Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Πολύτιμος και σταθερός σύμμαχος για τους αμπελοκαλλιεργητές η ΕΑΣ Νεμέας»


Με αφορμή ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί που παρέδωσαν κορινθιακή σταφίδα στην ΕΑΣ θα πληρωθούν με 1,31 ευρώ το κιλό, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
«Οι αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας βρήκαν για μια ακόμα φορά ένα φερέγγυο και ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής τους. Οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις και οι εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής έδωσε φέτος στην Οργάνωση τη δυνατότητα να αγοράσει την κορινθιακή σταφίδα με 1,31 € το κιλό, τιμή αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Θέλω να επισημάνω ότι η ΕΑΣ Νεμέας διέγνωσε σωστά και έγκαιρα την αγορά, συνυπολόγισε τις επιπτώσεις των μηδενικών αποθεμάτων και της χαμηλής παραγωγής στο επίπεδο της ζήτησης και απηύθυνε έκκληση στους παραγωγούς να μην βιαστούν να διαθέσουν το προϊόν τους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες τιμές. Αυτή η πρακτική απέδωσε και θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι οι αμπελοκαλλιεργητές μας θα μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα.
Τονίζω ότι, έπειτα από τις φετινές καταστροφές από την επιδημία του περονόσπορου, την καθυστέρηση των αποζημιώσεων για ζημιές προηγούμενων ετών, την αμφίβολη, ως προς το χρόνο και το ύψος, καταβολή των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο και, βεβαίως, τη γενικευμένη οικονομική κρίση, οι αμπελοκαλλιεργητές χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση.
Είναι αυτονόητο ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας δεν μπορεί να επωμισθεί όλο το βάρος της οικονομικής στήριξης των αγροτών μας. Η πολιτεία έχει ύψιστο καθήκον να συνδράμει τους αμπελοκαλλιεργητές με θεσμικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του Υπουργείο προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο νόμος για τους συνεταιρισμούς απειλεί τις υγιείς ΕΑΣ αντί να τις ενισχύει. Ο νόμος για τον ΕΛΓΑ έβαλε ταφόπλακα στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Επιβάρυνε τους αγρότες με το χαράτσι της εισφοράς, χωρίς να εγγυάται αποζημιώσεις.
Μάλιστα πληροφορίες για τα  οικονομικά στοιχεία του ΕΛΓΑ λένε ότι ο οργανισμός θα έχει του χρόνου πλαφόν περίπου 113 εκατομμυρίων ευρώ στις αποζημιώσεις. Οι ανάγκες βεβαίως είναι πολλαπλάσιες, η απουσία ουσιαστικής κρατικής ενίσχυσης περιορίζει δραστικά την ικανότητα του ΕΛΓΑ να ανακουφίσει τους πληγέντες και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που αναμέναμε: οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων. Θυμίζω τη μεγάλη αδικία με τις αποζημιώσεις του 2009, που οδήγησε τους αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας στα δικαστήρια διεκδικώντας τις αποζημιώσεις που εντελώς παράνομα απέρριψε ο ΕΛΓΑ και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθούν. Και βεβαίως ακόμα περιμένουμε εξηγήσεις για τα «ήξεις αφήξεις» του Υπουργείου για τις αποζημιώσεις από τον περονόσπορο.
Η έμπρακτη στήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας δίνει παράταση ζωής στους αμπελοκαλλιεργητές μας και στον πολύπαθο κορινθιακό αμπελώνα. Πλην όμως, τα έσοδα από την παραγωγή μετά βίας καλύπτουν τα αστρονομικά έξοδα καλλιέργειας και το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο από την ακρίβεια, τις περικοπές στα εισοδήματα και τους βαρύτατους φόρους. Η συνδρομή της πολιτείας επείγει, πρέπει να είναι άμεση και πολυεπίπεδη. Η χώρα χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να υπερασπιστεί τον αγροτικό τομέα με κάθε κόστος και να αναδείξει τον Έλληνα παραγωγό στο επίκεντρο μιας νέας παραγωγικής και οικονομικής βάσης.»