Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΟΤΑ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σαράντα χρόνια από την καθιέρωσή της, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μοιάζει περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να μας θυμίζει τις κλιματικές αλλαγές που έχουν ενσκήψει στη ζωή μας, με τις αρνητικές της επιπτώσεις στη ζωή μας. Μοιάζει περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να μας θυμίσει πως πρέπει όλοι να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία του πλανήτη και την εξοικονόμηση των πόρων, ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος και τουλάχιστον τους πόρους που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη. Στη φετινή Ημέρα, με θέμα την «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;», η Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό μέρος με τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρα και περιλαμβάνουν από καθαρισμό ακτών, πόλεων και δασών μέχρι ανακύκλωση, πολιτιστικές εκδηλώσεις και... ποδηλατοδρομίες.
Δράσεις των ΟΤΑ
Λόγω του μεγάλου αριθμού των ΟΤΑ που μετέχουν στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, oi korinthiakoi-orizontes.blogspot.gr μέσω του aftodioikisi.gr «μεταφέρουν» στις σελίδες τους κάποιες από τις δράσεις αυτών στη Πελοπόννησο και όχι μόνο:

Δήμος Άργους-Μυκηνών και Δήμος Ναυπλιέων: Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου και το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους- Μυκηνών και  Ναυπλιέων, συνδιοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις στις 5 και 6 Ιουνίου με  σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Αργολίδας με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου). Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής: Τρίτη  5  Ιουνίου - Ναύπλιο, 09:00-10:00, Συγκέντρωση των σχολικών μονάδων στο χώρο του Κινηματογράφου Ναυπλίου, Ενημέρωση των μαθητών  για τη σημασία της δράσης, Οργάνωση των μαθητών  σε ομάδες - Οδηγίες για την ασφαλή συμμετοχή τους. 10:00 -12:00, Εθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας Καραθώνας , με τη συμμετοχή μαθητών από το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Ναυπλίου και  ομάδα  φοιτητών του παραρτήματος του Πανεπιστημίου  Harvard. 12:00 - 13:00, Καταγραφή  απορριμμάτων, συμπλήρωση φύλλων εργασίας, συμπεράσματα από τη δράση. Παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής. Τετάρτη  6  Ιουνίου - Νέα Κίος, 09:00- 10:00, Συγκέντρωση   των σχολικών μονάδων στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Κίου. Ενημέρωση των μαθητών  για τη σημασία της δράσης. Οργάνωση των μαθητών  σε ομάδες - Οδηγίες για την ασφαλή συμμετοχή τους. 10:00 - 12:00, Εθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας Νέας Κίου με τη συμμετοχή μαθητών από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους και το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου. 12:00 - 13:00, Καταγραφή  απορριμμάτων, συμπλήρωση φύλλων εργασίας, συμπεράσματα από τη δράση. Παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής.

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, εορτάζει την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και διοργανώνει α) ώρα 9:00 π.μ., καθαρισμός της νότιας παραλιακής ζώνης της Καλογριάς από στρατιωτικό προσωπικό της 116 Π.Μ. Αράξου και β) ώρα 7:30 μ.μ., ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Η Οικολογία της κρίσης .... Και η κρίση της Οικολογίας». Ομιλητής: Μιχάλης Μοδινός διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος - συγγραφέας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης στο Λάππα. Τέλος, στο χώρο θα λειτουργεί παράλληλα και κινητή έκθεση του Φορέα. Να σημειωθεί πως το περασμένο Σάββατο ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ήδη έχει προχωρήσει σε εθελοντικό καθαρισμό της Καλογριάς, με σημείο εκκίνησης το πάρκινγκ της «μπούκας».

Δήμος Ερμιονίδος: Επιστημονική ημερίδα οργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, στο ξενοδοχείο AKS στο Πόρτο Χέλι, με αντικείμενο «Περιβάλλον, Τουρισμός και Ανάπτυξη. Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Εταίρων στην Ελλάδα της Κρίσης». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος Γρηγόρης Τσάλτας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αργολίδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Δήμος Πατρέων: Ο Δήμος Πατρέων και η ΑΔΕΠ Α.Ε. διοργανώνουν τη Τρίτη 5η Ιουνίου 2012 εορταστική εκδήλωση για τη Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους στο Πουρναρόκαστρο Πατρών. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης που θα αρχίσει 11.00 πμ είναι «...γνωρίζουμε τη φύση... φροντίζουμε το περιβάλλον μας...» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ανάδειξη της φύσης του Παναχαϊκού όρους.  Το πρόγραμμά της εκδήλωσης περιλαμβάνει: α) Ενημέρωση μαθητών σχολείων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης από στελέχη της ΑΔΕΠ Α.Ε., β) Περίπατος των μαθητών στο περιβαλλοντικό μονοπάτι «Πουρναρόκαστρο μέχρι το Ελεκιστριάνικο ρέμα», γ) Δρώμενα από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Νέου Σουλίου).

Ιστορικό...
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο, καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και κυρίως γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+), μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).
Πράσινη Οικονομία
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ, Πράσινη Οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις. Η Πράσινη Οικονομία δεν αποτελεί ένα νεολογισμό που προωθείται από τη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, αποτελεί έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στο χρέος μας να παραδώσουμε στην επόμενη γενεά τουλάχιστον τους κοινούς πόρους που μας κληροδότησε η προηγούμενη. Η έννοια της Πράσινης Οικονομίας θεωρείται από πολλούς περίπλοκη και η εφαρμογή της πολυτέλεια. Στην πραγματικότητα, η Πράσινη Οικονομία έχει εφαρμογή παντού γύρω μας και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην προώθησή της μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και τομέων που αφορούν μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και τη βιοποικιλότητα, τους υδάτινους πόρους, τα απόβλητα, την ενέργεια, τη βιομηχανική επικινδυνότητα, το αστικό περιβάλλον και τα κτήρια.