Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Θανάσης Δαβάκης: Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ενσάρκωσε στο ίδιο πρόσωπο την ευαισθησία του δημιουργού με το αισθητήριο του αποτελεσματικού επιχειρηματία

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, για την απώλεια του Βαγγέλη Λιβαδά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Θέατρο έχει τους ανθρώπους του. Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι καλλιτέχνες. Είναι και οι θεατρικοί επιχειρηματίες. Σε μια μικρή αγορά, όπως η ελληνική, ο ρόλος τους είναι δονκιχωτικός. Το Θέατρο, όπως και κάθε άλλη πολιτιστική δραστηριότητα, έχει την υλική, την καθημερινή του πλευρά. Δεν είναι μόνο ένα παιχνίδισμα του νου. Αυτή φρόντιζε με τον καλύτερο τρόπο ο Βαγγέλης Λιβαδάς και έδινε στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους.
Από κάθε επιτυχία χρηματοδοτούσε μια νέα πρωτοποριακή και τολμηρή προσπάθεια, αλλά υπήρχαν και δύσκολες στιγμές. Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ανέβασε ως παραγωγός, από το 1958 έως σήμερα, πάνω από 360 έργα. Στο περίφημο “Αμφιθέατρο” του, το 1975 παρουσίασε τον “Ερωτόκριτο” του Κορνάρου, την “Οδύσσεια” κ.α., η δε “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Ηρώδειο. Ανέβασε, επίσης, δεκάδες πλούσιες παραγωγές μιούζικαλ, όπως τα “Hello Dolly”, “Μάγκες και Κούκλες” και “Grease”.
Ας κρατήσουμε το παράδειγμά του για μια βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη καλλιτεχνική δημιουργία που είναι παράλληλα κοντά στις έγνοιες και στα ενδιαφέροντα του κόσμου. Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ενσάρκωσε στο ίδιο πρόσωπο την ευαισθησία του δημιουργού με το αισθητήριο του αποτελεσματικού επιχειρηματία. Σπάνιες αρετές και ακόμη πιο σπάνιος ο συνδυασμός τους».