Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Γιατί (ξανα) πέφτει το ΠΑΣΟΚ

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται την τρέχουσα περίοδο, μικρή αξία και χρησιμότητα έχουν, ως προς την πραγματική απεικόνιση των τάσεων οι οποίες διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία.
Αυτή είναι μια διαπίστωση την οποία ενστερνίζονται και οι ίδιοι οι δημοσκόποι, οι οποίοι κατανοούν ότι απειλούνται ευθέως με καταβαράθρωση της αξιοπιστίας τους, από τη στιγμή που οι μετρήσεις τις οποίες πραγματοποιούν έχουν σοβαρές μεθοδολογικές στρεβλώσεις. Με πλέον χαρακτηριστική, τη συνεπή άρνηση των πολιτών να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους τίθενται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το δείγμα το οποίο έχει στα χέρια του ο ερευνητής της δημοσκόπησης.
Δεν σημαίνει ωστόσο και ότι δεν μπορεί κανείς να καταλήξει σε ορισμένες παραδοχές, οι οποίες φαντάζουν αυτονόητες διαπιστώσεις. Όπως το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Την πτώση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και πάνω απ’ όλα, το «φρενάρισμα» της ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ.
Μετά το αρχικό κύμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας που προκάλεσε η διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει σήμερα να αποσυσπειρώνεται και πάλι. Χωρίς αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι τους οποίους χάνει να οδηγούνται στο ασφαλές καταφύγιο της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Αντιθέτως, κοντοστέκονται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, από την οποία είναι πλέον πιθανότερο να οδηγηθούν στην αποχή, παρά σε κάποιο άλλο κόμμα της Αριστεράς.
Η συγκεκριμένη δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει το πόσο δύσκολο είναι το έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Που γίνεται δυσκολότερο λόγω χειρισμών από την πλευρά της νέας ηγεσίας, που φαντάζουν αναπόφευκτοι, πλην όμως είναι μοιραίοι.
Όπως η επιστροφή στελεχών τα οποία συμβολίζουν το παλαιό και βαθύ ΠΑΣΟΚ, σαν τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, η επανάκαμψη των διαγραφέντων, και η σθεναρή υπεράσπιση του Μνημονίου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τη στιγμή που δεν είχε τη δυνατότητα άλλης στρατηγικής, με τον Αντώνη Σαμαρά να ομιλεί περί αλλαγών.
Κάπως έτσι, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και πάλι χαμηλά. Πιο χαμηλά από όσο θα προσδοκούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μια πραγματικότητα που δυσκολεύει τους χειρισμούς και τις εσωκομματικές ισορροπίες, την επομένη μιας εκλογικής μάχης η οποία προοιωνίζεται ως πολιτική καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ.

statesmen.gr