Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ στη γωνία. Όχι σε… συγκυβέρνηση

Στις εκλογές που έρχονται, η κοινωνία που θα φτάσει στην κάλπη και δεν θα επιλέξει ως πολιτική στάση την αποχή, θα έχει ως κεντρική στόχευση να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ. Μια ψήφος αγανάκτησης και εκτόνωσης την ίδια στιγμή, απέναντι στο κόμμα που έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο Ι, και κατέστησε αναπόφευκτο το Μνημόνιο ΙΙ.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μπει… στη γωνία. Να κάνει την αυτοκριτική του. Να παραδεχθεί τα μεγάλα, ιστορικά και μοιραία λάθη του. Να αναγνωρίσει τον διαβρωτικό ρόλο του, και να επιδιώξει την αυτοδιάλυσή του. Ώστε να ακολουθήσει η ανάκαμψή του, μέσα από τη συγκρότηση ενός… μετανιωμένου πολιτικού σχηματισμού, με ανανεωμένες ιδέες και στελέχη.
Αυτή η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τυχόν παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έστω και μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε στρέβλωση της βούλησης των πολιτών. Μια βαριά προσβολή στους κανόνες και τις αρχές της Δημοκρατίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη σαφή διάκριση των ρόλων της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όχι την… ομογενοποίησή τους.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ/ statesmen.gr