Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Σαμαράς πήρε τις αποφάσεις του

Antonis-Samaras 
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. είναι ο Αντώνης Σαμαράς παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Η στάση του Φώτη Κουβέλη έχει προκαλέσει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου από όπου και τονίζουν πως μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις επιτεύχθησαν ουσιαστικές αλλαγές στις αρχικές προτάσεις που είχε καταθέσει η τρόικα για τα εργασιακά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Φώτης Κουβέλης αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα με τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει στη συμφωνία με την τρόικα και σε αυτό το κομμάτι έτσι ώστε να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.
Μετά τη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη ξεκίνησε ένας νέος μαραθώνιος τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας με αποτέλεσμα να γίνουν από την πλευρά των εταίρων ουσιαστικές νέες υποχωρήσεις στα εργασιακά, όπως ξεκαθάριζαν από την κυβέρνηση.
Αργά το απόγευμα ο Φώτης Κουβέλης συγκέντρωσε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις την ώρα που το δεξί του χέρι, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν από τον Δημήτρη Σταμάτη για τη συμφωνία με την τρόικα. Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ παρέδωσε στον κ. Σταμάτη τις νέες θέσεις του κόμματος όσον αφορά τα εργασιακά και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν όλο το βράδυ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έβλεπαν να πραγματοποιείται άμεσα και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθάριζαν πως τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 12 του μηνός.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα κατατεθούν ταυτόχρονα δύο νομοσχέδια, αυτό του προυπολογισμού και άλλο ένα που θα έχει μέσα και τα δημοσιονομικά, και τις προαπαιτούμενες ενέργειες και τις αλλαγές στα εργασιακά. Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τις πληροφορίες πως εξεταζόταν το ενδεχόμενο τα εργασιακά να μπουν σε ξεχωριστό άρθρο έτσι ώστε να δοθεί μια διέξοδος στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να τα καταψηφίσουν υπερψηφίζοντας και τα δημοσιονομικά και τις προαπαιτούμενες ενέργειες.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr