Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η ευκαιρία που έψαχνε ο Παπουτσής

Κρίνοντας από το τσουνάμι αντιδράσεων που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του περί «βέβαιης» συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές, εφόσον από τις κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλλον θα πρέπει να συνειδητοποίησε το μέγεθος του πολιτικού αυτογκόλ που έβαλε.
Εκείνος βέβαια που το αντιλήφθηκε άμεσα ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έπιασε τον σφυγμό της κοινωνικής βάσης αλλά και του στελεχιακού κορμού του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να λάβει σαφείς αποστάσεις από τον Υπουργό Υγείας και ουσιαστικό… υπαρχηγό του, μέσω διαρροών στις οποίες προχώρησαν κύκλοι του.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών αντιλήφθηκε τον κίνδυνο να βρεθεί να απολογείται ενώπιον της κοινωνικής βάσης του Κινήματος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία. Γι’ αυτό και αξιοποίησε και πάλι το προσωπικό πολιτικό εκτόπισμά του, για να… σβήσει τη φωτιά, προτού προλάβει να πάρει διαστάσεις.
Οι δηλώσεις Λοβέρδου ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία την οποία αναζητούσε ο Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου να αρθρώσει έναν συνεκτικό και διακριτό πολιτικό λόγο, με απευθείας αναφοράς στις αγωνίες και τη ψυχοσύνθεση της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι ώστε να διευκολύνει τη δική του προσπάθεια να οικοδομήσει προφίλ ως «αντίπαλο δέος» στο δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου, και να διεκδικήσει για λογαριασμό του την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι πολιτικά άστοχη κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία, πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφραστεί δημοκρατικά ο λαός. Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Διαφωνώ πλήρως με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα. Επιμένω στην προσπάθεια να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη», σχολίασε με έμφαση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ / statesmen.gr