Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα δεν θέλει… δυσάρεστες εκπλήξεις

Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει σήμερα δυσάρεστες εκπλήξεις από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Μπούντεσταγκ, για την έγκριση της συμμετοχής της Γερμανίας και στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει κάνει επαρκή πολιτική προετοιμασία για την αιτιολόγηση της θετικής ψήφου της Γερμανικής Βουλής, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρεώθηκε να… τιθασεύσει τυχόν αντάρτες στους κόλπους του CDU. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, από κοινού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες διαθέτουν 330 από τις συνολικά 620 έδρες της Μπούντεσταγκ, ενώ για την έγκριση του Μνημονίου ΙΙ απαιτούνται 311.
Στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού ωστόσο έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και αμφισβήτηση για το κατά πόσο η στόχευση του Μνημονίου ΙΙ είναι σωστή, και θα συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, αντί θα εμβαθύνει την κρίση.
Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Άνγκελα Μέρκελ για συνειδητή παραπλάνηση της γερμανικής Βουλής, καθώς η Καγκελάριος… μέτρησε τη βοήθεια στα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, «ξεχνώντας» ένα ποσό 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που περίσσεψε από το Μνημόνιο Ι, και αν προστεθεί, αυξάνει το συνολικό ύψος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στα επίπεδα των 165 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμη πάντως και στην περίπτωση που σημειωθούν διαρροές από την κάθε άλλο παρά αρραγή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, παρόλο που διαπιστώνουν και εκείνοι «σκιές» στα όσα έχει παρουσιάσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ.

MAΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr