Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ο Σαμαράς θέτει εθνικό δίλημμα

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την εκτίμηση που εδώ και καιρό υπήρχε στην ατμόσφαιρα, ότι η μεγάλη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στρέφεται στον Αντώνη Σαμαρά, ως τον ηγέτη που έρχεται για την Ελλάδα.
Στο πρόσωπο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή, ο οποίος θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της εθνικής ανοικοδόμησης, διορθώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις της περιόδου Παπανδρέου, και το… σημειωτόν της περιόδου Παπαδήμου.
Σε μια εποχή οριακή για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να αποτελεί το κεντρικό, αν και όχι το μόνο πρόβλημα της Ενωμένης Ευρώπης, οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι η Αθήνα δεν έχει πλέον χρόνο για χάσιμο. Και συμφώνησαν να ανάψουν το «πράσινο φως» για πρόωρες εκλογές στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαϊου, κατανοώντας ότι η περαιτέρω παραμονή της κυβέρνησης Παπαδήμου στην εξουσία, θέτει σε κίνδυνο την ουσιαστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Το Μνημόνιο ΙΙ.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στην κάλπη των πρόωρων εκλογών, ως η μόνη πολιτική σταθερά στην οποία μπορεί να «ακουμπήσει» η κοινωνία. Απέναντι δε στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου (εκτός… απροόπτου), έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να προβάλλει το προφίλ του ηγέτη ο οποίος, αφενός δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, όταν ήταν ο μόνος που μιλούσε για το αδιέξοδο του Μνημονίου Ι, και αφετέρου επέδειξε εθνικά υπεύθυνη στάση, υπερψηφίζοντας το Μνημόνιο ΙΙ, τονίζοντας όμως την ίδια στιγμή ότι σκοπεύει να διαπραγματευτεί διορθώσεις και βελτιώσεις.
Σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, ο οποίος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρεκκλίσεων από το Μνημόνιο ΙΙ.
Το πολιτικό και εθνικό δίλημμα που θα βάλει λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς στον ελληνικό λαό, είναι ξεκάθαρο. Εκείνος ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε την ευκαιρία του αλλά δεν πέτυχε και πολλά, μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα; Η απάντηση είναι προφανής, και θα δοθεί στην κάλπη.

ΕΜΜΝΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ / statesmen.gr