κοινωνική αναταραχή.
Κενός ιδεών και προγράμματος καταφεύγει στα άκρα.
Οραματίζεται νέα Δεκεμβριανά.
Εκπροσωπεί το χάος».

Σύσκεψη για Ειρηνοδικείο Δυτικής Κορινθίας στο Δερβένι

Σε Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δερβένι , στο δικαστικό μέγαρο της πόλης από τους φορείς της περιοχής , υπό την προεδρία του προέδρου της τοπικής κοινότητας Δερβενίου Χαρίλαου Λαζανά, παρουσία πλήθους κόσμου αποφασίστηκε η δημιουργία Ειρηνοδικείου Δυτικης Κορινθίας με έδρα το Δερβένι με ψήφισμα που θα σταλει στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Πέτρος Τατούλης: Θεμελιώδης ιστός της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι Τρίτεκνοι


«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες είναι η μία κοινωνική ομάδα να σταθεί δίπλα στην άλλη, ούτως ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αλληλοκάλυψη των ελλειμματικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές ομάδες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Τριτέκνων Πελοποννήσου, χαρακτηρίζοντας την κοινωνική αυτή ομάδα «ως το θεμελιώδη ιστό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και την ελπίδα και την αισιοδοξία αυτού του τόπου».
Οι πρόεδροι των ενώσεων, κ.κ. Κορομηλάς Χρήστος εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Τριτέκνων Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος εκ μέρους της ένωσης της Τρίπολης, Κατερίνα Μερκούρη εκ μέρους της ένωσης Κορινθίας, Γιάννης Σοροβίγκας εκ μέρους της Αργολίδας, Νίκος Αποστολόπουλος εκ μέρους της ένωσης της Μεγαλόπολης και Κ. Βελισσάρη – Βαδάκογλου Χαρούλας εκ μέρους της ένωσης της Λακωνίας, έθεσαν ως προτεραιότητες την εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση του έντονου και διαρκώς εντεινόμενου δημογραφικού προβλήματος και τη διασύνδεσή του με τη στήριξη των τριτέκνων. Ζήτησαν επίσης από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη την παρέμβασή του προκειμένου να προωθηθούν παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση πρόσβασης των τριτέκνων στην εργασία, αλλά και για συνεργασίες με τα ΚΤΕΛ και τα επιμελητήρια για την παροχή εκπτώσεων.
Ο Περιφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη των τριτέκνων προς την Περιφέρεια, τους ενημέρωσε για μια σειρά πρωτοβουλιών σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο για την εφαρμογή κοινωνικών δράσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι ήδη έχουν εξεταστεί οι δυνατότητες παρέμβασης της Περιφέρειας για ουσιαστική στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, ακόμα και σε τομείς όπου δεν έχει την αρμοδιότητα.

Πέτρος Τατούλης: Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να προστατέψω τα συμφέροντά των εργαζομένων της Ηλιόσφαιρας

«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξουν εξελίξεις εις βάρος των εργαζομένων και θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να προστατέψω τα συμφέροντά τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης απευθυνόμενος προς την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της εταιρείας «Ηλιόσφαιρα» που τον επισκέφθηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να του εκθέσουν την υφιστάμενη κατάσταση και να εξετάσουν τις δυνατότητες αποτροπής παύσης λειτουργίας του εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την κατανόησή του, αλλά και τη βαθιά γνώση του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως επίσης και για την πρόθεσή του να προβεί σε δυναμικές παρεμβάσεις προκειμένου να μη θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να μη χαθεί μια σημαντική επένδυση για την πόλη της Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Μεσσηνία: 349 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας

 


Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το οποίο αφορά στην πρόσληψη - με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου - συνολικά 400 ανέργων. Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ανήλθε στις 1.695 για 400 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι 349.
Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο «Ενίσχυση της Απασχόλησης σε θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ συνΕΡΓΑΖΕΤΑΙ» το οποίο υλοποιείται από την «ΑΜΚΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική Επιχείρηση» με Συμπράττοντα φορέα την «Αναπτυξιακή Ανώνυμο Εταιρία ΟΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Περισσότερα εδώ.

Απλήρωτοι δύο μήνες οι 70 εργαζόμενοι ΚΟΧ στο Δ. Τριφυλλίας

 


Παρά το ότι εργάζονται εδώ και δύο μήνες στο Δήμο Τριφυλλίας, μέσω κοινωφελούς εργασίας, οι περίπου 70 εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι. Ο δήμος προσπαθεί να βρει μια λύση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από αυτόν και γνωρίζει ότι πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.
Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν στο δήμο με 5μηνες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο του προγράμματος  «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ν. Μεσσηνίας» που υλοποιείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της ελιάς».

Το αυγό του σκορπιού

 

του Άγη Βερούτη

Η Ελληνική κοινωνία είναι βαθιά πληγωμένη. Στην πληγή της εκκολάπτεται το αυγό του σκορπιού που αν το αφήσει ακάθαρτο, θα την δηλητηριάσει στο μέλλον.

Η αίσθηση της κοινωνικής ηρεμίας που προσφέρει στον Πολίτη ένα κράτος δικαίου, με σταθερούς κανόνες και νόμους, με ισότητα απέναντι στο νόμο κατά την απονομή της δικαιοσύνης, με κίνητρα για τη νόμιμη συμπεριφορά, και αντικίνητρα για την παρανομία, στη χώρα μας απουσιάζει πλήρως.

Σύσκεψη αρχηγών: Τα μέτρα δεν «κλείδωσαν», σκλήρυνση της στάσης προς τρόικα


Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε χωρίς να κλείσουν τα μέτρα, καθώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, όπως δήλωσαν, διαφωνούν με τα οριζόντια μέτρα και στέλνουν μήνυμα άρνησης στην τρόικα. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και εξερχόμενος είχε δηλώσει ότι έχουν κλείσει τα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ και πως απομένει να κλειδώσουν και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αμφισβητήθηκε ευθέως αμέσως μετά, από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η νέα σύσκεψη των αρχηγών, αναμένεται μετά από την επόμενη Τετάρτη! Διαβάστε τι δήλωσαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ...
περισσότερα http://www.eklogika.gr/news/11192

Αύξηση ορίου ηλικίας και σε όσους θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης!

Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης, ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζονται απολύσεις στο Δημόσιο, διότι υπάρχει «αθρόα αποχώρησή το 2012 και η μείωση του αριθμού τους κατά 200.000 ακόμη, μέχρι το 2015 και μόνο για φέτος, θα φτάσουν τις 40.000». Σήμερα, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο, τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, να εφαρμοστούν ακόμη και σε όσους έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους. Αυτό ωθεί...
περισσότερα http://www.eklogika.gr/news/11186

Αφορολόγητο: 7.000 ευρώ για μισθωτούς, ενιαίος συντελεστής για επαγγελματίες

Αφορολόγητο: 7.000 ευρώ για μισθωτούς, ενιαίος συντελεστής για επαγγελματίες
Στους ελεύθερους επαγγελματίες στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάζει στοιχεία ερευνών, σύμφωνα με τα οποία φοροδιαφεύγουν περισσότερο από τους άλλους φορολογούμενους. Ταυτοχρόνως διαρρέεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμα και το...
περισσότερα eklogika.gr

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜκ. Π. Κουρουμπλή σχετικά με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζα

«Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας εξακολουθεί να παράγει δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία, οι οποίες αυτή τη φορά αφορούν τις μετοχές που βρίσκονται στην κατοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει ποιο είναι το πραγματικό πλέον ποσό των ενήμερων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς, διότι έγκαιρες πληροφορίες βεβαιώνουν ότι η εν λόγω Τράπεζα μειώνει το ύψος τους στα 8 δις. Εξίσου σημαντικό είναι να αποσαφηνίσει άμεσα το ακριβές ύψος των μετοχών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πληρώσουν πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία τον πανικό και τις απρονοησίες της κυβέρνησης»; 
Πολιτικό ΓραφείοΠαναγιώτη Κουρουμπλή
Κοιν. Εκπροσώπου  ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.


Την πρωτοφανή αδιαφορία του Υπουργείου Εσωτερικών για τον τελευταίο πυλώνα του κοινωνικού κράτους, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, η κατάσταση των Κ.Ε.Π. είναι τραγική: το προσωπικό είναι ανεπαρκές, στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που είναι μισθωμένα τα Κ.Ε.Π. το Δημόσιο οφείλει ενοίκια, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι πολυκαιρισμένα ενώ δεν έχουν εκταμιευθεί καν τα κονδύλια για ανταλλακτικά ή επισκευή των μηχανημάτων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ

Κύριε Υπουργέ,

Λόγω της πρωτοφανούς αδιαφορίας του Υπουργείου σας, η πιο επιτυχημένη δημόσια υπηρεσία, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, βρίσκεται σε μαρασμό και κινδυνεύει άμεσα να βάλει λουκέτο.

Το προσωπικό είναι ανεπαρκές, στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που είναι μισθωμένα τα Κ.Ε.Π., το Δημόσιο οφείλει πολλά ανεξόφλητα μισθώματα, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι πολυκαιρισμένα και τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για ανταλλακτικά ή για την επισκευή των μηχανημάτων.

Ως Βουλευτής Επικρατείας που επισκέπτομαι πολλά μέρη της χώρας, γίνομαι δέκτης παραπόνων ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και ότι η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει. Επιπλέον, από δικές μου επισκέψεις στα Κ.Ε.Π., διαπιστώνω ότι το προσωπικό εκφράζει πολλά παράπονα και δυσανασχετεί εύλογα γιατί δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Άμεσο αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και να αγανακτούν.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Γιατί η Κυβέρνηση συστηματικά αποδυναμώνει τα Κ.Ε.Π. και δεν τα ενισχύει, ώστε να συνεχίζουν να εξυπηρετούν επιτυχώς τους Έλληνες πολίτες σε όλη την Επικράτεια;

2)Γιατί δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να καταστεί η λειτουργία τους εύρυθμη και αποδοτική;

3)Μήπως απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει τα Κ.Ε.Π. και ποια θα είναι τότε η εναλλακτική πρόταση για τη διεκπεραίωση των διοικητικών θεμάτων των Ελλήνων πολιτών;


Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

Η Ελλάδα που δεν φοβάται τον εαυτό της

Η σημερινή επέτειος νομιμοποίησης της δράσης και πολιτικής παρουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1974, θυμίζει την αισιοδοξία και τη δημιουργική προοπτική με την οποία έμπαινε η Ελλάδα στη μετά δικτατορίας εποχή. Στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, που η Γενιά του Πολυτεχνείου κακοποίησε, λεηλατώντας τις εθνικές υποδομές και το μέλλον του τόπου.
Ο ιστορικός ηγέτης της ελληνικής Κεντροδεξιάς, με ακτινοβολία και προσωπική αποδοχή πολύ πέραν των στενών ορίων του πολιτικού χώρου από τον οποίο καταγόταν, αλλά και με διεθνή ακτινοβολία που δεν συναντά κανείς σήμερα, πιστώνεται την αναίμακτη αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Που μπορεί να φαντάζει αυτονόητη, αν τη «διαβάσει» κανείς εκ των υστέρων, τα πάθη και τα δεδομένα της εποχής όμως κάθε άλλο παρά σε μια τέτοια εξέλιξη οδηγούσαν.
Με τη νομιμοποίηση του ιστορικού αντιπάλου της ελληνικής Δεξιάς, ο Καραμανλής έδειξε ότι η Ελλάδα που ο ίδιος είχε αναλάβει να οικοδομήσει, ήταν μια Ελλάδα που δεν φοβόταν τον εαυτό της. Δεν φοβόταν την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση. Δεν φοβόταν τη δύναμη της επιλογής του λαού.
Η Ελλάδα αυτή, έφυγε μαζί με τον Εθνάρχη. Σε πρώτη φάση, όταν η διακυβέρνηση του τόπου πέρασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τη νίκη της «Αλλαγής» το 1981, και σε δεύτερη φάση με τη συνταγματική ανορθογραφία του 1985, που μετέτρεψε το πολίτευμα σε… ωδή προς την πρωθυπουργική ισχύ.
Η Ελλάδα που δεν φοβάται τον εαυτό της, είναι η Ελλάδα την οποία θα πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά. Όχι όμως στη βάση ασπόνδυλων και άνευρων συμβιβασμών. Αλλά δημιουργικών ρήξεων. Μονάχα έτσι, θα γυρίσει η σελίδα. Όχι με καθωπρεπισμούς…

statesmen.gr

Η Ευρώπη που σχεδιάζει η Γερμανία

Το μέλλον της Ευρώπης περνά από το Βερολίνο. Έστω με… ενδιάμεσες στάσεις στις υπόλοιπες μεγάλες πρωτεύουσες της ηπείρου μας, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι η Γερμανία θα καθορίσει τον πολιτικό βηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, του μορφώματος που διαδέχτηκε τη γεωγραφική γωνιά του πλανήτη μας, την οποία επιχείρησε δυο φορές να κατακτήσει με τη δύναμη των όπλων.
Σήμερα, τα όπλα έχουν αντικατασταθεί από την οικονομική ισχύ. Όχι τόσο την ισχύ της Γερμανίας, αλλά το ισοζύγιο υπεροχής σε σχέση με τις οικονομίες των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.
Η Γαλλία, θυμάται με μελαγχολική νοσταλγία την αξιολόγηση «ΑΑΑ», που κάποτε κοσμούσε την οικονομία της. Η Ισπανία και η Ιταλία, δίνουν μάχη με τις αγορές και τους κερδοσκόπους, για να αποφύγουν την προσφυγή στο Μνημόνιο, να μην έχουν δηλαδή την «τύχη» της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Η δε Μεγάλη Βρετανία, έχει το… λατρεμένο City της, και έτσι δεν εμφανίζεται διατεθειμένη για μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά της Ευρώπης. Μάλλον με την αντίθετη κατεύθυνση φλερτάρει.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η… εξορθολογισμένη στρατηγική της Γερμανίας η οποία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013, αλλά και της πιέσης που αναμένει να δεχθεί από την πλευρά των ΗΠΑ, εφόσον στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ανακάλυψε ξανά το «ευρωπαϊκό ιδεώδες», επεξεργάζεται τρόπους ανανέωσης της πολιτικής ηγεμονίας της.
Μια τέτοια εξέλιξη περνά εκ των πραγμάτων και αναπόφευκτα μέσα από την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μια πρώτη ανάγνωση, περισσότερη Ευρώπη συνεπάγεται λιγότερη Γερμανία. Όχι απαραίτητα, και σίγουρα όχι στη δεδομένη συγκυρία που διέρχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Παραχωρώντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας της στις Βρυξέλλες, η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ θα ζητήσει (και θα λάβει) ως αντάλλαγμα, παραχωρήσεις που οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούν να διαχειριστούν. Ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών και ένα κοινό διευθυντήριο για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, όπου η αρχή της ομοφωνίας, επομένως και το βέτο, θα έχουν καταργηθεί, για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Γερμανίας για «πλειοψηφικό» σύστημα αποφάσεων, είναι παράμετροι που βρίσκονται ήδη στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Βερολίνου.
Το κεντρικό μειονέκτημα της Γερμανίας βεβαίως, παραμένει η αφόρητη συνέπεια της ιστορικής μνήμης. Που θυμίζει ότι οι ρίζες, αλλά και η καρδιά της Ευρώπης δεν μπορούν να αναζητηθούν στη Γερμανία. Επομένως, δεν μπορεί εκεί να αναζητηθεί ούτε και το κοινό μέλλον της ηπείρου μας.
Η επόμενη Ευρώπη, θα χρειαστεί μια καινούρια, ρηξικέλευθη και σύγχρονη με τις απαιτήσεις της εποχής που βιώνουμε, αξιακή ατζέντα και κώδικα συλλογικών προτεραιοτήτων. Τομείς στους οποίους οι Γερμανοί δεν συνηθίζουν να… μεγαλουργούν.

 statesmen.gr

ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

του Γρηγόρη Κλαδούχου
 
  1. ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ;
       Μία κρουστοπανήγυρις μπορεί να είναι μια ηχηρή απάντηση στη σιωπή. Στη δική μας Κορινθιακή και Πελοποννησιακή ήταν και κάτι παραπάνω. Δεν είχαμε δει μέχρι τώρα τόσους πολλούς φορείς να συγκλίνουν, να στηρίζουν εκδηλώσεις πολιτισμού. Είχαμε μια μεγάλη συσσώρευση δυνάμεων. Όλοι οι δήμαρχοι της Κορινθίας, το Επιμελητήριο, η Περιφέρεια, η Συνεταιριστική Τράπεζα… Το μόνο που μπορούν να κάνουν όλοι μαζί είναι μόνο αυτό; Για άλλα δεν μπορούν;
       2.   ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;
       Για την κρουστοπανήγυρι εκδόθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο. Απο τους επώνυμους που ποζάρουν, πρώτος ο κ. Τατούλης. Μας διδάσκει ότι «η μουσική αποτελεί τον τελευταίο συνεκτικό κρίκο των λαών». Μας λέει κι άλλα από την τατούλεια καινοφανή κοινοτυπία.
      Ο κ. Δέδες, αντιπεριφερειάρχης, μας ενημερώνει για το τι ήταν η περιοχή μας και το συνδέει με το ανανεωτικό της κρουστοπανήγυρης. Είναι αυταπόδεικτο. Ήταν σταυροδρόμι πολιτισμού και ιδού η συνέχειά του σε « ταξείδι ξεχωριστό ».
       Για τις ίδιες εκδηλώσεις, σε μήνυμά του ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης θεωρεί ότι «το αντίδοτο στη σημερινή βαρβαρότητα είναι ο πολιτισμός».
      Λίγο από τις παραπάνω δηλώσεις τους, λίγο από αυτά που έχουμε δει να κάνουν, στα «πολιτιστικά», και όπως τα προτείνουν ως αντίδοτο στη σημερινή κατάσταση, θα μπορούσαν να το πουν με τα λόγια του σοφού λαού: «να χορεύουμε και τραγουδάμε, για να λεν πως δεν πεινάμε». Αυτή είναι η γνώμη τους για το τι είναι πολιτισμός.
       3.   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ;
       Μίλησαν για μόνιμο θεσμό της κρουστοπανήγυρης, διεθνούς εμβέλειας. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Αλλά χρειάζεται λίγη σκέψη. Η κ. Τσιβάκου, που διδάσκει θεωρία οργάνωσης, αρνείται την άτακτη πολιτισμική δράση. Aπό κείμενό της με τίτλο «ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» αντιγράφω: «Θα πρέπει η πολιτική για την κουλτούρα να έχει σαφείς θέσεις για το είδος των γνωσιακών δομών που είναι καλό να διαμορφώνουν οι πολίτες καθώς επίσης και για το τι κοινωνικές και επαγγελματικές θέσεις χρειάζεται η κοινωνία ώστε να διευκολύνεται η παραγωγή και η υποδοχή των επιθυμητών πολιτισμικών μορφών. Με λίγα λόγια, η πολιτική για την κουλτούρα θα πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το «πρωτεύον αγαθό» για τη δεδομένη κοινωνία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για να δυνηθεί να σχεδιάσει τους διαύλους που θα αναδείξουν τα αναγκαία πολιτισμικά συμβάντα». (περιοδικό ΙΝΔΙΚΤΟΣ Ιανουαρίου 2006)
4.      Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ;              
        Μια καρικατούρα δημόσιου διαλόγου ήταν αυτό που έγινε στην Κορινθία για τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Άκουσαν μόνο τους δημάρχους. Η ελάχιστη συγγενική σχέση με την ελληνική δημοκρατική παιδεία σημαίνει μια ανοιχτή, δημόσια τοπικού και περιφερειακού επιπέδου συζήτηση: τι είναι πολιτισμός στην Πελοπόννησο. Κατά τη γνώμη μου τι σημαίνει πολιτισμός ΑΠΟ την Πελοπόννησο. Είναι εποχή αυτογνωσίας και αυτοέκφρασης. Αν δεν το κάνουν οι εκλεγμένοι (δημοτικοί και περιφερειακοί) είναι καθήκον των κινήσεων πολιτών. Κινήσεων ιδεών, όχι ποδοβολητού και σλόγκαν. Με νέο αλφάβητο και νέο δίκτυο παραγωγικών μονάδων πολιτισμού. Όχι βέβαια εξάντληση του λίγο απ΄ όλα, τουριστικές, φολκλορίστικες ή ελιτίστικες γιορτές.
         Εκτός από τα τεχνικά, δεν πρέπει να υπάρχουν και άλλα προγράμματα με καθορισμό προτεραιοτήτων;
                
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012