Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

44 χρόνια από τον πρώτο θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ. ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας 89-82

44 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον πρώτο θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ στις 4 Απριλίου του 1968. 44 χρόνια από τότε που ο Τρόντζος, ο Αμερικάνος, ο Ζούπας, ο Βασιλειάδης και οι υπόλοιποι παίκτες της ΑΕΚ του Νίκου Μήλα νίκησαν τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82 και γράφτηκαν μια για πάντα στο πάνθεον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 80.000 Έλληνες είχαν πλημμυρίσει από άκρη σε άκρη το Παναθηναϊκό Στάδιο και παραληρούσαν κάθε φορά που η Ένωση πετύχαινε πόντο. Όταν το παιχνίδι τελείωσε κανείς δεν θυμάται με ακρίβεια τι συνέβη.
Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για τις 20.30 ώρα Ελλάδας. Από τις 18.00, όμως το Στάδιο ήταν γεμάτο και περίπου 7.000 ακόμα άνθρωποι περίμεναν έξω μήπως τύχει και μπουν. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από το ξεκίνημα και η ΑΕΚ που διατηρούσε το προβάδισμα σε όλο το πρώτο μέρος τελείωσε το ημίχρονο προηγούμενη 49-40.
Έξι λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Τσέχοι περνούν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 60-58. Όλο το γήπεδο παγώνει και οι φωνές έγιναν σιωπή αγωνίας. Για λίγο όμως, αφού ο Τρόντζος είχε τον τρόπο να λυτρώσει 80.000 λαού και ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Ο γιγαντόσωμος παίκτης της ΑΕΚ ήταν αυτός που έκανε την διαφορά. Η Ένωση ανέκτησε το προβάδισμα και μέχρι το φινάλε κράτησε τη νίκη στα χέρια της.
«Ένα καλάθι του Αμερικάνου μετατρέπει το σκορ σε 88-82 για να κλείσει το ματς ο Τσάβας, ο οποίος κερδίζει φάουλ, επιτυγχάνει το ένα από τα δυο και δημιουργεί το τελικό, το ιστορικό για τον ελληνικό αθλητισμό 89-82» αναφέρει χαρακτηριστικά κείμενό εφημερίδας της εποχής!
Έκτοτε οι παίκτες του '68 έγιναν θρύλοι, έγιναν φωτεινός φάρος για τις επόμενες γενιές, για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της Εθνικής που ακολούθησαν και τις συλλογικές διακρίσεις του Αρη, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του Αμαρουσίου.
Ακόμα και σήμερα οι Κυπελλούχοι Ευρώπης του '68 είναι οι άνθρωποι που μας ταξιδεύουν και μας φέρνουν 44 χρόνια πίσω. Σε παρελθόν ένδοξο, με κόσμο πολύ και ενθουσιασμό πέρα από κάθε φαντασία. Οι ΑΕΚ του 68 ήταν η αφετηρία μιας κούρσας που ακόμα και σήμερα η Ελλάδα τρέχει σε καλή ταχύτητα.  
Η ΑΕΚ εκείνο τα βράδυ αγωνίστηκε χωρίς τον Γιώργο Μόσχο, που είχε φύγει από τη ζωή, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.
Οι πόντοι της ΑΕΚ: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.