Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Βρυξέλλες–Βερολίνο: Δεν θα υπάρξει δάνειο–γέφυρα προς την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Βρυξέλλες–Βερολίνο: Δεν θα υπάρξει δάνειο–γέφυρα προς την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο
          

Απροθυμία δείχνουν, τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες, να εξετάσουν ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για χορήγηση δανείου – γέφυρας προς την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της δόσης του δανείου που ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, προτού υποβληθεί η έκθεση της τρόικας.
Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ούτε η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχετικό αίτημα, ούτε η Ευρωζώνη το εξετάζει, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά το ενδεχόμενο για δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα, ούτε στις Βρυξέλλες γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίζεται, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ενός τέτοιου δανείου χωρίς την τελική έκθεση της τρόικας.
Η επόμενη δόση του δανείου ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, δεν μπορεί ωστόσο να εκταμιευτεί καθώς εκκρεμεί η τελική έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία είναι προϋπόθεση για να δοθεί η δόση. Από τη δόση, ύψους 31 δισ. ευρώ, επρόκειτο να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ αξίας 3,2 δισ. ευρώ, καθώς και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Το ομόλογο της ΕΚΤ λήγει στις 20 Αυγούστου και θεωρείται δεδομένο ότι τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα. Οι Βρυξέλλες έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί πλήρως.
Για άλλη μια φορά την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στα επώδυνα μεταρρυθμιστικά βήματα και τις περικοπές, γιατί μόνο έτσι θα είναι εφικτή η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Όπως είπε, «πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σοβαρή πιθανότητα επιστροφής στις αγορές σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα».

eklogika.gr