Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ο κόσμος αλλάζει σε (μόλις) έξι μέρες


Γράφει η ιστοριοδίφης ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Στις 5 Ιουνίου του 1967, όταν το Ισραήλ αποφάσιζε να επιτεθεί αιφνιδιαστικά στην Αίγυπτο, ξεκινώντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι θα ζούσαμε ένα μοντέρνο κεφάλαιο της Ιστορίας. Με εύγλωττο τίτλο… πως αλλάζει  ο κόσμος μέσα σε έξι μέρες.
Στο τέλος αυτής της επιχείρησης-αστραπή, στη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ άντεξε την αντεπίθεση σχεδόν του συνόλου των αραβικών χωρών, τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής είχαν επαναχαραχθεί. Το Τελ Αβίβ είχε καταφέρει να κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των Υψιπέδων του Γκολάν και της Χερσονήσου του Σινά.
Το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε την υπεροπλία του στον αέρα, καθώς και το γεγονός ότι οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις ήταν περισσότερο ετοιμοπόλεμες, περισσότερο οργανωμένες, περισσότερο αποφασισμένες.
Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τον αραβικό κόσμο, και όχι μονάχα σε επίπεδο γεωγραφικών εδαφών και συνόρων. Ήταν κυρίως μια ήττα-ψυχολογίας, που μπόλιασε με διαστάσεις μύθου την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Έδειξε ωστόσο, πόσο… γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα γύρω μας. Φτάνει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Και αποφασιστικότητα.

statesmenn.gr