Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΝΔ: Μοναδική Σταθερά του Πολιτικού Συστήματος και Ασφαλής Επιλογή Ελπίδας

Μετά τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας, η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά έναντι όλων των άλλων, συνιστώντας ουσιαστικά τη μοναδική σταθερά και ασφαλή επιλογή ελπίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την πληθώρα των ευρημάτων που παρέχουν οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή 19/2 ( Real news / MRB 14-16/2, Πρώτο Θέμα / Alco 14-16/2, Έθνος / Marc 15-17/2, Το Παρόν / Rass 16-17/2).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου που δημοσιεύθηκε, η ΝΔ είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τη σταθερά δεύτερη πλέον Δημοκρατική Αριστερά, συγκεντρώνοντας από 17% έως 20,1%, με τη Δημοκρατική Αριστερά να κινείται από 8,8% έως 12,5%. Το ΠΑΣΟΚ (από 8% έως 9,8%) συναγωνίζεται με το ΚΚΕ (από 8% έως 8,8%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (από 6,2% έως 10,2%) για τις θέσεις 3-5 της κατάταξης και ακολουθούν ο ΛΑΟΣ (3%-4,9%), οι Οικολόγοι-Πράσινοι (2,3%-3,8%), η Δημοκρατική Συμμαχία (2,1%-2,9%) και η Χρυσή Αυγή (2,1%-2,6%), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά από 4,4% έως 5,8%.
Είναι δηλαδή σαφές ότι το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι το σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ, σε ένα πολιτικό περιβάλλον ρευστότητας, όπως καταγράφεται από τις αξιόλογες αποκλίσεις που σημειώνονται στα ευρήματα των εταιρειών, με δεδομένο επίσης ότι σχεδόν ο 1 στους 3 ψηφοφόρους δεν επιλέγει κανένα κόμμα τοποθετούμενος στη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αποχή, άκυρο, λευκό, αναποφάσιστοι). Δεν υπάρχει αμφιβολία άλλωστε ότι σε τόσο κρίσιμες περιόδους, με δεδομένη την αγανάκτηση του κόσμου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα ίδια τα γεγονότα τρέχουν με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν άμεσα να αφομοιωθούν.
Είναι επίσης σαφές ότι η στάση ευθύνης της ΝΔ και το «ναι» στη δανειακή σύμβαση που ήταν υποχρεωμένη να υποστηρίξει εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα, δεν μεταβάλει ουσιαστικά την εκλογική επιρροή που είχε καταγραφεί και πριν από την ψήφιση. Όπως σημειώνεται π.χ. στα ευρήματα της εταιρείας Alco το ποσοστό που θα μπορούσε να αποσπάσει η ΝΔ εκτιμάται κοντά στο 30% που οδηγεί σε πάνω από 130 βουλευτές, χωρίς αυτό να σημαίνει μάλιστα ότι, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, οι πολίτες δεν θα κρίνουν με ωριμότητα ποιες πολιτικές δυνάμεις αξίζει τελικά να υποστηριχθούν ακόμα περισσότερο.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες επιθυμούν με μεγάλη πλειοψηφία την παραμονή της χώρας στο ευρώ και συμφωνούν με την ευρωπαϊκή προοπτική της (75,9% στην έρευνα της Marc και 72,7% της MRB ) επιθυμώντας να πετύχει η εφαρμογή του νέου προγράμματος (66,5%, Marc ) και αποδεχόμενοι τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης την οποία χαρακτηρίζουν αναγκαία (53,1%, MRB ).
Στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής συνταγής, της ανεπάρκειας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα απομακρύνεται από τον γκρεμό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Χρειάζεται όμως αμέσως μετά εκλογές και νέα αναπτυξιακή πορεία. Εκλογές, ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή εντολή, αλλά και νέα πορεία, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

aspiliotis.blogspot.com